Oikealla liimalla ja tekniikalla voit tehdä liitoksia, jotka ovat lujempia kuin liimattavat puut.

Oikealla liimalla ja tekniikalla voit tehdä liitoksia, jotka ovat lujempia kuin liimattavat puut.

1. PINTOJEN PITÄÄ OLLA VALMIITA LIIMATTAVIKSI
Liimattavien pintojen pitää olla sileät, puhtaat ja tasaiset. Kokeile, imeytyykö vesipisara puun sisään. Ellei niin käy, puu pitää puhdistaa tai hioa ennen liimaamista.

2. SOPIVA MÄÄRÄ LIIMAA
Liimaa pitää levittää sopiva määrä. Älä pihistele, sillä liiman pitää peittää koko liimattava pinta. Liiman pitää tihkua ulos liitoksesta, joskaan sen ei tarvitse valua valtoimenaan. Se olisi liiman tuhlaamista.

3. LÄMPÖTILA
Ihanteellinen liimauslämpötila on noin 20 astetta. Se koskee sekä liimaa, puuta että liimauspaikkaa. Yleensä liimaaminen vaikeutuu, jos lämpötila on alle 15 astetta.

4. KOSTEUS
PVAc-liima toimii parhaiten, kun puun kosteusprosentti on 7–15. PU-liima on parhaimmillaan, kun puun kosteus on 12–20 prosenttia. Voit käyttää apuna kosteusmittaria (4) ja hygrometriä (3). Sopiva ilmankosteus on noin 50 %. Kuivata puuta, jos se on liian kosteaa.

5. TYÖSKENTELYAIKA
Työskentelyaika kertoo, kuinka kauan liiman levittämisestä saa kulua puiden yhdistämiseen. Mitä korkeampi lämpötila ja kuivempi puu, sitä nopeammin liima kuivuu.

6. PURISTUSPAINE JA -AIKA
Liimojen puristuspaine voidaan ilmoittaa esimerkiksi luvulla 1–5 kg/cm2. Puristusvoimaa on vaikea mitata, mutta paine on sopiva, kun liima tihkuu ulos saumoista. Ilmoitettu puristusaika koskee huoneenlämpöä. Kylmemmissä olosuhteissa tarvitaan pitempi puristusaika.

7. VALITSE OIKEA LIIMA
Puuliimat voi jakaa kahteen tyyppiin, PVAc-liimoihin (polyvinyyliasetaatti) ja PU-liimoihin (polyuretaani, yksikomponenttinen). PVAc-liimaa käytetään puun liimaamiseen puuhun, PU-liimalla voi liimata puuta myös muihin materiaaleihin. Tuotemerkillä ei ole suurta väliä. Ellei pullossa ole tarvittavia tietoja, voit etsiä niitä valmistajan verkkosivuilta. Seuraavan sivun taulukossa kerrotaan, mikä liima sopii mihinkin tarkoitukseen.

LUE LISÄÄ: Näin käytät epoksiliimaa

Lataa artikkeli ja erilaisista liimoista kertova taulukko

Sivun reunasta ladattavassa artikkelissa on taulukko 5 erilaisesta liimatyypistä. Lujan liitoksen tekemiseen tarvitaan oikeanlaista liimaa, joten rautakaupan liimahyllyllä kannattaa tietää perusasiat. Taulukko opastaa valitsemaan oikean liiman työn mukaan.