7 vaihetta lujaan liitokseen

Oikealla liimalla puiden liitoksista tulee yhtä kestäviä tai jopa kestävämpiä kuin itse puusta. Kestävien saumojen tekemiseen tarvitaan kuitenkin myös muuta kuin liimaa ja kunnon paino. Liimaamisessa on tärkeää noudattaa muutamia sääntöjä ja tietää tarkasti, millaista liimaa mihinkin tarkoitukseen käytetään.

Oikealla liimalla ja tekniikalla voit tehdä liitoksia, jotka ovat lujempia kuin liimattavat puut.

7 va ihetta lujaa n liito kseen

PINTOJEN PITÄÄ OLLA VALMIITA LIIMATTAVIKSI

Liimattavien pintojen pitää olla sileät, puhtaat ja tasaiset. Kokeile, imeytyykö vesipisara puun sisään. Ellei niin käy, puu pitää puhdistaa tai hioa ennen liimaamista.

SOPIVA MÄÄRÄ LIIMAA

Liimaa pitää levittää sopiva määrä. Älä pihistele, sillä liiman pitää peittää koko liimattava pinta. Liiman pitää tihkua ulos liitoksesta, joskaan sen ei tarvitse valua valtoimenaan. Se olisi liiman tuhlaamista.

LÄMPÖTILA

Ihanteellinen liimauslämpötila on noin 20 astetta. Se koskee sekä liimaa, puuta että liimauspaikkaa. Yleensä liimaaminen vaikeutuu, jos lämpötila on alle 15 astetta.

KOSTEUS

PVAc-liima toimii parhaiten, kun puun kosteusprosentti on 7-15. PU-liima on parhaimmillaan, kun puun kosteus on 12-20 prosenttia. Voit käyttää apuna kosteusmittaria (4) ja hygrometriä (3). Sopiva ilmankosteus on noin 50 %. Kuivata puuta, jos se on liian kosteaa.

TYÖSKENTELYAIKA

Työskentelyaika kertoo, kuinka kauan liiman levittämisestä saa kulua puiden yhdistämiseen. Mitä korkeampi lämpö-tila ja kuivempi puu, sitä nopeammin liima kuivuu.

PURISTUSPAINE JA -AIKA

Liimojen puristuspaine voidaan ilmoittaa esimerkiksi luvulla 1-5 kg/cm2. Puristus-voimaa on vaikea mitata, mutta paine on sopiva, kun liima tihkuu ulos saumoista. Ilmoitettu puristusaika koskee huoneen-lämpöä. Kylmemmissä olosuhteissa tarvitaan pitempi puristusaika.

VALITSE OIKEA LIIMA

Puuliimat voi jakaa kahteen tyyppiin, PVAc-liimoihin (poly-vinyyliasetaatti) ja PU-liimoihin (polyuretaani, yksikomponentti-nen). PVAc-liimaa käytetään puun liimaamiseen puuhun, PU-liimalla voi liimata puuta myös muihin materiaaleihin. Tuotemerkillä ei ole suurta väliä. Ellei pullossa ole tarvittavia tietoja, voit etsiä niitä valmistajan verkkosivuilta. Taulukossa ker-rotaan, mikä liima sopii mihinkin tarkoitukseen.

Mitkä ihmee n d1, d2, d3 ja d4?

D-arvot kertovat, kuinka kostean puun kanssa liimaa voi käyttää.

D1: Sisälle puihin, joiden kosteus on korkeintaan 15 prosenttia. Kalustei-den liimaamiseen kuivissa huoneissa. D1-liimoja on rautakaupoissa vain harvoin. Sen sijaan käytetään usein merkintää ”D2 sisäkäyttöön”.

D2: Sisälle puihin, joiden kosteus on korkeintaan 18 prosenttia. Kalusteisiin, jotka joutuvat kestämään pientä lämpötilojen vaihtelua ja kosteutta, esimerkiksi välillä lämmitetyissä huoneissa.

D3: Sisälle puihin, joiden pintaan tiivistyy välillä vettä. Esimerkiksi keittiön ja märkätilojen kalusteisiin. Ulos esimerkiksi pihakalusteisiin, jotka suojataan säältä maalilla tai kuullotteella.

D4: Sisälle puihin, jotka kastuvat tiheästi. Ulos vesi- ja lumisateeseen, esimerkiksi pihakalusteisiin, oven ja ikkunoiden karmeihin sekä tavaroihin, jotka ovat usein kosteassa ilmassa. Liima pitää suojata maalilla.

Mitkä ihmee n d1, d2, d3 ja d4?

Kovetin tekee liimasta vahvempaa

Tavallinen, D3-luokan puuliima ei ole tarpeeksi vahvaa kylpyhuoneen kalusteiden tai pihakalusteiden liimaamiseen. D3-liimasta voi kuitenkin tehdä D4-luokan liimaa lisäämällä liiman sekaan 5 prosenttia kovetinta (tässä DANA-FIX 921). Kovettimella jatkettu liima pitää käyttää enintään 8 tunnin kuluttua liiman sekoittamisesta. Liima pitää suojata hyvästä kosteudenkestävyydestä huolimatta maalilla.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Liimat