Tee itse täydelliset liimapuulevyt

Liimapuulevyt kannattaa valmistaa itse monestakin hyvästä syystä: Voit itse valita puulajin ja laudat, määrittää mitat ja säästää paljon rahaa. Näin voit liimata pinon kauniita lautoja upeaksi levyksi lähes leikiten lamelleja hyödyntämällä.

Johdanto

Liimapuuta on hämmästyttävän helppo koota itse. Kun löydät pinon kauniita lautoja, voit työstää niistä näyttävän pöytälevyn tarvitsematta valtavaa konevalikoimaa.

LUE LISÄÄ: Nerokkaat liimapuupalkit

Huonekalupuuseppä valmistaa liimapuulevyn tehokkaiden koneiden avulla. Oikohöylä poistaa vinoudet ja tasoittaa laudat, ja tasohöylällä laudoista saadaan tarkalleen yhtä paksuja.

Levyt voi työstää myös ilman koneita. Varmista vain etukäteen, että laudat ovat yhtä paksuja – vinot reunat voit oikaista ohjainkiskollisella upotussahalla.

Upea mutta edullinen siperiankuusipööytä

Kokoamme pöytälevyn muutamasta kauniista siperiankuusilaudasta. Laudat ovat 120 mm leveitä, joten jo kuudesta laudasta saa 700 mm leveän pöydän – hieman oikaisuvaraa täytyy jättää. Kahden Ikean pukin kanssa pöydän hinnaksi tulee vajaat 70 €.

LUE LISÄÄ: Tasohöylä – oleellinen osa verstasta

Ohjeet

Reunat suoriksi ja suoraan kulmaan

Lautojen tulee olla suoria ja reunoil-taan suorakulmaisia, jotta ne voidaan liimata yhteen reuna reunaa vasten. Niiden pitää myös olla yhtä paksuja siten, että loput pienet erot voidaan hioa pois epäkesko hiomakoneella.

Jos ostat laudat puutavaraliik-keestä, poimi laudat itse yksitellen ja hylkää vinot laudat. Valitse laudat ohjainkiskoa apuna käyttän.

Puun pitää olla kuivaa ja käyttövalmista. Jos laudat tulevat ulkovarastosta, anna niiden kuivua huoneenlämmössä ensin muutamia viikkoja.

1

Reunat oikaistaan ohjainkiskolla varustetulla upotussahalla. Aseta kisko mahdollisimman lähelle laudan reunaa, jot ta poistat mahdollisimman vähän puuta. Sahaa upotussahalla suoraan koko laudan pituudelta.

2

Tee merkinnät laudan alapintaan, kun laudat on oikaistu ja sovitettu reunat vastakkain. Vedä lautapintojen yli merkkiviiva, jotta voit huomioida pienet vinoudet, joita lautojen päädyissä usein on.

Tasainen pinta lamellien avulla

Jotta lautojen reunat eivät liukuisi liimassa niin, että laudat liikkuvat niitä yhteen puristettaessa, liitoksiin asennetaan lamellit.

Lamellit työnnetään pitkiin uriin, jotka on työstetty lamellijyrsimellä. Laite säädetään niin, että ura jyrsiytyy suurin piirtein keskelle lautaa. On tärkeää muistaa, että ura jyrsitään aina suhteessa laudan yläpintaan. Lamellijyrsimellä ja lamelleilla taataan, että laudat asettuvat pinnaltaan tarkalleen samaan tasoon.

1

Tee merkinnät lamelleja varten 25-30 cm:n välein. Aseta laudat tiiviisti reuna reunaa vasten alapinta ylöspäin. Tee lamellille selkeä 2-3 cm:n viiva yhdistettävien lauto-jen yli. Merkitse kaikkien lamellien paikat.

2

Urat jyrsitään lamellijyrsimen pystymerkintäviivan kohdalle. Korkeus säädetään asettamalla pohjalevyn alle levy niin, että terä osuu keskelle reunaa. Laitetta painetaan hieman, jotta lauta puristuu kiinni.

3

Asenna lamellit ja liima. Lamellit liimataan niin, että liimaa tulee sekä uriin että laudan reunoihin. Työnnä lamellit uriin. Urat ovat ylipitkiä, joten vaikka liitos lukittuu korkeus-suunnassa, pituussuunnassa on joustoa.

4

Paina laudat yhteen ja purista ne kahden riman väliin. Rimat ovat täysin suoria, ja niillä estetään levyjä taipumasta lautojen yhteenpuristusvaiheessa. Älä kiristä rimoja liian tiukalle tässä vaiheessa.

5

Purista laudat yhteen poikittaissuunnassa pitkillä liimapuristimilla ja kiristä rimoja tiukemmalle. Tämän kokoiseen levyyn riittää kolme liimapuristinta. Laita pu ris timien väliin palat, jotta niistä ei jää puuhun jälkiä.

Levyn leikkaus ja työstö pöydäksi

Kun liima on kuivunut tunnin, voit löysätä puristimia ja pyyhkiä ylipursuneen ja yhä hieman pehmeän liiman pois. Anna levyn levätä vuorokausi, ennen kuin jatkat työskentelyä.

Nyt olet koostanut liimapuulevyn ja voit muokata siitä pöydän - tai mitä ajattelitkaan siitä tehdä. Kun levy on sahattu oikeaan kokoon, reunat viistetään, jotta levy näyttää ohuemmalta. Kaksi poikki rimaa levyn alapinnalla vakauttavat pöytää. Lopuksi pöytä puhdistetaan ja öljytään.

1

Jyrsimme leikatun levyn reunojen alapintaan hieman keskikohdan yläpuolelta aloittaen 45°:n viisteen, jotta levy näyttää ohuemmalta. Yläpinnan terävä reuna viiste-tään pienimuotoisesti samalla terällä.

2

Levyn alapintaan kiinnitetään kaksi jäykistävää rimaa pitämään levy tasaisena jatkossakin. Rimat on sahattu terassilaudan pätkistä, ja ne kiinnitetään liimalla ja kahdella 4 x 45 mm:n ruuvilla.

3

Levy hiotaan sileäksi ja kauniiksi. Pois tamme pienet liimanokareet ja epä tasaisuudet karkealla hiomapaperilla (40/60) epäkeskohiomakoneella, ja sitten yhä hienommalla paperilla (120 asti). Lopuksi levy öljytään.

4

Öljy antaa levylle syvempää hehkua ja korostaa puun syitä. Samalla puun pinnasta tulee kovempi ja paremmin likaa ja kosteutta kestävä.

Materiaalit

Kun pöytälevy liimataan alusta alkaen itse, tarvikelistalla on pino terassilautoja, kaksi pukkia, puusepänliimaa, kourallinen ruuveja ja pussi lamelleja.

Materiaalien hinnaksi tulee noin 60 €, joten jos sinulla ei jo ole käytössäsi lamellijyrsintä, se kannattaa hankkia nyt. Esimerkiksi Fermillä on mainio noin 80 €:n laite.

Vinkit & niksit

Hallitse työtä nel jällä rimalla

Lautojen puristaminen yhteen isoksi pöytälevyksi helpottuu paljon sahaamalla etukäteen neljä apurimaa.

Rimoja käytetään ensinnäkin pitämään laudat täysin samassa tasossa, kun ne puristetaan kovaa yhteen ulkoreunoistaan.

Nostamalla rimat alustasta varmistamme samalla, että kaikki puristimet saadaan sijoitettua mahdollisimman hyvin. Lisäksi rimat helpottavat alustan suojaa-mista liimalta ja estävät lautoja liimautumasta kiinni alustaan.

Jos valmistat nyt tekemääm-me liimapuulevyä isomman levyn, kannattaa käyttää lisärimoja.

Alimmat rimat seisovat ”jaloilla”, jotka nostavat ne 3 cm työpöydästä irti ja estävät rimoja kaatumasta. Rimojen tulee olla samassa tasossa ja 5-10 cm pöytälevyn leveyttä pi-dempiä. Rimojen takareunan palikka helpottaa niiden käsittelyä.

Jotta pöytälevy ei liimautuisi rimoihin kiinni, liiman kanssa mahdollisesti kosketuksiin joutuvat pinnat kate-taan muovilla, paperilla tai teipillä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Puutyöt