YLEISIÄ LEIKKAUSVIRHEITÄ
Vähän matkaa rungosta katkaistut oksat alkavat kasvataa pieniä, joka suuntaan harittavia oksia. Jos isot oksat katkaistaan väärin, puusta ei enää koskaan tule tasapainoisen näköinen.
Puusta alkaa kasvaa paljon pieniä versoja, jos oksia leikataan kerralla liikaa. Mitä enemmän puuta leikataan, sitä enemmän uusia oksia ja juurivesoja siihen kasvaa. Uusia versoja tulee erittäin paljon, jos puu leikataan kevättalvella. Aivan tuoreet versot voi poistaa paljain käsin. Jos oksat ehtivät kasvaa isoiksi, ne pitää leikata poikki mahdollisimman läheltä runkoa.
Puun runkoon voi tulla ruma patti, jos oksa katkaistaan liian läheltä runkoa, oksankauluksen väärältä puolelta. Silloin leikkauspinnasta tulee tavallista laajempi, eikä tynkä parane kunnolla. Leikkauspinnan paranemista sanotaan kylestymiseksi. Huonosti leikattu oksa kylestyy epätasaisesti ja voi aiheuttaa runkoon pullistuman.
Jos puusta katkaistaan latva, puusta ei tule enää koskaan oikean muotoista. Rungosta alkaa kasvaa paljon pieniä oksia joka suuntaan. Puu ei enää kasva pituutta vaan pelkästään leveyttä.

Lataa juttu ja opettele oikea leikkaustekniikka

Jutussa kerrotaan paljon lisää siitä, miten leikkaat puut juuri oikein. Kerromme muun muassa, milloin on paras aika puiden leikkaamiselle. Leikkaamisen tarkoitus vaikuttaa ratkaisevasti siihen, milloin saksat kannattaa kaivaa esille.