Pääovi roikkuu – ratkaise ongelma helposti

Raskas ulko-ovi voi painua vinoon ajan kuluessa. Ovi painaa saranoita alemmas ja alkaa hangata karmia tai kynnystä vasten. Onneksi ongelmaan on helppo ratkaisu.

Johdanto

Ovi voi alkaa hangata karmia tai kynnystä vasten monesta syystä. Oven paino ja tavallinen kuluminen saattaa löysyttää saranoiden ruuvit, jolloin ovi painuu alaspäin.

Myös karmi saattaa muuttaa muotoaan kosteuden vaikutuksesta. Puu laajenee kastuessaan ja supistuu uudestaan, kun olosuhteet muuttuvat kuivemmiksi.

Onneksi ongelmaan on helppo ratkaisu. Tässä jutussa näytetään viisi erilaista tapaa, joilla hankaavan oven voi korjata. Ongelma voi ratketa jo ensimmäisellä yrityksellä, mutta ellei se tepsi, yritä seuraavaksi jotain muuta keinoa. Turvaudu oven höyläämiseen vasta viimeisenä vaihtoehtona.

LUE LISÄÄ: Näin vaihdat pääoven

Materiaalit

  • Ruuvimeisseli
  • Jakoavain
  • Höylä
  • Saranarauta

Ohjeet

01
Tee näin 5 Vaihe

Tässä jutussa näytetään viisi erilaista vaihtoehtoa hankaavan oven korjaa-miseksi. Ongelma ratkeaa yleensä jo ensimmäisellä yrityksellä, sillä oven hankaaminen johtuu yleensä saranoi-den löystymisestä.

Ellei ensimmäinen keino toimi, kokeile jotain muuta vaihtoehtoa. Jos mikään muu ei auta, ovea on pakko höylätä. Kaikkia muita konsteja kannattaa kuitenkin kokeilla ensin.

1

Aloita kiristämällä saranoiden ruuvit. Jos ruuvit eivät tartu kiinni puuhun, voit vaihtaa ne paksumpiin tai pitempiin ruuveihin.

2

Yritä säätää saranoita. Käytä saranarautaa. Säädä sekä saranan ylempää että alempaa puolta, jotta ruuvi ei irtoa ovesta tai karmista.

3

Nosta ovi pois ja asenna korotusrenkaat kaikkiin saranoihin. Nosta ovi takaisin paikalleen. Korotusrenkaat nostavat ovea, jolloin se ei hankaa kynnykseen. Renkaat ovat erikokoisia ja -paksuisia. Mittaa saranan halkaisija ennen renkaiden ostamista.

4

Säädä karmiruuveja. Nykyaikaisten ovien karmit on asennettu karmiruuveilla. Käytä säätämiseen esimerkiksi jakoavainta ja säätöholkkia. Ota huomioon, että vanhoja karmiruuveja ei voi säätää.

5

Höylää oven pohjaa. Jos mikään muu ei auta, ovea on pakko höylätä, kunnes ovi ja karmi sopivat yhteen. Höylääminen on viimeinen vaihtoehto.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pääovi