Näin teet lapaliitoksen

LUJUUTTA: Lapaliitoksella yhdistettäviin puihin sahataan puolen puun syvyiset lovet. Kaksinkertainen liimapinta ja rakenne tekevät liitoksesta lujan.

Lapaliitosta voi käyttää kaikissa tilanteissa, joissa kaksi risteävää puuta liitetään toisiinsa. Lapaliitos sopii sekä ohuiden listojen että järeiden runkolankkujen yhdistämiseen. Lapaliitos näyttää tyylikkäältä ja on erittäin kestävä. Lapaliitoksen isot liimapinnat pitävät puut yhdessä paljon lujemmin kuin pelkät ruuvit ja kulmaraudat.

LUE LISÄÄ: Sorvi – puuniilon suosikkilelu

Mittaaminen ja merkitseminen

Tärkeintä lapaliitoksen tekemisessä on huolellinen mittaaminen ja mittojen merkitseminen. On tärkeää, etteivät puut mahdu liikkumaan, sillä se heikentää liitoksen lujuutta. Mittaaminen on tärkeää, jotta puut sopivat täydellisesti yhteen.

Toimitus suosittelee: Upeat puusepänliitokset ilman rautoja

Erilaisia lapaliitoksia

Tällä aukeamalla keskitytään kaikkein yleisimpään lapaliitokseen, jossa kaksi samankokoista puuta yhdistetään toisiinsa suorassa kulmassa siten, että puiden pinnat jäävät samalle tasolle.

Lapaliitosta voi käyttää puiden yhdistämiseen myös muissa kuin 90 asteen kulmissa. Lapaliitoksen voi tehdä yhtä hyvin puun keskelle kuin päähän.

Lapaliitosta voi käyttää myös puiden jatkamiseen eli yhdistämiseen pituussuunnassa. Lapaliitoksella yhdistettäviä puita ei ole pakko upottaa samalle tasolle. Puut voivat jäädä liitoksen kohdalta koholle tai painua toistensa sisään.

På billedet herunder kan du se eksempler på forskellige varianter af bladsamlingen.

Erilaisia lapaliitoksia

Lapaliitos tehdään useimmiten paikkoihin, joissa kaksi puuta yhdistyvät toisiinsa suorassa kulmassa. Kulman ei kuitenkaan ole pakko olla suora. Kun lapaliitoksen mitat mitataan huolellisesti, mikään ei estä tekemästä lapaliitosta myös muihin kuin 90 asteen kulmiin.