Nerokas uusi tulppa Fischeriltä

Duopower on tulppa-asiantuntija Fischerin kaikkien aikojen monikäyttöisin tulppa.

Kuinka monta erilaista tulppaa tarvitaan? Vastaus on yksi.

Kätevä yleistulppa tarttuu kiinni sekä betoniin, tiileen että kipsilevyihin, sillä se toimii eri tavalla sen mukaan, millaiseen materiaaliin se kiinnitetään.

LUE LISÄÄ: Tulpat - 5 minuutin katsaus

Rautakaupan kiinnikeosastolla voi mennä sormi suuhun, sillä hyllyillä on valtava valikoima erilaisia tulppia. On kipsilevytulppia, lyöntitulppia, tiilitulppia, karmitulppia ja laajenevia tulppia sekä yhtä pitkä rivi erilaisia ankkureita. Nimet eivät aina kerro mitään tulpan käyttö­tarkoituksesta, joten valinta menee helposti pieleen.

Joihinkin tarkoituksiin pitää käyttää juuri oikeita kiinnikkeitä. Seinän alaohjauspuu pitää kiinnittää ­sokkeliin tukevalla ankkurilla, mutta kaikki koukut, taulut, hyllyt ja lamput voi ripustaa seinälle samanlaisella yleistulpalla.

Onneksi suurin osa kiinnikevalmistajista tekee hyviä yleistulppia, jotka ovat muuttuneet vuosien varrella entistä paremmiksi. Parhaat yleistulpat on suunniteltu toimimaan eri tavoilla sen mukaan, mihin materiaaliin ne kiinnitetään. Tulpat pysyvät kiinni sekä betonissa, tiiliseinässä että kipsilevyissä ja kestävät kovaa painoa.

Hyvät tulpat on tehty nylonista. Se on paljon vahvempaa ja joustavampaa kuin muovi, joka haurastuu ajan kuluessa ja särkyy helposti. Esimerkiksi lamppujen mukana tulevat halvat muovitulpat kannattaa heittää suosiolla menemään ja korvata ne laadukkailla yleistulpilla, jotka tarttuvat paremmin kiinni ja kestävät pitempään. Lisäksi yleistulppien asentaminen on helpompaa.

Pienet yleistulpat saattavat tuntua kalliilta. Yksi tulppa ja siihen sopiva ruuvi voivat maksaa 50 senttiä. Toisaalta hyvä tulppa ja ruuvi säästävät aikaa, eikä niiden kanssa tarvitse huolehtia siitä, pysyykö taulutelevisio varmasti kiinni seinässä. Yleistulppia voi käyttää mihin tahansa, joten niitä kannattaa ostaa kerralla iso laatikko. Kappalehinta laskee merkittävästi, kun tulppia ostetaan sadan kappaleen laatikko.

LUE LISÄÄ: Vahvat tulpat kipsiseinään

Fischer Duopower

Fischer Duopower

Fischer Duopower on esimerkki monipuolisesta yleistulpasta.

  1. Tulpan kärki painuu kasaan ja punoutuu solmulle kipsilevyn taakse, jos varren väkäset eivät tartu kiinni mihinkään. Solmu kiristyy levyä vasten ja pitää tulpan kiinni.
  2. Tulpan varressa olevat väkäset laajenevat, kun tulppaan asennetaan ruuvi. Väkäset painuvat reiän reunoja vasten ja pitävät tulpan kiinni. Ontossa ­tilassa väkäset muodostavat ristin, joka estää tulpan ulos vetämisen ja ympäri pyörimisen.
  3. Kaulus estää tulppaa katoamasta reikään.

KIINTEÄ SEINÄ
Ruuvi saa tulpan laajenemaan ja painaa väkäset reiän reunoja vasten.

LEVYSEINÄ
Kun ruuvi menee tulpan läpi, sen kärki vääntyy solmulle.

TIILISEINÄ
Kun ruuvi vetää tulpan kokoon, väkäset laajenevat ristiksi.

    Muut lukevat juuri nyt …