Rakenna vahva liimapuuportti

Tämä portti on kestävä ja tyylikäs, ja sen voi rakentaa edullisesti. Näytämme, miten materiaalit liimataan yhteen, reiät jyrsitään ja lopuksi osat yhdistetään hienoksi portiksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
500 euroa

Johdanto

Tämä ei ole yksinkertainen projekti, ja onnistunut lopputulos edellyttää tarkkuutta. Käytämme myös lamellijyrsintä reikien tekemiseen käyttämiimme litteisiin puutulppiin. Tätä työkalua ei ole kovin monen verstaassa, mutta sen voi hankkia melkoisen edullisesti. Vaihtoehtoisesti voit vuokrata itsellesi sellaisen. Lamellijyrsimen käyttöä kannattaa harjoitella hieman ennen varsinaisen portin tekemistä.

Ohjeet

01
Sahaa ja liimaa isot portin osat 5 Vaihe

Tämä portti tehdään lehtikuusesta, jonka hinta vaihtelee suuresti puutavaran koon mukaan. Porttien rungot tehdään 21x95 millin höylätyistä laudoista, jotka liimataan yhteen pareittain. Sen jälkeen ne sahataan 42x85 millin kokoisiksi. Se on halvin tapa saada sopivan kokoista lehtikuusta.

Tee aina piirustus, jossa on tarkat mitat, ennen kuin aloitat sahaamisen ja liimaamisen. Osta varan vuoksi pari metriä ylimääräistä puuta.

1

Aloita sahaamalla kaikki liimattavat osat (A2) sekä (A1 ja B). Tee osista aluksi sentin verran liian pitkiä ja sahaa osat tarkasti oikean pituisiksi, kun liima on kuivunut.

2

Käännä puut oikein päin. Liimaa laudat yhteen siten, että niiden vuosirenkaat osoittavat eri suuntiin. Se estää puun vääntymisen. Käytä ulkokäyttöön tarkoitettua puuliimaa.

3

Estä lautojen liikkuminen liimaamisen aikana. Lyö toiseen lautaan pieni naula ja katkaise se pari milliä pinnan yläpuolelta. Lyö toinen lauta kiinni naulantynkään, jotta ne pysyvät paikoillaan.

4

Nyt on aika liimata. Levitä reilusti liimaa lautoihin ja tasoita liima pensselillä. Aseta toinen lauta liimaisen laudan päälle ja purista ne yhteen. Anna liiman kuivua yön yli.

5

Poista ylimääräinen kuivunut liima mattoveitsellä tai taltalla. Hio sen jälkeen kaikki reunat ja pyöristä terävät kulmat. Pyöristys on tärkeää, sillä maali tai öljy ei tartu kiinni teräviin kulmiin.

02
Jyrsi lamellien kolot 7 Vaihe

Projektin vaikein vaihe on kalustelamellien kolojen jyrsiminen. Kolojen pitää osua tarkasti oikeisiin kohtiin, jotta portista tulee tarpeeksi tukeva.

Pystyrimojen (C ja D) päässä olevien kolojen pitää olla tarkasti rimojen keskellä. Pane vaakalankut (A1 ja A2) vastakkain ja merkitse rimojen paikat samalla kertaa.

Pane pystylankut (B) vastakkain samalla tavalla ja merkitse ruuvien ja lamellien paikat.

1

Jyrsi kolot pystyrimojen (C og D) päihin. Ne on helppo tehdä nopeasti levyliittimellä eli lamellijyrsimellä. Varmista, että kolot tulevat tarkasti rimojen keskelle, sillä muuten valmis portti näyttää hutiloiden tehdyltä.

2

Merkitse rimojen paikat. Pane vaakapalkit (A1 ja A2) vierekkäin ja piirrä rimojen (C ja D) paikat.

3

Jyrsi kolot rimoille viivojen mukaan. Muista, että osiin (A1) jyrsitään kolot vain toiselle puolelle. Keskilankun (A2) molemmille puolille tulee kolot.

4

Yhdistä pystylankut (B) vaakalankkuihin (A1 ja A2) kahdella 8x40 millin kalustelamellilla ja yhdellä 130 millin ruuvilla joka liitoksen kohdalta. Upota ruuvin kanta puuhun ja peitä se 10 millin puutapilla.

5

Tee reiät tapeille palkkeihin (B). Kiinnitä 10 millin poranterään syvyysrajoitin ja tee puuhun 15 milliä syvät reiät. Muista poistaa sahanpuru koloista.

6

Poraa ruuveille reiät tapinreikien keskelle. Käytä 8 millin puuterää. Poraa ruuvinreiät myös vaakapalkkeihin (A1), jotta puu ei halkea.

7

Merkitse poikkiriman (A2) paikka. Aloita asettamalla osat (A1 ja B1) paikoilleen ja aseta pystyrimat (C ja D) kuvassa näkyvällä tavalla. Merkitse ruuvin ja lamellien paikat ja poraa ja jyrsi niille reiät.

03
Kokoa portit valmiiksi 5 Vaihe

Kaikkien liitosten pitää olla tarkkoja, ja lamellien pitää sopia koloihin, jotta portista tulee tukeva.

Kun osat on liimattu ja yhdistetty toisiinsa, portti pannaan tasaiselle pohjalle ja puristetaan kiinni alustaan. Se varmistaa, että portti pysyy oikean muotoisena, kun liima kuivuu.

Muista pyyhkiä ylimääräinen liima pois. Jos annat liiman kuivua, joudut poistamaan sen hiomapaperilla tai taltalla. Portti kannattaa maalata tässä vaiheessa, kun se ei ole vielä paikallaan.

1

Aseta ylempi vaakalankku (A1) pöydälle reiät ylöspäin ja levitä koloihin liimaa. Käytä kosteutta kestävää ulkoliimaa ja pyyhi ylimääräinen liima pois, ennen kuin se kovettuu.

2

Levitä liimaa rimojen (C) molempiin päihin ja lyö lamellit varovasti kiinni. Lyö rimat (C) varovasti kiinni lankkuun (A1). Pidä kapulaa vasaran ja riman välissä, jotta puuhun ei tule koloja.

3

Kiinnitä vaakapuu (A2) rimoihin liimalla ja lamelleilla. Kiinnitä seuraavaksi pitkät rimat (D) alalankkuun (A1).

4

Kiinnitä sivut (B) lopuksi. Lyö vaakalankkujen (A1 ja A2) päihin 8x40 millin lamellit. Muista käyttää liimaa, ja ruuvaa sen jälkeen pitkät ruuvit valmiiksi porattuihin reikiin. Liimaa lopuksi 10 millin lamellit kaikkiin ruuvinreikiin ja sahaa ylimääräiset puuosat pois.

5

Purista portti yhteen pitkillä puristimilla kuten kuvassa. Kiinnitä puristimet siten, että ne eivät osu alustaan, jotta portti pysyy suorassa. Portti ei saa päästä vääntymään liiman kuivumisen aikana, sillä kieroa porttia on lähes mahdotonta oikaista.

04
Asenna portit ja kiinnikkeet 11 Vaihe

Portit asennetaan yhtenä ”levynä”, jotta ne tulevat varmasti suoraan. Portit kiinnitetään puristimilla kahteen pitkään palkkiin, ja porttien väliin jätetään sopiva rako.

Saranat ovat 60 senttiä pitkiä tallinovensaranoita, ja ne liimataan kiinni tiilitolppiin. Tässä käytetään neljää saranaa, mutta jos haluat pelata varman päälle, voit asentaa keskelle kaksi ylimääräistä saranaa.

Portteihin kiinnitetään pystysalpa ja lukko, jotta portit voi lukita, sekä helat, jotka pitävät ne auki.

1

Aseta portti parin pukin päälle pitkien lankkujen varaan. Jätä porttien väliin 1,5-2 sentin rako ja purista ne kiinni palkkeihin. Siten voit työskennellä molempien palkkien kanssa yhtä aikaa, kun merkitset saranoiden paikat ja asennat ne.

2

Tue portit oikealle korkeudelle ja tarkista, että yläreuna on vaakasuorassa. Kohdista portit tolppien puoliväliin ja merkitse pitkien saranoiden kiinnityskohdat. Irrota portit sen jälkeen.

3

Poraa reiät saranoille. Tappiosan pitää tarttua kiinni niin lujasti, ettei se heilu. Poraa reiät kiviterällä ja imuroi reiät puhtaiksi tiilipölystä.

4

Täytä poranreiät liimalla. Tässä käytetään liimalaastia, joka on tarkoitettu tiilille. Käytä tolppien materiaalille ja ulkokäyttöön sopivaa laastia ja pyyhi ylimääräinen laasti pois, ennen kuin se kovettuu.

5

Asenna ensimmäisen saranan tappiosa reikään. Varmista, että saranan toinen puoli mahtuu avautumaan kokonaan. Tarkista, että tappi on pystysuorassa. Tee sama muille saranoille.

6

Merkitse saranoiden paikat porttiin. Tue portit uudestaan oikeaan korkoon ja ruuvaa kiinni saranan pitempi osa porttiin. Tarkista, että portit ovat vaaka- ja pystysuorassa ja merkitse reikien paikat huolellisesti.

7

Aseta portit vaakatasoon ja asenna saranat. Tässä käytetään 10x60 millin pultteja, niille sopivia jousilevyjä ja lukitusmuttereita. Kiristä pultit huolellisesti ja ripusta portit paikoilleen yksi kerrallaan.

8

Sitten on aika viimeistellä portti. Tähän porttiin asennetaan samanlainen käsijohde kuin moniin sisäportaisiin. Käsijohde liimataan kiinni vedenkestävällä liimalla, mutta voit tehdä liitokset myös lamellijyrsimellä.

9

Asenna pystysalpa. Porttien keskelle asennetaan levy, johon salvan pitää sopia, jotta tarvittaessa vain toisen portin voi pitää kiinni. Salpa asennetaan portin alareunaan.

10

Sitten tarvitaan lukko. Sen lisäksi, että portti pitää voida sulkea, se pitää myös voida lukita. Porttiin asennetaan pariportille tarkoitettu erikoishela, jossa on reikä riippulukkoa varten.

11

Sivuille asennetaan pienet raudat, jotka pitävät portit auki. Niissä olevat ulokkeet sopivat yhteen porteissa olevien reikälevyjen kanssa. Levyt ovat porttien alasisänurkissa.

Materiaalit

21x95 mm lehtikuusilautaa:
(Liimataan yhteen 42 milliä paksuiksi lankuiksi ja halkaistaan 85 milliä leveiksi)

 • 12 lankkua á 130,5 cm (A1, A2)
 • 8 lankkua á 99 cm (B)

21x45 mm lehtikuusirimaa:

 • 28 rimaa á 22,5 cm (C)
 • 28 rimaa á 51 cm (D)

33x68 mm käsijohdin, tammea:

 • 2 rimaa á 148,5 cm (E)

Lisäksi:

 • 112 kalustelamellia, 6x40 mm rimoille
 • 24 kalustelamellia, 8x40 mm nurkkaliitoksiin
 • 12 tulppaa, 10 mm
 • 12 ruuvia, 8x130 mm
 • 4 tallinovensaranaa, 60 mm
 • Lukkosalpa pariportilleTyöntösalpa pariportille
 • 2 portin kiinnikettä
 • 10x60 mm pultteja, jousilevyjä ja lukitusmuttereita Puuliimaa ulkokäyttöön
 • Korjauslaastia putkilossa

Erikoistyökalut

 • Katkaisu ja jiirisirkkeli
 • Levyliitin eli lamellijyrsin
 • Poranterä ja syvyysrajoitin
 • Pitkiä puristimia

Vie aikaa

3-4 päivää.

Hinta

Pariportin materiaalit maksavat noin 500 euroa.

Vaikeusaste

Portin rakentaminen vaatii tarkkuutta ja kokemusta lamellijyrsimen käytöstä. Vaikea projekti aloittelijalle.

Piirustus

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Levitä liima pensselillä

Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Portti