Höyrynsulki pitää talon kuivana ja terveenä

Kostean sisäilman imeytyminen rakenteisiin voi johtaa homentumiseen ja lahoamiseen. Kosteuden imeytymisen voi estää asentamalla eristeiden lämpimälle puolelle paksun muovikalvon eli höyrynsulun. Se pitää talon kuivana ja rakenteet kunnossa.

Höyrynsulun on tarkoitus pitää kostea sisäilma pois rakenteista, jotta ne eivät lahoa tai homehdu.

Höyrynsulun on tarkoitus pitää kostea sisäilma pois rakenteista, jotta ne eivät lahoa tai homehdu.

Mihin höyrynsulkua käytetään?

ULKOSEINÄT

Jos lämmin ja kostea sisäilma imeytyy rakenteisiin, se tiivistyy vedeksi eristeiden kylmässä osassa. Höyrynsulkumuovi estää kosteuden imeytymisen seinään.

KATOT

Jos olohuoneen katon yläpuolella on kylmää ullakkotilaa, kattoon pitää asentaa höyrynsulku. Jos katossa on vanha höy­ rynsulku, se pitää poistaa uuden tieltä.

LATTIAT

Rossipohjaisen talon alapohjaan tarvitaan höyrynsulku, jotta sisäilman kosteus ei keräänny eristeisiin ja aiheuta home­ ja lahovaurioita.

LUE LISÄÄ: Mihin väliin höyrynsulku kuuluu?

Miten höyrynsulku asennetaan?

Nyrkkisäännön mukaan höyrynsulku asennetaan aina eristeiden lämpimälle puolelle. Sääntöön on kuitenkin yleinen poikkeus: höyrynsulun huoneen puolelle voi asentaa viisi senttiä paksut koolaus­ rimat ja lisäeristeet. Se on kätevää, sillä sähköjohdot on helppo asentaa lisäeristeiden sekaan tekemättä reikiä höyrynsulkuun.

Höyrynsulkumuoveja pitää limittää vähintään 15 senttiä, ja saumat pitää tiivistää höyrynsulkumuoville tarkoitetulla teipillä tai liimalla.

Höyrynsulkumuovi painetaan tiukasti sisänurkkaa vasten ja kiinnitetään seu­ raavaan runkotolppaan. Muovien reunat teipataan kiinni höyrynsulkuteipillä, jotta kosteus ei pääse niiden alle.

Höyrynsulkutarvikkeet

HÖYRYNSULKUMUOVI

Paksua PE-muovia, jonka läpi kosteus ei pääse. Höyrynsulkumuovin ja tiivistysmateriaalien pitää sopia yhteen, joten pyri käyttämään aina saman valmistajan tuotteita.

VAHVISTETTU HÖYRYNSULKUMUOVI

Höyrynsulkumuovin asentaminen voi olla vaikeaa, ja muovi repeää helposti. Vahvistettu höyrynsulkumuovi kestää kovaa vetoa, joten sitä on helpompi käyttää kuin tavallista höyrynsulkumuovia.

DIFFUUSIOAVOIN HÖYRYNSULKU

Käytetään muun muassa kesämökeissä, joissa on vaarana, että kosteus tiivistyy eristeiden väärälle puolelle. Kosteus pääsee liikkumaan hallitusti rakenteen läpi, mikä vähentää kosteusvaurion riskiä.

HÖYRYNSULKUTEIPPI

Kaikki saumat ja limitykset pitää tiivistää huolellisesti teipillä. Erikoisteippi kestää yhtä pitkään kuin höyrynsulkumuovi. Teipit ovat erilevyisiä, ja osa niistä on kaksipuolisia.

LUE LISÄÄ: Tämän takia sinun PITÄÄ käyttää höyrynsulkuteippiä

HÖYRYNSULKULIIMA

Teippi ei tartu kunnolla kiinni kaikkeen. Höyrynsulkumuovi pitää kiinnittää tiileen, rappaukseen ja puuhun liimalla. Valitse höyrynsulkuliima sen mukaan, millaisessa lämpötilassa sitä on tarkoitus käyttää.

BUTYYLITEIPPI

Jos höyrynsulkumuoviin tulee reikä, se kannattaa tiivistää butyyliteipillä. Se on tervamaista massaa, joka ei kuivu ikinä kokonaan. Butyyliteippiä on helppo muotoilla. Osa teipeistä on kaksipuolisia.

HÖYRYSULKUKAULUS

Ilmastointiputkien ja sähköjohtojen reunat tiivistetään läpivientikauluksilla. Kauluksen kumimainen reuna puristuu läpiviennin ympärille niin tiukasti, ettei sisäreunaa tarvitse teipata kiinni putkeen.

Lue lisää höyrynsulusta täältä

Lue vastaukset moniin kysymyksiin jutusta: Tämän takia höyrynsulku on tärkeä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Materiaalit