Näin käytät lasikuitutapettia ja -kangasta

Seinien pinnoittaminen lasikuitutapetilla on sopivaa tee se itse -työtä. Lue tästä jutusta, miten käytät erilaisia lasikuitutapetteja.

LASIKUITUTAPETTI

VAHVUUTTA: Lasikuitukangas on ohutta, mutta yhteen kudotut langat tekevät siitä kestävän.

Lasikuitutapetin, lasikuitukankaan ja tasoitetapetin asentaminen on helppoa työtä, joka sopii myös aloittelijalle. Alustan pitää kuitenkin olla siisti ja sitä tasaisempi, mitä ohuempaa tapettia sen päälle on tarkoitus levittää.

Tässä jutussa kerrotaan kaikki, mitä sinun pitää tietää, ennen kuin alat asentaa lasikuitutapettia.

Mihin lasikuitutapettia ja -kangasta käytetään?

Kipsilevykattojen ja rapattujen kattojen vahvistamiseen. Lasikuitutapetti tekee pinnasta tasaisen ja ehkäisee halkeamien syntymistä.

Seinien viimeistelyyn. Seinät voi vahvistaa sekä lasikuitukankaalla että -tapetilla. Valinta riippuu omasta mausta ja siitä, pitääkö seinistä tulla sileät vai elävän näköiset. Myös alustalla on väliä, sillä pienetkin epätasaisuudet näkyvät lasikitukankaan läpi.

Miten lasikuitutapettia ja -kangasta käytetään?

Lasikuitutapetin ja lasikuitukankaan asentamisessa pitää käyttää tarpeeksi liimaa.

Liima levitetään kattoon tai seinälle tasaiseksi kerrokseksi maalitelalla.

Lasikuitutapettivuodat asennetaan vieri viereen samalla tavalla kuin tavalliset tapettivuodat.

Lasikuitukankaan voi asentaa periaatteessa samalla tavalla, mutta työssä pitää olla erittäin tarkka ja huolellinen.

Lasikuitukankaan pinta on yhtenäinen ja tasainen, joten vuodat kannattaa asentaa päällekkäin ja leikata suoraksi samalla kertaa. Siten vuotien välisestä saumasta tulee siisti ja vuodat sopivat täydellisesti yhteen. Kun vuodat leikataan päällekkäin, valmis seinä näyttää täysin saumattomalta.

Erilaisia lasikuitutapetteja

Lasikuitukangas Lasikuitukangasta myydään myös maalatun huovan nimellä. Lasikuitukangas pitää levittää tasaiselle pohjalle. Kaupoissa on sekä halpoja ja pohjustamattomia versioita että kalliimpia pohjustettuja tapetteja.

Tavallinen lasikuitutapetti Lasikuitutapetti on kudottu pitkistä lasikuiduista, jotka vahvistavat rakenteen pintaa ja estävät halkeamien syntymistä. Sekä pohjustettuja että pohjustamattomia versioita.

Kuvioitu lasikuitutapetti Lasikuitutapetin pintakuviot vaihtelevat yksinkertaisista hyvin koristeellisiin. Kuviotapettien asentamisessa pitää ottaa huomioon kuvion leveys.

Sileä lasikuitutapetti Jotkut lasikuitutapetit on kudottu niin tiheästi, että ne muistuttavat kangasta. Tiheä rakenne tekee pinnasta sileän ja yhtenäisen. Sileä lasikuitutapetti on yhtä vahvaa kuin tavallinen lasikuitutapetti.

Rypyläpintainen kangas Kaupoissa on myös rypyläpintaista lasikuitukangasta, joka muistuttaa struktuurimaalattua seinää. Rypyläpintainen lasikuitutapetti peittää pienet epätasaisuudet paremmin kuin tavallinen lasikuitutapetti.

Tasoitetapetti Tasoitetapetti on sileää mutta paksumpaa kuin tavallinen lasikuitukangas. Tasoitetapetti peittää alleen pienet epätasaisuudet ja tekee seinästä elävän näköisen.

Lasikuitutapetti: Rullan pituus

Lähes kaikkia lasikuitutapetteja ja lasikuitukankaita myydään metrin levyisissä rullissa. Lasikuitukangasta myydään myös metrimitalla joissakin maalausliikkeissä ja verkkokaupoissa.

Yleisimmät rullien pituudet ovat:

  • 10 metriä
  • 20 metriä
  • 25 metriä
  • 30 metriä
  • 50 metriä

Pohjustettua vai ei?

Markkinoilla on sekä pohjustettua että pohjustamatonta lasikuitukangasta ja -tapettia. Pohjustamaton lasikuitutapetti voi tuntua jäykältä ja vaikealta käyttää.

Pohjustettu ja lämpökäsitelty lasikuitutapetti on taipuisampaa. Pohjustettua lasikuitutapettia ei tarvitse maalata alusta asti, joten siitä ei tartu sormiin yhtä paljon ärsyttäviä lasinpalasia.

Pohjustamaton lasikuitutapetti on kuitenkin noin puolet halvempaa, joten sitä käyttämällä voi säästää selvää rahaa. Se vaatii kunnon työhanskoja ja hyviä hermoja.

Lisää samasta aiheesta Tapetit ja lasikuitutapetit