NÄIN: Asenna seinä-wc

Miten seinä voi kestää sekä wc-pöntön että sillä istuvan ihmisen painon? Se johtuu fiksusta telineestä, joka tuetaan lattiaan ja kätketään seinän sisään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
300 euroa

Johdanto

Seinään kiinnitettävä wc-pönttö on yksi näkyvimmistä uudistuksista, jonka kylpyhuoneremontissa voi tehdä. Seinä-wc:n asentaminen ei ole kovin vaikeaa. Työhön tarvitaan paljon erilaisia osia, putkia ja kiskoja, mutta osat on yllättävän helppo liittää yhteen.

Moni luulee, että seinä-wc kiinnitetään kylpyhuoneen seinään, mutta se ei pidä paikkaansa. Tosiasiassa pönttö kiinnitetään telineeseen, joka pystytetään lattialle ja kätketään lisäseinän sisään. Teline ja vesisäiliö jäävät piiloon pöntön taakse.

Näin asennat seinä wc:n

Klikkaa lukuja ja katso, miten asennat seinä-wc:n.

Kolme hyvää syytä hankkia seinä-wc:

  1. Seinä-wc helpottaa puhdistamista: Seinälle kiinnitettävän pöntön paras puoli on, että sen puhdistaminen on todella kätevää perinteiseen jalkamalliin verrattuna. Seinä-wc:n alta on helppo imuroida, harjata ja luututa, eikä siinä ole vaikeasti puhdistettavaa jalkaa.Seinä- wc tekee vessasta tai kylpyhuoneesta aiempaa hygieenisemman tilan.

  2. Seinä-wc ei vie enempää tilaa: Moni luulee, että seinään kiinnitettävä pönttö, teline ja sen ympärille rakennettava seinä vievät enemmän tilaa kuin perinteinen lattialle asennettava malli. Se ei pidä paikkaansa. Seinä-wc vie yhtä paljon tilaa kuin perinteinen malli.

  3. Seinä-wc:n asentaminen on helppoa: Seinä-wc:n asentaminen on monimutkaista tavalliseen jalkamalliin verrattuna. Se ei kuitenkaan ole kohtuuttoman vaikeaa, kuten tässä jutussa näytetään. Eri valmistajien pöntöissä on eroja, mutta periaatteessa kaikki mallit asennetaan kutakuinkin samalla tavalla.

HUOM! Tämä juttu on osa kylpyhuoneteemaa. Voit ladata täältä koko kylpyhuoneteeman.

Ohjeet

01
Pystytä teline 7 Vaihe

Seinään kiinnitettävää pönttöä ei kiin-nitetä seinään ruuveilla, vaan pöntön takana on tukeva teline.

Suurin osa pöntön painosta kohdis-tuu telineen kautta lattiaan. Takana olevan seinän pitää kuitenkin kestää eteenpäin suuntautuvaa vetoa, joka aiheutuu pöntöllä istumisesta.

Telineen sisällä on vesisäiliö, joka jää lisäseinän sisään yhdessä putkien kanssa. Teline säädetään aluksi oikeaan korkeuteen ja sen jälkeen oikealle etäi-syydelle seinästä.

1

Säädä telineen korkeus sopivaksi. Säädä jalat (H) siten, että pönttö on haluamallasi korkeudella. Pöntön ohjeissa lukee, kuinka pitkiksi jalat pitää säätää, jotta pönttö asettuu oikealle korkeudelle.

2

Nosta teline paikalleen. Yläkiinnikkeet (A) kantavat suurimman osan painosta, joten ne pitää kiinnittää seinään tukevasti. Säädä telineen ja seinän etäisyys suurin piirtein sopivaksi jo tässä vaiheessa.

3

Kiinnitä telineen alapää seinään. Etäisyys vanhasta seinästä vaihtelee. Telineen taakse pitää jättää tarpeeksi tilaa vesisäiliölle ja putkille. Telineen voi kiinnittää lattiaan, mutta rauta (G) riittää, jos seinä on tukeva.

4

Telineen voi ruuvata kiinni lattiaan. Ruuveja kannattaa käyttää vain siinä tapauksessa, ettei kylpyhuoneessa ole lattialämmitystä.

5

Kiinnitä tukikisko seinään. Kiskoon kiinnitetään myöhemmin raudat (A).

6

Säädä teline sopivalle etäisyydelle seinästä. Ruuvaa rautoja (A), kunnes teline on pystysuorassa. Kun toinen kulma on kohdallaan, säädä toinen kulma paikalleen.

7

Hienosäädä pitkät kiinnitysraudat (A) sopiviksi. Kun teline on pystysuorassa, rauta on sopivan pituinen.

02
Peitä teline 4 Vaihe

Kun teline on suorassa, se peitetään kipsilevyillä. Tässä käytetään märkä­ tiloihin sopivia vahvoja ja kestäviä kuitu kipsilevyjä.

Levyt kiinnitetään telineeseen asennusliimalla ja ruuveilla.

1

Peitä teline kuitukipsilevyillä, jotka sopivat märkätiloihin. Levitä levyjen taustalle asennusliimaa.

2

Ruuvaa levyt kiinni. Kiinnitä levyt alumiini-runkoon liimalla ja porakärki ruuveilla.

3

Peitä telineen etuseinä. Leikkaa levyyn painikelaatikon (B) mentävä reikä ja ruuvaa ylempi etulevyn palanen kiinni. Kuitukipsi-levyjen reunoja ei tarvitse vahvistaa, vaan pelkkä maalaaminen riittää.

4

Leikkaa alempi etulevy ja poraa siihen reiät huuhtelu-putkelle (C), viemäriputkelle (E) ja kierretangoille (D), joiden on tarkoitus kantaa pöntön ja sillä istuvan ihmisen paino.

03
Kiinnitä pönttö 8 Vaihe

Kun etulevyt ovat paikallaan, uusi seinä pitää viimeistellä, ennen kuin pöntön voi kiinnittää paikalleen.

Pönttö on helppo ripustaa kahteen paksuun kierretankoon (D), jotka tulevat lisäseinän levyn läpi.

Kaikki osat pitää säätää sopiviksi, ennen kuin pöntön voi nostaa paikal-leen kierretankoihin. Kierretankoja pitää säätää, jotta ne sopivat pönttöön. Putket pitää lyhentää, jotta ne sopivat pöntön sisään.

1

Ruuvaa kierretangot (D) kiinni telineeseen. Tangon toisessa päässä on talttapäämeis­ selille sopiva kanta, joten voit käyttää ruuvaamiseen meisseliä.

2

Mittaa pöntön takareunan paksuus. Mittaamisen tarkoitus on selvittää, kuinka syvälle kierretangot pitää ruuvata.

3

Pyöritä kierretangot (D) oikeaan syvyyteen. Ota huomioon kauluksen, aluslevyn ja mutterin paksuus. Tangot eivät saa jäädä liian pitkiksi, sillä muuten peite­ kaulukset eivät mahdu mutterien päälle.

4

Voitele viemäriputken (E) ja huuhtelu-putken (C) päät ja työnnä ne levyn läpi. Voit käyttää öljyä tai saippuaa. Putkien pitää liukua kevyesti.

5

Mittaa, kuinka pitkälle viemäriputki (E) yltää, kun se on pohjassa. Mittaa seuraavaksi pöntön putki ja lyhennä se sopivaksi. Mittojen erotus kertoo, kuinka paljon pöntön putkea pitää lyhentää.

6

Mittaa myös huuhteluputken (C) pituus. Putken pöntön puoleisessa päässä on kaulus, jonka pitää yltää pöntön sisään. Se estää irtoliitintä työntymästä putkeen.

7

Lyhennä molemmat putket. Putket on helppo sahata, kun ne ovat kiinni pöntössä. Veistä päät siisteiksi, sillä muovin palaset voivat saada liitokset vuotamaan.

8

Nosta pönttö paikalleen. Pönttö liukuu kevyesti, kun putket ja liittimet on voideltu. Aseta peitekaulukset kierre tankoihin ja väännä mutterit kiinni.

Materiaalit

  • Kuitukipsilevy
  • 12 mm Kuitukipsiruuveja
  • 2,5x40 mm Asennusliimaa

Vie aikaa

Pari päivää.

Hinta

Noin 300 euroa.

Vaikeusaste

Työ saattaa tuntua mahdottomalta, mutta ensivaikutelma pettää.

3D-malli

3D-malli

Seinä-wc

Seinä-wc on tehokkaimpia tapoja tehdä wc:stä nykyaikainen.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Asenna teline

Fiksu teline kiinnitetään seinään ja lattiaan. Se pitää istuimen tukevasti paikallaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Telineen peittäminen

Telineen peitoksi asennetaan kipsilevyt.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Varma asennus

Kierretangot väännetään kiinni telineeseen. Viemäri ja huuhteluputki säädetään kohdalleen.

Avaa 3D-malli

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …