Vaihda kynnys parissa tunnissa

Kynnyksen vaihtaminen on melko helppoa. Vaikein vaihe on vanhan kynnyksen irrottaminen. Tässä jutussa näytetään, miten se tehdään.

Johdanto

Kuluneet kynnykset

Kodin kynnykset joutuvat kokemaan kovia. Esimerkiksi leikkiautot, lastenvaunut ja pyörätuolit kuluttavat kynnyksiä. Kun kynnykset alkavat näyttää rumilta, ne kannattaa vaihtaa uusiin.

Vanhan kynnyksen vaihtaminen

Uusi kynnys on yleensä irtonaisena pystykarmien välissä, mutta vanhat kynnykset ovat osa karmia. Niiden poistaminen voi olla vaikeaa, mutta se on joka tapauksessa mahdollista.

Saha ja taltta

Kynnyksen vaihtaminen aloitetaan sahaamalla kynnys poikki parin sentin päästä karmista. Loput poistetaan terävällä taltalla. Ohjeissa neuvotaan tarkasti, miten työt pitää tehdä.

Uusi kynnys

Kun olet poistanut vanhan kynnyksen, sahaa uusi kynnys mittojen mukaan. Kiilaa sen jälkeen uusi kynnys ylös ja asenna lopuksi peitelistat kynnyksen eteen. Maalaa tai lakkaa kynnys lopuksi siten, että se sopii lattiaan.

Kynnyksen poistaminen

Kynnyksen poistaminen on helpompaa. Käytä multicutteria ja poista kynnys karmin reunaa myöten. Tasoita, hio ja maalaa karmi, jotta vanhan kynnyksen paikka ei jää näkyviin.

Ohjeet

01
Näin se tehdään 6 Vaihe

Vanha ovikynnys on vuosien saatossa kulunut rähjäisen näköiseksi. Sen yli on ehkä ajettu pyörätuolilla tai lastenvaunuilla tai sitä on kolhittu muilla tavoin. Kynnys kaipaa kipeästi hiontaa ja uutta lakkakerrosta näyttääk-seen jälleen siistiltä ja kauniilta.

Kynnyksen korjaamiseen voi olla monta syytä. Kynnys halutaan ehkä poistaa kokonaan oviaukosta tai se halutaan uusia ulkonäkösyistä.

Nykyisissä ovikarmeissa kynnys asettuu nätisti oven sivukarmien väliin, mutta vanhemmissa ovikarmiraken-teissa kynnys on tapitettu kiinni sivu-karmeihin. Tällöin kynnyksen vaihto ei ole yhtä helppoa kuin uusissa ovi-karmeissa. Mutta jos tahtoa löytyy, niin ratkaisukin löytyy - vaikka läpi harmaan kiven, kuten sanonta kuuluu.

1

Katkaise kynnys ensin päältä sahaamalla. Sahaa parin senttimetrin etäisyydeltä sivukarmien reunasta. TÄRKEÄÄ! Sahaa lyhyin vedoin ja pidä saha vaakasuorassa, jottet vahingoita lattiaa.

2

Poista jäljelle jäänyt kynnyspala taltalla lohkomalla. Taltan avulla jäännöspalan saa siististi irrotettua sivukarmin alta.

3

Sivukarmissa oleva tappi on myös taltattava pois - kun työ tehty, sivukarmin alle jää riittävästi tilaa uudelle kynnykselle. Puhdista alusta huolellisesti.

4

Kynnyslauta sahataan mittaan niin, että sen saa työnnettyä molemmilla sivuilla sivukarmin alle. Sahaa vähän kerrallaan ja kokeile välillä. Kynnys työnnetään ensin toisen karmin alle ja sitten toisen.

5

Kiilaa ovikynnys, jotta saat sen sivukarmien alareunan kanssa samaan tasoon. Käytä puukiiloja. Liimaa kynnys tarvittaessa kiilojen avulla paikalleen. TÄRKEÄÄ! Huomaa, että kynnys on kiilattava myös keskeltä, jotta se ei taivu.

6

Naulaa lopuksi peitelista kiinni. Uusi kynnys on nyt valmis. Sen voi lakata tai käsitellä jollakin muulla tavoin kulutusta kestäväksi ja ilmeeltään lattiapintaan sopivaksi.

Materiaalit

Vie aikaa

Noin tunti

Hinta

Noin 40 €

Vaikeusaste

Helppo tehtävä useimmille. Mitat on otettava tarkasti uutta kynnystä varten.

Video

VINKIT: Pidä viimeistelynaulat ojennuksessa

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …