Näin leikkaat puut ja pensaat

Oikein leikatut puut näyttävät tasapainoisilta, kestävät sairauksia ja tekevät paljon hedelmiä. Puiden leikkaaminen ei ole vaikeaa, jos noudatat näitä ohjeita.

Leikkaamalla voi muotoilla puita ja pensaita, lisätä valoa ja ilmavuutta, nuorentaa pensaita ja ehkäistä kasvitautien leviämistä. Pensaita ei kannata leikata liian siisteiksi, sillä liika leikkaaminen altistaan puun lahottajille ja kuivumiselle. Suunnittele, milloin ja miten leikkaat puut ja pensaat ja lue hyvät vinkit tästä jutusta. Niiden avulla puut ja pensaat selviävät leikkaamisesta mahdollisimman hyvin.

Käytä oikeita työkaluja

Oksasaha sopii keski-kokoisten oksien sahaamiseen.

Oksasaksia käytetään pienten oksien leikkaamiseen. Saksien pitää olla terävät, jotta ne tekevät siistiä jälkeä eikä työhön tarvitse käyttää kovin paljon voimaa. Osta sakset, jotka sopivat hyvin käteesi ja joista saa pitävän otteen.

Raivaussakset sopivat hieman isompien, 2-4 senttiä paksujen oksien leikkaamiseen. Terien pitää olla kunnossa, jotta leikkauspinnoista tulee siistit. Markkinoilla on malleja, joissa on leikkaamista keventävä voimanvälitysmekanismi. Niillä voi leikata paksuja oksia kevyesti käsiä rasittamatta.

Oksasaha sopii paksujen, noin 5-10-senttisten oksien katkaisemiseen. Hyvässä oksasahassa on isot ja terävät hampaat sekä käteen sopiva kahva. Saksien käyttämisen pitää tuntua kätevältä.

Moottorisahaa käytetään isojen oksien sahaamiseen ja puiden kaatamiseen. Teräketjun pitää olla terävä, jotta se tekee siistiä jälkeä. Bensa- ja akkumallit ovat käteviä, sillä niiden kanssa ei tarvitse varoa virtajohtoa.

Teleskooppivarren voi yhdistää sekä moottori sahaan että raivaussaksiin. Jatkovarresta on apua latvojen leikkaamisessa.

9 vinkkiä leikkaamiseen

1. Poista kuolleet ja sairaat oksat

Jos puissa ja pensaissa on sairaita oksia, ne pitää poistaa, ennen kuin taudit ja sienet leviävät. Sama koskee kuolleita oksia. Leikkaa oksa poikki 5-10 senttiä terveen puun puolelta, jotta tynkä parantuu kunnolla.

2. Leikkaa poutasäällä ja vältä sienet ja laho

Puita ja pensaita voi leikata eri vuodenaikoina lajsta riippuen, mutta niitä ei pidä koskaan leikata sateella. Leikkaamisen jälkeen pitäisi olla pari poutapäivää, jotta sienet ja lahottajat eivät iske oksantynkiin. Hyvin hiotut oksasakset katkaisevat oksat siististi ja ehkäisevät kasvitautien leviämistä.

3. Vesi valuu nopeasti pois vinolta leikkauspinnalta

Puiden ja pensaiden pitää leikata poikki viistosti, jotta vesi valuu nopeasti maahan. Oksantyngät eivät lahoa helposti, kun vesi ei jää niiden päälle.

4. Säästä kaulus, jotta puu paranee paremmin

Oksankaulus tarkoittaa lähimpänä runkoa olevaa, kapeaa kohtaa. Jos sahaat oksan poikki kuten kuvassa, puu paranee mahdollisimman nopeasti, eivätkä kasvitaudit tartu tynkään kovin helposti.

5. Vältä piiskaversot kesäleikkauksella

Mitä enemmän puita leikataan, sitä enemmän ne puskevat niin sanottuja piiskaversoja. Piiskaversoja tulee vähemmän, jos puu leikataan loppukesällä, kun kasvukausi on jo lopuillaan.

6. Nuorenna pensaita

Leikkaamalla voi nuorentaa marja- ja koristepensaita, joiden oksat ovat vanhoja ja tiheässä. Vanhojen oksien leikkaaminen antaa lisää valoa ja tilaa nuorille oksille. Marjapensaiden nuorentaminen tarkoittaa yleensä sitä, että pensas tuottaa enemmän marjoja parin vuoden päästä, ja koristepensaat kukkivat paremmin.

7. Poista väärin kasvavat oksat

Vääriin suuntiin kasvavat oksat pitää karsia. Sellaisia ovat esimerkiksi suoraan ylöspäin kasvavat latvaoksat ja ristikkäiset ja tiiviisti toisiaan vasten hankaavat oksat.

8. Anna hedelmille valoa ja tilaa

Jos hedelmäpuu latva on hyvin tiheä, voit antaa hedelmille lisää tilaa ja valoa karsimalla osan oksista. Siten hedelmistä tulee isompia ja paremman makuisia. Tiheyttä on helpointa arvioida silloin, kun puussa on lehdet. Kesäleikkaus aiheuttaa myös vähemmän piiskaversoja.

9. Leikkaa perennat vasta pakkasten loputtua

Perennat kuolevat viimeisinä syksyllä, ja kuihtuneet lehdet pitää leikata pois, jotta uudet lehdet pääsevät kasvamaan. Lehdet kannattaa kuitenkin jättää maahan talven ajaksi, jotta ne suojaavat uusia versoja kylmältä. Leikkaa vanhat lehdet pois vasta, kun pakkaset hellittävät keväällä.

Näin karsit isot puut

Onnistut parhaiten isojen puiden leikkaamisessa, kun noudatat näitä perussääntöjä.

Näin leikkaat hedelmäpuut

Oikein leikatut hedelmäpuut tekevät parhaita hedelmiä.

Hedelmäpuun leikkaamisessa pitää ajatella puun muotoa ja sitä, miten se tuottaa parhaiten hedelmiä. Omenat ja päärynät vaativat tilaa ja valoa, jotta niistä tulee hyvän näköisiä ja makuisia.

Oksat eivät saa olla liian tiheässä, ja puun pitää olla sen verran matala, että hedelmät on helppo poimia. Ihanteellisessa hedelmäpuussa on runko, josta lähtee 3-5 isoa oksaa. Ne ovat tarpeeksi kaukana toisistaan, jotta valo pääsee latvan läpi hedelmille asti.

Pystyssä kasvavat oksat eivät yleensä tee kunnolla hedelmiä, joten ne kannattaa poistaa. Samalla alhaalla olevat oksat saavat lisää valoa. Jos oksat ovat hyvin tiheässä, osa niistä kannattaa karsia, jotta hedelmät saavat lisää tilaa ja valoa ja niistä tulee paremman makuisia.

Näin leikkaat pensaat

Myös pensaita kannattaa leikata, jotta ne pysyvät terveinä ja tasapainoisen näköisinä. Poista kuolleet ja vahingoittuneet sekä toistensa kanssa ristiin kasvavat oksat.

Harventaminen on tarpeen, jos pensas on kasvanut liian tiheäksi. Harvennuksessa pensaasta katkaistaan vanhimmat oksat noin viisi senttiä maan pinnan yläpuolelta. Oksat leikataan poikki viistosti, jotta vesi pääsee valumaan maahan eivätkä oksat homehdu. Kun oksien ympärillä on enemmän valoa ja tilaa, pensas pystyy muodostamaan uusia, elinvoimaisia versoja.

Alasleikkaus voi tulla tarpeeseen, jos pensas on vanha ja kasvanut latvastaan harvaksi. Äärimmäisessä nuorennusleikkauksessa kaikki oksat katkaistaan noin 10 senttiä maan pinnan yläpuolelta. Pensas kasvattaa leikkaamisen jälkeen paljon uusia, terveitä versoja ja siitä tulee alhaalta tiheä ja uuden näköinen. Kaikki pensaat eivät kestä yhtä kovaa käsittelyä, mutta esimerkiksi hortensia, syyssyreeni ja likusterit voi leikata alas.

Trimmaus tarkoittaa pensaan perus hoitoa. Yksi hellävarainen leikkaus vuodessa pitää pensaan terveenä.

Pakkanen koettelee hortensiaa, joten kuolleet oksat pitää lyhentää elävään silmuun asti.

Milloin puut ja pensaat pitää leikata?

Puiden ja pensaiden oikea leikkausajankohta riippuu siitä, mitä leikkaamisella halutaan saada aikaan. Jotkut puulajit pitää leikata tiettynä vuodenaikana.

Ennen kuin aloitat puiden ja pensaiden leikkaamisen, ota huomioon, että leikkaaminen kiihdyttää niiden kasvua. Mitä enemmän kasvia leikataan, sitä enem-män siihen tulee uusia versoja.

Kiihtyvästä kasvusta on hyötyä pensaan nuorentamisessa, mutta muuten voimakasta versomista kannattaa välttää. Normaalissa puussa ei ole valtavasti nuoria ja ohuita oksia.

Puun paras leikkausajankohta riippuu siitä, mitä leikkauksella tavoitellaan.

Nyrkkisäännön mukaan puut ja pensaat kannattaa leikata loppukesästä, jotta niihin ei kasva paljon uusia versoja ja pieniä oksia.

Talvileikkaus kiihdyttää kasvua

Jos puiden ja pensaiden kasvua halutaan kiihdyttää, ne kannattaa leikata talvella. Esimerkiksi pensaiden nuorennusleikkaus kannattaa ajoittaa talveen, jotta pensaaseen kasvaa mahdollisimman paljon uusia oksia. Kevättalvella leikkaamisessa on lisäksi se hyvä puoli, etteivät lehdet haittaa työtä.

Monia puita voi leikata lähes vuoden ympäri. Leikkauspinnat parantuvat nopeimmin kesän lopussa, kun puut ovat imeneet itsensä täyteen sokereita ja energiaa, jotka nopeuttavat leikkauspintojen parantumista.

Vuodenajasta riippumatta puut ja pensaat pitää leikata kuivan kauden aikana, jotta homesienet eivät iske leikkauspintaan.

Erikoispuut

Jotkut puut pitää leikata tiettyyn vuodenaikaan. Se koskee etenkin puulajeja, joiden mahla alkaa nousta varhain. Esimerkiksi koivu, vaahtera ja pähkinäpensas pitää leikata lopputalvesta tai loppukesästä.

Kirsikka- ja luumupuut pitää leikata, kun niissä on vielä lehdet. Paras leikkaus aika on ennen syksyä, jolloin homehtumisriski on pienimmillään.

Leikkaa hedelmäpuut keskikesällä

Keskikesä on hedelmäpuiden parasta leikkausaikaa, kirsikka- ja luumupuita lukuun ottamatta. Puut parantuvat nopeimmin, eikä puihin tule valtavasti uusia versoja. Hedelmäpuut voi leikata myös kevättalvella kuivan jakson aikana. Talvileikkauksen etu on, että puut ovat lehdettömiä ja helposti muotoiltavia.

Haittapuoli on, että talvella leikat-tuihin puihin tulee paljon uusia vesoja, jotka pitää leikata pois myöhemmin. Kaikessa leikkaamisessa kannattaa pitää mielessä, että puun oksamassasta saa poistaa kerrallaan korkeintaan kolmanneksen.