Näin vaihdat pääoven

Raskas ulko-ovi kannattaa asentaa aluksi hieman vinoon. Ovi painuu muutamia millejä ensimmäisten kuukausien aikana, joten vinoon asennettu ovi suoristuu itsestään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1/2 tunti
Hinta
1500 euroa

Oven vaihtaminen on helppoa, kun noudatat ohjeitamme.

Johdanto

Näytämme, miten asennat karmin, säädät oven paikalleen ja eristät karmin ja rungon välisen raon.

Ohjeet

01
Asenna karmi 4 Vaihe

Laita kynnyksen alle puukapuloita, jotta ovi asettuu suoraan. Piirrä runkotolppiin merkit ja kohdista ovi oikeaan syvyyteen niiden avulla. Kiinnitä karmin saranapuoli kaksi milliä lukkopuolta ylemmäs.

1

Merkitse karmin paikka runkotolppiin. Jätä karmin joka puolelle 12-14 millin rako. Karmi on helppo säätää kohdalleen merkkien avulla.

2

Tee merkit myös syvyyssuuntaan. Piirrä karmin ääriviivat runkotolppiin, jotta karmi ja ovi päätyvät oikealle syvyydelle.

3

Nosta karmi ja ovi paikalleen. Karmin alla olevat välikapulat tukevat karmin oikeaan korkeuteen. Pyydä apua oven nostamiseen. Asettakaa ovi oikeaan syvyyteen.

4

Kiilaa karmi kiinni aukkoon. Kiinnitä karmi paikalleen puukiiloilla molemmilta puolilta säätämisen ajaksi.

02
Säädä karmi ja ovi 4 Vaihe

Nyt on aika säätää karmi ja ovi tarkasti paikoilleen. Muistisäännön mukaan joka puolelle pitää jäädä yhtä paljon ilmaa. Siis yhtä iso rako joka puolelle karmia ja joka puolelle ovea. Nosta saranapuolen karmi 2 milliä lukkopuolta ylemmäs.

Jos ovessasi ei jostain syystä ole valmiita ruuvinreikiä, poraa ne huullokseen, jotta ne eivät näy suljetun oven takaa. Lukkopuolen ruuvit pitää kohdistaa alas, aivan lukkorungon alle ja kolmipistelukossa samaan tasoon ylimmän salvan kanssa.

1

Säädä karmin alaosa sorkkaraudalla ja kiiloilla. Nosta ovi irti karmista, kun rungon ja karmin välinen etäisyys on sama molemmilla puolilla.

2

Tarkista, että saranapuoli on suorassa sekä syvyys- että leveyssuunnassa. Lukko-puolen karmi saa vielä olla suunnilleen aluksi piirrettyjen merkkien kohdalla.

3

Nosta ovi saranoille. Pidä katseesi ylimmässä saranassa ja ohjaa alasarana oikeaan paikkaan tunnustelemalla. Keski-sarana menee paikalleen itsestään.

4

Asenna kaksi viimeistä ruuvia lukon puolelle. Tarkista, että oven ja karmin väliin jää yhtä leveä rako koko lukkopuolella. Jos rako on epätasainen, karmi ei ole suorassa.

03
Tiivistä rako 3 Vaihe

1

Eristä karmin ja seinän välinen rako. Käytä mineraalivillaa niin paljon, että rako täyttyy kokonaan. Älä kuitenkaan paina villaa liian tiiviiksi mytyksi, jotta sen eristys-teho ei kärsi.

2

Karmin ja rungon välin voi tiivistää ulko-puolelta pohjatäytenauhalla. Paina tiiviste yhtä syvälle joka puolella ovea.

3

Peitä pohjatäytenauha saumamassalla. Pohjatäytenauhan ja saumamassan asemesta raon voi eristää laajenevalla saumalistalla.

Materiaalit

  • Ulko-ovi
  • Mineraalivillaa
  • Pohjatäytenauhaa
  • Saumamassaa
  • 6 karmiruuvia á 6,5x120 mm

Vie aikaa

Puoli päivää, jos vanha ovi ja karmi on irrotettu jo aiemmin.

Hinta

Tämä ovi maksoi noin 1 500 euroa.

Vaikeusaste

Tämän jutun ohjeilla oven vaihtaminen ei ole kovin vaikeaa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pääovi