Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Seinän jatkaminen

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Eikä ainatyydyttävällä tavalla. Esittelemme nyt kaksi ratkaisua, joissa seinää jatkamalla saatiin tilaa lisä kaapeille.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
35 euroa

Johdanto

Seinän pituus ratkaisee lähes aina sitä vasten mahtuvien kaappien ja kalusteiden määrän sekä koot. Tiiliseinää jatkamalla syntyi tilaa vetolaatikoin varustetulle alakaapille. Kulman taakse muodostui lisäksi mukava paikka pikkuhyllyille. 30 lisäsenttiä tarjosivat paikan kahdelle 60 cm leveälle kaapille.

Ohjeet

Puurunkoinen seinä

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Puurunkoinen ja 12 mm:n lastulevyllä verhoiltu seinä oli vain näköeste. Sen runko oli ohutta 12 x 45 mm:n listaa. Seinää päätettiin jatkaa samoin materiaalein. Se sijoitettiin tarkasti vanhan seinän linjalle. Hieman luovuutta kapean jatkeen teko vaati, kun siitä oli saatava yhtä paksu kuin alkuperäisseinästä.

Ensin kiinnitettiin jatkoseinän runko-lista paksuussuunnassa keskelle vanhaa seinää, sitten se verhottiin toiselta puo-lelta ja lopuksi myös toiselta.

1

Seinän paksuus mitattiin ensimmäiseksi jatkoseinän materiaalipaksuuksien määrittelyä varten. Paksuudeksi saatiin melko tarkasti 45 mm, mikä sopi ajatelluille materiaaleille.

2

Seinänjatkon runko päätettiin tehdä 21 x 45 mm:n listasta. Sen molemmille puolille kiinnitettäisiin verhoukseksi 12 mm:n lastu levykaistaleet.

3

Runkolista kiinnitettiin entisen seinän keskilinjalle. Ruuvikiinnitys on käytännöllisin. Tukilevyjen avulla runkolista pysyy keskellä seinää.

4

Sitten verhouslevy kiinnitettiin hakas naulaimella seinän jatkeen toiselle puolelle. Kiinnittämiseen voi tietysti käyttää myös vasaraa.

5

Toinen runkopuu naulattiin ensin kiinni tetyn levyn ulkoreunaan. Kiinnityksen voi halutessaan varmistaa liimalla.

6

Seinän ylä- ja alaosaan sekä keskelle nidottiin vielä poikittaiset runkolistat jäykisteiksi. Kiinnitykset voi lujittaa liimalla.

7

Seinänpätkä kiinnitetään myös lattiaan, mutta ennen sitä sen suunta tarkistetaan huolellisesti suoran laudan tai kiskon avulla.

8

Lopuksi seinänjatkeen toiselle puolelle kiinnitetään verhouslevy nitomalla ja liimalla kuten tähänkin asti. Jäljellä on enää listojen laitto, kittaus ja maalaus.

Tiiliseinä

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Tiiliseinän jatkon voisi tehdä myös puusta. Rungon pitäisi vain olla vankem-paa tavaraa ja verhouksenkin paksumpaa tai esim. kipsilastulevyä. Kiviseinää voi kuitenkin jatkaa erittäin helposti kevytbetoniharkoilla tai kalkkihiekka-tiilillä ohutsaumamuurauksena.

Jatko pitää sitoa lujasti entiseen seinään halkeamien välttämiseksi.

1

Lattianpäällysteeseen sahattiin harkon mentävä aukko, josta harkko lasketaan aluslaattaa vasten. Muurausta ei elämisvaaran takia voi tehdä lauta- tai levylattian varaan.

2

Ensimmäisen harkon alapäähän ja vanhaa seinää vasten tulevaan syrjään levitetään muuraus- tai ohut-saumalaastia. Harkko säädetään huolellisesti kiiloilla pystysuoraan.

3

Seuraava harkko muotoillaan sopivaksi (ohut sauma), kiinnitetään laastilla ja ruuvilla ja säädetään vesivaa’alla tarkasti suoraan.

4

Löimme vielä poimulevyn palaset joka harkon ja vanhan seinän väliseen saumaan, etteivät ne liiku toistensa suhteen.

5

Kevytbetonin kulmat on syytä pyö-ristää, etteivät ne lohkeile tönäisyistä. Työhön sopii karkea hiomapaperi.

Vie aikaa

Lastulevyseinä: Noin 4 tuntia Tiiliseinä: Noin 4 tuntia

Hinta

Lastulevyseinä: Noin 30 €. Tiiliseinä: Noin 35 €

Vaikeusaste

Jos vain olet tarkkana, ei seinien jatkaminen ole vaikeaa.

Piirustus

Kirjaudu tai hanki pääsy to see the drawing

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin