Epoksiliima

MONIKÄYTTÖINEN: Epoksia voi käyttää sekä liimana että korjausmassana. Tarkoitus määrittää seoksen paksuuden.

MITEN EPOKSILIIMAA KÄYTETÄÄN?

Liimattavien pintojen pitää olla kuivia, puhtaita ja rasvattomia, jotta liima tarttuu niihin kunnolla.

Puhdista liitoksista taltalla vanhat liimanjäänteet, lakat ja maalit. Veneet, kajakit ja suksiboksit pitää puhdistaa ennen paikkaamista huolellisesti esimerkiksi asetonilla tai lakkabensiinillä.

Tavalliset kumihanskat eivät suojaa käsiä tarpeeksi hyvin. Käytä paikkaamisessa 4H-luokituksen kemikaalihanskoja, joita myydään erikoisliikkeissä. Hengityssuojainta tarvitaan vain, jos liimaa hiotaan.

Varo ihokosketusta

Jos saat iholle epoksia, pese se – kuten monet muutkin liimatuotteet – heti pois vedellä ja saippualla. Se lähtee myös asetonilla, joka on haitallista mutta parempi vaihtoehto kuin epoksi

Ohutta vai paksua epoksiliimaa?

Epoksiliima on juoksevaa kuin notkea siirappi. Juoksevan epoksin liimausteho on todella hyvä, ja sitä on helppo levittää pensselillä.

Paikkaamiseen käytettävän epoksin pitää olla paksumpaa, ja se levitetään paikalleen lastalla.

LUE LISÄÄ: Liima

TÄRKEÄÄ EPOKSISTA!

Liimalla voi työskennellä 15–20 minuuttia sekoittamisen jälkeen, jos huonelämpötila on 20 astetta. 10 asteessa liima kovettuu hitaammin, jolloin työskentelyaikaa on puolesta tunnista 40 minuuttiin.

ERIKOISPIIRRE

Toisin kuin monet muut liimat, epoksi ei kutistu kuivuessaan. Epoksi on myös niin vahvaa, että se voi korvata kuluneita materiaaleja.

Jos reikä on ruuville liian iso, reiän voi täyttää epoksilla. Epoksiin ruuvattu ruuvi liimautuu kunnolla kiinni reikään.

Epoksiliimaa voi käyttää myös vanhojen huonekalujen entisöimiseen, ja sillä voi korvata pois kuluneita materiaaleja.

Epoksiliima: Erikoispiirre

Puu tasoitetaan alkuperäiseen muotoonsa epoksiliimalla

LUE MYÖS: Epoksilattiamaali

ONKO EPOKSILIIMA VAARALLISTA?

Monet kavahtavat vieläkin epoksi-sanaa, sillä yliammutut kirjoitukset ja ajatukset syöpää aiheuttavista kaasuista ja työskentelystä ”avaruuspuvussa” maskit naamalla kummittelevat vielä monen mielessä. Kaikki tämä jäi kuitenkin jo 1970-luvulle.

Nykyisin epoksi on sisäsiistiä. Hengityssuojaimia ei välttämättä tarvita, sillä epoksi ei sisällä liuotusaineita eikä synnytä mitään kaasuja tai höyryjä. Se ei myöskään enää haise.

Toki ihokosketusta epoksin kanssa kannattaa välttää käyttämällä erikoiskumihansikkaita.

EPOKSILIIMA: PUUVENEET, TUULIMYLLYT, LENTOKONEET...

Epoksi kehitettiin vuoden 1970 tienoilla puuveneitä varten, mutta sitä ryhdyttiin nopeasti hyödyntämään myös kilpapurjehduksessa, mastoissa, lentokoneissa ja tuulimyllyissä lasi- ja hiilikuitujen kera.

Kehittyneimmissä käyttökohteissa epoksiliimaa ja lasikuitua käytetään rakenteessa vuorotellen. Näin rakenteesta saadaan erittäin vahva mutta ohut, ja se kestää valtavaa kuormitusta.