Säästä energiaa lämpökuvauksella

Pitääkö talosi kallisarvoisen lämmön sisällään vai karkaako lämpö harakoille? Lämpökamera paljastaa totuuden. Sinun tarvitsee vain tietää, kuinka kuvaa tulkitaan.

Talon eristyksen riittävyyttä voi olla vaikeaa selvittää. Ullakolle kurkistamalla voi toki tarkistaa, kuinka paljon siellä on eristettä , muttet voi silti nähdä, onko seinien sisällä eristemateriaalia – etkä näe, onko eristeessä reikiä, jotka johtavat kylmää ilmaa talon sisälle ja lämpöä sieltä ulos.
Tarvitset siis kameran, jolla pystyy tavallaan näkemään seinien, lattian ja katon läpi.

Röntgenmäinen kamera

Lämpökamera ei oikeasti näe suoraan seinän läpi, mutta se pystyy tulkitsemaan lämpötilaeron seinän ja muiden kohteiden välillä. Sen avulla näet myös seinän ja ikkunan lämpötilojen eron. Suuri lämpötilaero on merkki siitä, että kyseinen kohta on eristetty muita paikkoja heikommin.

Lämpökuvaksen perusteelliseen omaksumiseen tarvitaan pitkähkö koulutus, mutta maallikkokin voi käyttää lämpökameraa löytääkseen selkeitä puutteita, kuten kylmäsiltoja, vuotoja­ja huonosti eristäviä ikkunoita.

Lämpökameran kuva paljastaa kaiken tämän

  • Onko talon seinät eristetty kunnolla?
  • Onko eristekerroksessa reikiä?
  • Onko talossa kylmäsiltoja?
  • Onko jossain vuotoja?
  • Pitävätkö ikkunat lämmön sisällä?

ENNEN remonttia:

Lämpöä haihtuu ikkunoista

Tämä talo on suuren remontin tarpeessa. Ikkunoissa on alkuperäiset kaksinkertaiset lämpölasit, jotka olisi hyvä vaihtaa kolmikerroksisiin energiaikkunoihin.

Mutta onko remontti tosiaan välttämätön? Lämpökamera antaa vastauksen kysymykseen: Ennen remonttia seinän lämpötilan (3,5°C) ja ikkunan keskikohdan (7,3°C) välinen erotus oli 3,8 astetta.

Lasi on siis huomattavasti seinää lämpimämpi, mikä tarkoittaa, että ikkuna päästää paljon lämpöä karkaamaan verrattuna melko pieneen lämmön poistumiseen seinän läpi.

Mittaus täytyy tehdä päivänä, jolloin sisällä ja ulkona on suhteellisen suuri lämpötilaero, kuten kylmänä talvipäivänä. Siten saat tarkimman tuloksen.

Seinällä ikkunan alla lämpötila on 3,5 °C, mutta lasin keskellä se on 7,3 °C. Eroa on 3,8 °C, joten suhteellisen paljon lämpöä karkaa harakoille.

Tässä käytetty lämpökuvauskamera voi ottaa myös tavallisen kuvan samaan aikaan lämpökuvan kanssa. Sen avulla on helpompi tarkistaa, missä talon kohdissa eri värit sijaitsevat.

Remontin JÄLKEEN:

Uudet ikkunat pitävät lämpöä paljoa paremmin

Lämpökameraa käytetään uudelleen, kun ikkunat on vaihdettu.

Kuvaus tehtiin kylmänä talvipäivänä, jolloin ulkoseinän lämpötila oli asteen verran pakkasella. Lasin lämpötila on odotetusti korkeampi kuin seinän, mutta ero on huomattavasti pienempi kuin vanhoissa ikkunoissa: lasin keskiosassa lämpöä on nyt 0,2 astetta eli seinän ja lasin välinen ero on siis vain 1,2 astetta, mikä on oikein hyvä tulos.

Tämä tarkoittaa sitä, että ikkunan läpi poistuu vähemmän kovin kustannuksin lämmitettyä ilmaa, ja yhdessä katon ja muiden paikkojen eristyksen kanssa talosta on tullut sekä halvempi että mukavampi asua.

Seinän lämpötila on –1,0 °C, kun taas lasin keskiosa on 0,2 °C. Ero on siis 1,2 °C. Tämä tarkoittaa, että vain hyvin pieni osa lämmöstä haihtuu ulkoilmaan.

Talossa on uudet ikkunat, mutta ne ovat samaa tyyliä kuin vanhatkin. Muutosta ei välttämättä huomaa lainkaan ulkoa, mutta omistajan lämmityskustannukset halpenevat selvästi.

Tarkista lattialämmitys ja vältä vauriot

Lämpökamera on kätevä myös lattialämmityksen tarkastamisessa: Kamera tulkitsee lämpötilaeroja, joten kuumat putket tai kaapelit näkyvät selkeästi.

Sammuta lattialämmitys, anna lattian jäähtyä ja kytke lämmitys uudelleen päälle. Silloin lämmityskaapelit tai -putket näkyvät selvästi, ja voit määrittää niiden sijainnin melko tarkasti, jos aiot ruuvata vaikkapa väliseinän tai WC-istuimen kiinni lattiaan. Voit myös tarkistaa, toimiiko lattialämmitys ihanteellisesti vai onko jossain silmukassa vikaa.

Voit käyttää lämpökameraa myös talosi muun lämmitysjärjestelmän tarkistamiseen: Onko lämpöpatteri kauttaaltaan lämmin? Miten kuumia ovat putket, joiden pitääkin olla kuumia? Onko putkieristeissä ylipäätään reikiä, joista lämpöä karkaa hukkaan?

Tarkista kaikki muukin

Lämpökuvaus perustuu kuumien ja kylmien kohtien lämpötilaeroon. Niinpä lämpökameraa voi käyttää moneen muuhunkin kuin rakennusten seinien ja eristyksen tarkastamiseen.

Voit esimerkiksi tarkistaa, onko aurinkopaneelissa ”kuolleita” kohtia, jotka eivät kuumene. Voit myös täyttää tukkoon menneen viemärin kuumalla vedellä ja katsoa lämpökuvasta, missä kohdassa lämmin vesi ei pääse enää etenemään.

Kalliimpien kameroiden avulla voi myös todeta, onko ranne tai olkapää tulehtunut, sillä tulehduskohta säteilee lämpöä.

Voit myös selvittää, makasiko koira sohvalla juuri ennen kotiin saapumistasi, sillä kamera paljastaa sohvan kohdan, jossa on äskettäin ollut jotain lämmintä.

Det koster et kamera

Selkeä lämpökamera (Testo 865) soveltuu kotikäyttöön.

Tarkkuus: 160 x 120 pikseliä
Näyttö: 3,5” (9 cm)
Lämpötilat: väh. –30 °C, enint. +280 °C

HINTA: noin 1 250 euroa

Kehittynyt kamera (Testo 883) tarjoaa paljon käyttömahdollisuuksia.

Tarkkuus: 320 x 240 pikseliä
Näyttö: 3,5” (9 cm)
Lämpötilat: väh. –30 °C, enint. +650 °C

HINTA: noin 4 500 euroa

    Lisää samasta aiheesta Säästä energiaa