Näin helppoa on vaihtaa ikkunat

Säästä lämmityskustannuksissa ja kohenna talosi ilmettä vaihtamalla vanhat ikkunasi uusiin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
40 euroa

Johdanto

Jos sinulla on vähänkään kokemusta nikkaroinnista, ikkunan vaihtaminen ei ole lainkaan niin vaikeaa kuin miltä se ensi alkuun ehkä kuulostaa.

Jos asut tiilitalossa, tarvitset poravasaraa tai hyvää iskuporakonetta. Puukkosahasta on hyötyä, mutta tavallisilla perustyökaluillakin pärjää, kun muistaa tehdä huolellista ja tarkkaa jälkeä.

Palkintona on entistä edustavamman näköinen talo. Kaikkein suurin etu on kuitenkin se, että säästät lämmityskuluissa, koska uudet selektiivilasit pitävät lämmön sisällä paremmin kuin vanhat kaksinkertaiset ikkunalasit.

Ennen kuin aloitat työt sinun on päätettävä, minkä näköiset ikkunat haluat ja ovatko karmit puuta, alumiinia vai molempia - vaiko peräti muovia.

Mittaa jokainen ikkuna-aukko erikseen. Ikkunat voivat nimittäin näyttää samankokoisilta, mutta siihen ei kannata koskaan luottaa täysin. Ikkunoiden koko voi vaihdella pituus- ja leveyssuunnissa jopa useita senttimetrejä.

Ensimmäinen ikkunanvaihto onnistuu näppärästi yhden viikonlopun aikana. Ja kun olet onnistunut vaihtamaan yhden ikkunan, seuraavien ikkunoiden asennus sujuu nopeammin.

Ohjeet

01
Purkutyöt 8 Vaihe

Ennen kuin poistat lasin ja karmin, molemmat osat on irrotettava. Lasi voi olla kitattu kiinni tai kiinnitetty kumilistoihin.

Jälkimmäisessä tapauksessa riittää, että poistaa lasilistat ja kippaa ikkunan ulospäin. Kittiä on hieman hankalampi poistaa, ja jos haluat selvitä työstä vähällä, jätä ikkuna paikoilleen ja poista se karmeineen yhdellä kertaa. Tämä onnistuu, jos ikkunassa on jakopuite kuten tässä kohteessa. Kun pieni yläikkuna on ensin poistettu, suurempi ikkuna voidaan poistaa yhdellä kertaa.

Laita hansikkaat käteen, kun ryhdyt työskentelemään lähellä lasipintaa, jotta et vain vahingossa loukkaa itseäsi.

1

Halkaise alakarmi ikkunan sisäpuolelta taltalla. Näin et kuormita ikkunalautaa ja voit uusiokäyttää sen myöhemmin.

2

Poista lasilistat. Irrota aina viimeiseksi ylälista, jotta ikkuna ei putoa ennen aikojaan. Jos ikkuna on asennettu kumilistoin, avaa sauma sisäpuolelta viiltämällä sen läpi, sillä kumilista on voinut tarttua tiiviisti lasiin kiinni.

3

Jos lasi on kiinnitetty kitillä, voit joko viiltää saumaa auki useaan kertaan taittoteräveitsellä tai - kuten me päätimme tehdä - poistaa ikkunan karmeineen päivineen yhdellä kertaa.

4

Leikkaa karminaulat puukkosahalla. Vanhat ikkunat on yleensä kiinnitetty nauloin, joten ne on katkaistava. Puukkosaha leikkaa myös raamin ympärillä olevat saumat. Jotkin uudemmat ikkunamallit on kiinnitetty ruuveilla.

5

Sahaa karmi poikki. Ikkunasta poistetaan ensimmäiseksi yläkarmi. Jos sahaat pistosahalla karmin viistosti poikki, karmi on helpompi irrottaa.

6

Katkaise karmi ja irrota se. Viistoon tehdyn viillon ansiosta karmin osat liukuvat kevyesti toisistaan irti.

TÄRKEÄÄ! Ole varovainen sorkkaraudan kanssa, jotta et vahingoita vanhojen huokoisten tiiliskivien kulmia.

7

Poista karmin yläosa. Ole tarkkana, että karmin alaosa ei tule samalla kertaa mukana. Voit tarvittaessa kiilata karmin kiinni varmuuden vuoksi.

8

Harjaa huulle puhtaaksi. Huulteen puhdistaminen on erittäin tärkeää. Poista ensin kaikki vanha saumausaine (silikoni/laasti) ja sen jälkeen kaikki mahdollinen pöly, jotta uusi saumausvaahto tai -aine saadaan kunnolla kiinni.

02
Ikkunan asennus 4 Vaihe

1

Alareunan kiilaaminen on hyvän lopputuloksen kannalta tärkeää. Laita suora puukappale lyhyen vesivaa’an alle, niin saat tarkistettua koko ikkunaleveyden suoruuden yhdellä kertaa.

2

Aseta ikkuna paikoilleen. Alareunan kiiloilla saadaan sovitettua yläreunan saumaväli (n. 12-15 mm), samoin sivujen. Ylhäällä, missä tiilirivi kaartuu keskeltä hieman ylöspäin, on tyydyttävä ulkokulmissa 7-8 mm:n saumaan.

3

Pidä ikkuna paikoillaan joko kiilojen tai ilmatyynyjen avulla. Tarkista, että ikkuna on suorassa. Esiporaa 6 mm:n puuporalla ikkunahuullokseen ja sen jälkeen 6 mm:n kiviporalla tiileen. Kiinnitä karmi 7,5 x 112 mm:n kannattomilla karmiruuveilla.

4

Tarkista ikkuna, kun olet kiinnittänyt kaksi ylintä ruuvia: ripusta raamit ja tarkista, että kaikki on suorassa ja että tiiliin on yhtä suuri etäisyys ylhäältä ja alhaalta.

03
Kiinnitys 2 Vaihe

1

Kiinnitä loput neljä ruuvia, kun karmi on oikealla paikalla. Molempiin karmien sivuihin tulee kolme ruuvia. Kun kiinnität ruuvit huullokseen, vältyt ruuvinreikien tasoittamiselta ja maalaamiselta.

2

Pursota saumoihin tarvittaessa saumavaahtoa, varsinkin niihin kohtiin, joissa vanhat tiiliskivet saattavat olla hieman huokoisia.

TÄRKEÄÄ! Käytä suojalaseja ja hansikkaita, kun pursotat saumavaahtoa.

04
Eristys ja saumaus 6 Vaihe

Tarkkuus on ikkunoiden asentamisessa ehdottomasti tärkeintä. Mittaa tarkasti ennen kuin tilaat ikkunat, ja asenna ikkunat tarkasti, kun ne saapuvat valmistajalta. Tämän jälkeen voit iloita työsi upeasta tuloksesta.

1

Painele eristettä seinän ja karmin väliin. Käytä pientä tikkua, jotta saat villan kokonaan saumaväliin. Jätä karmin etureunaan n. 3 cm vapaata tilaa, jotta siihen mahtuu vielä saumanauha ja -aine.

2

Paina saumanauha seinän ja karmin väliin. Nauhan myötä saumausaine kiinnittyy vain sivuilta, mikä on paras ratkaisu. Saumaan on jäätävä n. 1 cm tilaa sauma-aineelle; jos tila on tarkasti mitoitettu, saumaus sujuu helpommin.

3

Täytä kaikki saumat karmin ympäriltä. Työ sujuu helpommin, kun hankkii kunnon saumauspistoolin ja on huolellinen sen käytössä. Kaikki saumauspistoolit eivät ole yhtä hyviä.

4

Käy saumat läpi saumatikun kanssa. Kun silotat saumat saumatikulla, tikun on oltava kostea, joten upota se veteen viimeistään päivää ennen, jotta se ei tartu saumausaineeseen kiinni ja vedä saumaa irti.

5

Aseta sisälistat, jos olet päätynyt listojen käyttöön. Tähän kohteeseen asensimme käytetyn ikkunalaudan ja valmiiksi maalatut 5 x 27 mm:n reunalistat ikkunan muille sivuille. Listat kiinnitettiin pienin uppokantanauloin.

6

Täytä naulojen reiät nokareella akryylisaumamassaa. Paina pieni nokare massaa reikään, niin saat reiän täysin piiloon.

Materiaalit

Ikkunan asentamiseen:

 • 6 kpl 7,5 x 112 mm:n karmiruuveja
 • Puukiiloja
 • 1 ikkuna
 • Rulla 20 x 50 mm:n saumavillaa
 • 5 m 16-20 mm:n eristenauhaa
 • 5 patruunaa saumausmassaa (DANA 522)
 • 5 m 5 x 27 mm:n valk. listaa

Erikoistyökalut

 • Puukkosaha: Saumojen ja karmien sahaamiseen
 • Ilmatyynyt: Ilmatyynyillä tuetaan ikkuna asennuksen ajaksi. Jos käytät asennuskiiloja, valitse puiset.

Vie aikaa

Viikonloppuprojekti

Hinta

Tarvikkeet: n. 40 € + ikkuna

Video

TYÖKALUT: Näin käytät puukkosahaa

Sahassa on paljon voimaa, ja se on korvaamaton purkutyökalu. Puukkosahalla ja oikealla terällä voi sahata puuta, rautaa, tiiltä ja betonia. Tällä videolla esitellään kaikki sahanterät ja kerrotaan, miten sahaa kannattaa käyttää.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Ikkunat