Miksi lapaliitos?

Lapaliitos sopii tilanteisiin, joissa kaksi puuta pitää liittää toisiinsa. Oikein ja tiiviisti tehty lapaliitos pitää puut tiukasti yhdessä.

Lapaliitos sopii kaikkiin kulmiin

Lapaliitos tehdään useimmiten paikkoihin, joissa kaksi puuta yhdistyvät toisiinsa suorassa kulmassa. Kulman ei kuitenkaan ole pakko olla suora. Kun lapaliitoksen mitat mitataan huolellisesti, mikään ei estä tekemästä lapaliitosta myös muihin kuin 90 asteen kulmiin.

Työkalut

Siistin lapaliitoksen tekemiseen ei tarvita verstaan täydeltä työkaluja, vaan siihen riittää tavallinen käsisaha ja taltta. Työt on kuitenkin helppo tehdä tarkasti katkaisusirkkelin ja syvyysrajoittimen avulla.

Mittaaminen on kaiken A ja O

Tärkeintä lapaliitoksen tekemisessä on huolellinen mittaaminen ja mittojen merkitseminen. On tärkeää, etteivät puut mahdu liikkumaan, sillä se heikentää liitoksen lujuutta. Mittaaminen on tärkeää, jotta puut sopivat täydellisesti yhteen.

Tee koeliitos

Kokeile lapaliitoksen tekemistä aluksi ylimääräisillä puukapuloilla, jotta liitoksen leveys ja syvyys ovat varmasti sopivat. Näytämme artikkelissa myös, miten voit tehdä yksinkertaisen koeliitoksen ja varmistua siitä, että olet mitannut oikein.

Katso myös muut lujat ja hienot puuliitokset