Näin teet lapaliitoksen

Lapaliitos on yksi lujimmista tavoista, joilla kaksi puuta voidaan liittää yhteen. Lapaliitoksen voi tehdä lukemattomilla eri tavoilla.

Näin teet lapaliitoksen

LUJUUTTA: Lapaliitoksella yhdistettäviin puihin sahataan puolen puun syvyiset lovet. Kaksinkertainen liimapinta ja rakenne tekevät liitoksesta lujan.

Lapaliitosta voi käyttää kaikissa tilanteissa, joissa kaksi risteävää puuta liitetään toisiinsa. Lapaliitos sopii sekä ohuiden listojen että järeiden runkolankkujen yhdistämiseen. Lapaliitos näyttää tyylikkäältä ja on erittäin kestävä. Lapaliitoksen isot liimapinnat pitävät puut yhdessä paljon lujemmin kuin pelkät ruuvit ja kulmaraudat.

LUE LISÄÄ: Sorvi – puuniilon suosikkilelu

Tässä jutussa näytetään, miten teet itse siistit lapaliitokset.

Klikkaa linkkiä ja pääset suoraan myöhemmin jutussa olevaan kappaleeseen.

Mittaaminen ja merkitseminen

Tärkeintä lapaliitoksen tekemisessä on huolellinen mittaaminen ja mittojen merkitseminen. On tärkeää, etteivät puut mahdu liikkumaan, sillä se heikentää liitoksen lujuutta. Mittaaminen on tärkeää, jotta puut sopivat täydellisesti yhteen.

Toimitus suosittelee: Upeat puusepänliitokset ilman rautoja

Lapaliitos: Mittaaminen ja merkitseminen 1

Suorakulmaisen lapaliitoksen tekeminen aloitetaan piirtämällä listan leveälle puolelle viiva suorakulman avulla. Käytä ohutteräistä lyijykynää.

Lapaliitos: Mittaaminen ja merkitseminen 2

Seuraavaksi listaan merkitään risteävän listan leveys. Pidä suorakulmaa viivan päällä, aseta lista suorakulmaa vasten ja piirrä viiva listan reunaa pitkin.

Lapaliitos: Mittaaminen ja merkitseminen 3

Jatka viivoja listan reunoille suorakulman avulla. Merkitse seuraavaksi sahaussyvyys. Sahan terän pitää yltää tarkasti listan puoliväliin.

Erilaisia lapaliitoksia

Alla olevassa kuvassa on esimerkkejä erilaisista lapaliitoksista.

Erilaisia lapaliitoksia

Lapaliitos tehdään useimmiten paikkoihin, joissa kaksi puuta yhdistyvät toisiinsa suorassa kulmassa. Kulman ei kuitenkaan ole pakko olla suora. Kun lapaliitoksen mitat mitataan huolellisesti, mikään ei estä tekemästä lapaliitosta myös muihin kuin 90 asteen kulmiin.

Tällä aukeamalla keskitytään kaikkein yleisimpään lapaliitokseen, jossa kaksi samankokoista puuta yhdistetään toisiinsa suorassa kulmassa siten, että puiden pinnat jäävät samalle tasolle.

Lapaliitosta voi käyttää puiden yhdistämiseen myös muissa kuin 90 asteen kulmissa. Lapaliitoksen voi tehdä yhtä hyvin puun keskelle kuin päähän.

Lapaliitosta voi käyttää myös puiden jatkamiseen eli yhdistämiseen pituussuunnassa.

Lapaliitoksella yhdistettäviä puita ei ole pakko upottaa samalle tasolle. Puut voivat jäädä liitoksen kohdalta koholle tai painua toistensa sisään.

Sahaaminen ja yhdistäminen

Lapaliitos: Sahaaminen ja yhdistäminen 1

Katkaisusirkkelillä on helppo sahata rimoihin vierekkäisiä uria. Säädä sirkkelin terä aluksi hieman liian korkealle, jotta terä sahaa alle puolet puun paksuudesta.

Lapaliitos: Sahaaminen ja yhdistäminen 2

Sahaa muutama vierekkäinen ura puukapuloiden päihin. Jos kapuloiden pinnat ovat samalla tasolla, syvyysrajoitin on säädetty oikein.

Lapaliitos: Sahaaminen ja yhdistäminen 3

Sahaa uria vieri viereen liitoskohdan sisäpuolelle. Älä paina terää väkisin liian alas, jotta lovesta ei tule liian syvä.

Lapaliitos: Sahaaminen ja yhdistäminen 4

Purista lista tiukasti kiinni esimerkiksi työpöytään. Veistä puukaistaleet irti suhteellisen leveällä taltalla. Veistä puuta vähän kerrallaan, kunnes kaistaleet ovat lähes kokonaan poissa.

Lapaliitos: Sahaaminen ja yhdistäminen 5

Käännä taltan leveä puoli alaspäin ja viimeistele lovi. Työnnä talttaa varovasti eteenpäin ja paina sitä alaspäin peukalolla. Varmista, että taltta on terävä ja poista puuta vain vähän kerrallaan.

Lapaliitos: Sahaaminen ja yhdistäminen 6

Liitoksen pitää tuntua tiukalta, eivätkä osat saa heilua. Jos puut eivät sovi yhteen, poista puuta varovasti taltalla. Kun osat sopivat yhteen, levitä liimaa joka puolelle ja yhdistä puut kunnolla.

Vaihtoehtoiset työkalut

Vierekkäiset urat on helppo sahata nopeasti katkaisu- tai pöytäsirkkelillä.

Myös tavallinen käsisirkkeli sopii työhön. Urat voi sahata myös pienihampaisella käsisahalla, mutta silloin syvyyden arvioimiseen pitää kiinnittää erittäin paljon huomiota.

Lapaliitoksen tekeminen puiden päihin on helpompaa, koska silloin uria pitää sahata vain kaksi.

    Lisää samasta aiheesta Puutyöt