8 vinkkiä lasikuitutapetille

Sileät seinät näyttävät hyviltä, ja seinät on helppo tasoittaa lasikuitutapetilla ja -kankaalla. Mitä lasikuitutapetin kanssa pitää ottaa huomioon? Lue maalarin vinkit.

Lasikuitutapetti on kudottu lasikuitulangoista. Sen pinta muistuttaa vohvelikangasta. Lasikuitukangasta sanotaan myös maalattavaksi huovaksi. Sitä ei ole kudottu, joten se on aivan tasaista.

1. Päätä, millaisen pintakuvion haluat

Lasikuitutapetissa on eräänlainen kangaskuvio, koska se tehdään pitkästä pystylangasta ja paksuista poikittaisista lasikuitulangoista. Pinnasta tulee sileä, kun tapetti käsitellään maalilla tai telattavalla tasoitteella. Lasikuitutapetti vahvistaa seinää ja ehkäisee halkeamien syntyä. Lasikuitukangasta ei ole kudottu, joten se on aivan sileää. Lasikuitukankaalla on helppo tehdä tasaista pintaa. Myös lasikuitukangas vahvistaa seinää, mutta se ei ole yhtä vahvaa kuin tapetti.

LUE LISÄÄ: Näin käytät lasikuitutapettia ja -kangasta

2. Tasainen alusta takaa siistin jäljen

Lasikuitutapetti ei peitä alla olevan seinän reikiä ja koloja. Siksi on tärkeää, että seinä on aivan tasainen ja mahdolliset kolot paikataan ennen tapetin asentamista. Jos seinässä on aiemmin ollut tapetti, kaikki riekaleet pitää irrottaa ennen uuden lasikuitutapetin kiinnittämistä. Aiemmin maalattu seinä pitää pestä, jotta tapettiliima tarttuu kunnolla kiinni alustaan.

3. Haluatko sileän seinän? Käytä lasikuitukangasta

Sileiden seinäpintojen tekemiseen pitää käyttää lasikuitukangasta, jota sanotaan myös maalattavaksi huovaksi. Lasikuitukangas maksaa suunnilleen saman verran kuin lasikuitapetti, mutta niissä on ratkaisevia eroja. Lasikuitukangas käsitellään asentamisen jälkeen telattavalla tasoitteella ja pintamaalilla. Lasikuitukankaan pintakuvio on lähes huomaamaton, joten se on oikea valinta tasaisten seinäpintojen tekemiseen.

LUE LISÄÄ: Tasoita seinät tasoitetapetilla

4. Muista pohjamaali

Kevytbetoni, kipsilevyt ja rappaus imevät paljon kosteutta, joten ne pitää käsitellä pohjamaalilla tai tartuntapohjusteella ennen tapetoimista.

Pohjustamaton seinä imee aivan liian nopeasti kosteuden tapettiliimasta, joten lasikuitutapetti ei tartu kunnolla kiinni seinään. Pohjamaali tai tartuntapohjuste levitetään seinään telalla tai pensselillä.

Pohjamaalin määrän arvioiminen voi olla vaikeaa. Jos seinä imaisee maalin sisäänsä heti levittämisen jälkeen, se tarkoittaa, että maalia pitää levittää toinen kerros.

Pohjamaalia myydään kolmen, yhdeksän ja kahdeksantoista litran astioissa.

5. Liimaa pari vuotaa kerrallaan

Lasikuitutapettiin ja - kankaaseen tulee helposti kupruja, jos seinään levitetään liian vähän liimaa tai liima ehtii kuivua. Sen takia liimaa kannattaa levittää kerrallaan vain parin vuodan leveydelle.

6. Puskusaumaan tai limittäin

Lasikuitutapettivuodat asennetaan tiukasti toisiaan vasten ilman limitystä. Sen sijaan lasikuitukangasvuodat asennetaan 4–5 senttiä päällekkäin ja leikataan poikki.

7. Käytä erittäin terävää veistä

Lasikuitutapetin leikkaamiseen tarvitaan terävä veitsi, jotta tapetin reunat eivät mene ruttuun. Käytä leikkaamiseen terävää katkoteräveistä ja katkaise kärki poikki heti, kun se alkaa repiä tapettia.

8. Säästä kallista maalia

Lasikuitukangas ja - tapetti imevät maalia, joten ne kannattaa käsitellä telattavalla tasoitteella, ennen kuin seinä pintamaalataan. Tasoite täyttää lasikuitutapetin reiät ja helpottaa pintamaalin levittämistä. Myös sileäpintainen lasikuitukangas kannattaa käsitellä telattavalla tasoitteella ennen pintamaalaamista, jotta kallista maalia ei mene liikaa.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Laske oikein ja säästä maalia

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Tapetit ja lasikuitutapetit