Uudet kylpyhuoneen pinnat helposti

Haluatko päästä kylpyhuoneremontista mahdollisimman helpolla? Peitä vanhat, rumat laatat saneerauslaastilla ja uusilla laatoilla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
40 €/m2

Johdanto

Kattavasta kylpyhuoneremontista ei tarvitse tulla kallista eikä hankalaa. Pääset parissa päivässä eroon vanhoista, kuluneista laatoista – joutumatta heti ensi alkuun rikkomaan niitä.

Ratkaisun avaimet ovat rappaukses- sa, joka levitetään seinille suoraan vanhojen laattojen päälle. Muutos on lähes tulkoon häikäisevä.

Rappaus kiinnittyy hyvin sileisiin seinälaattoihin. Kun laasti on kovettunut, se peitetään kosteussululla ja kahdella maalikerroksella, minkä jälkeen pinta on kestävä ja yhtä helposti puhdistettava kuin laattaseinäkin oli.

Lattialle ja yhdelle seinäpinnalle asennetaan uudet laatat vanhojen päälle. Näytämme myös tämän työvaiheen.

LUE LISÄÄ: Älä maalaa laattoja vaan tee näin

Ohjeet

01
Valmistele seinä 3 Vaihe

Tässä käytettävällä Multipuds-rappauslaastilla on helppo työskennellä, ja sillä saa aikaan hienon lopputuloksen, vaikka materiaalin käytöstä ei olisi aiempaa kokemusta.

Materiaali edellyttää vain yhtä asiaa, josta on syytä huolehtia, nimittäin sitä, että laatat, joiden päälle rappaus levitetään, ovat tiivisti kiinni alustassaan.

Jos jokin kohta kuulostaa ontolta, laatat eivät ole kunnolla kiinni, ja tällöin ne on taltattava irti vasaran ja taltan avulla. Tämän jälkeen aukko täy-tetään kipsilaastilla, jotta se saadaan nopeasti samaan tasoon kuin muutkin kaakelit. Lopuksi vanhat laatat puhdiste-taan huolellisesti peruspuhdistusai-neella ennen rappauksen levittämistä.

1

Seinässä ei saa olla mitään ulos työntyviä ruuveja tms. rappaamista aloitettaessa. Ruuvitulpat ja muut on poistettava tai - jos se käy helpommin - naputeltava tuurnan kanssa syvälle seinän sisään.

2

Reiät täytetään tasoitteella. Suurempiin reikiin tai mahdollisiin kaapeliuriin voi käyttää kipsilaastia tai hiekkaan sekoitettua rappauslaastia. Pienemmistä rei´istä selviää pelkällä rappauslaastilla.

3

Puhdista laatat. Jotta laasti kiinnittyy kunnolla seinään, seinä on puhdistettava huolellisesti saippuasta, liasta ja kalkista. Hankaa kunnolla veteen sekoitetulla peruspuhdistusaineella ja huuhtele pinta puhtaalla vedellä.

02
Rappaa seinä 6 Vaihe

Rappauslaasti levitetään kahteen ker-taan noin vuorokauden välein. Valmis sekoitus on käytettävä kahdessa tunnissa, joten sekoita mieluummin monta pientä annosta. Puolikas ämpä-rillinen on sopiva määrä.

Rappaus on kauttaaltaan läpikovet-tunut 28 vuorokauden kuluttua, mutta pinnan voi maalata jo noin viikon kuluttua. Ennen maalausta pinta pohjustetaan kiinnitteellä, jotta rappaus ei ime maalista kosteutta.

Tämän jälkeen seinät maalataan vähintään kahteen kertaan - kiilto-asteeksi valitaan vähintään 25. Näin pinnasta tulee helposti puhdistettava ja vettä ja likaa hylkivä.

1

Rappauslaasti sekoitetaan veteen. Aloita sekoittamalla 5 kg laastia 1 litraan vettä. Koostumuksen pitää olla ilmavan kermavaahdon kaltaista, joten lisää seok-seen tarvittaessa vettä (enint. 2 dl). Sekoita 5 minuuttia porakoneen vispilällä.

2

Rappaus levitetään seinään sopivan paksuksi kerrokseksi teräshiertimellä. Työskentele poikittais-liikkein, jotta kaikki saumat täyttyvät.

TÄRKEÄÄ! Annostele laasti niin, että se peittää laatat kokonaan.

3

Silota mahdolliset epätasai-suudet, kun rappaus on vetäytynyt hieman - noin puolen tunnin kuluttua. Käytä pehmeää ja kuivaa sivellintä tai kalkkiharjaa äläkä paina liian kovaa.

4

Levitä toinen rappauskerros seuraavana päivänä. Jos olet peittänyt kaikki laatat huolellisesti ensimmäisellä rappauskerroksella, toisen kerroksen levittäminen käy todella helposti. Käytä työhön teräshierrintä.

5

Noin vartin päästä rappaus on kovettunut sopivasti ja voit silottaa mahdolliset epätasaisuudet varovasti kovalla, karkealla sienellä. Muista puhdistaa sieni vedessä riittävän usein.

6

Pinta käsitellään kiinnitteellä, kun rappaus on kuivunut (aikaisintaan viikon päästä). Muussa tapauksessa rappaus imee maalista kosteuden eikä maali tartu kunnolla. Pinnan voit maalata noin vuorokauden kuluttua.

03
Seinä- ja lattialaatat 9 Vaihe

Käytämme lattiaan ja päätyseinään samanlaisia mosaiikkilaattoja. Kun van-hat laatat ovat alustana, voidaan uudet laatat periaatteessa vain liimata vanho-jen päälle. Toki vanhojen laattojen on jälleen oltava kunnolla kiinni alustas-saan. Jos näin ei ole, ne on irrotettava ja pinta tasoitettava samalla tavalla kuin seinärappausta tehtäessä.

Ennen kuin ryhdyt toimeen, koeasettele laatat, jotta saat kokonaiskuvan laa-toituksesta ja lopputuloksesta tulee mahdollisimman siisti.

1

Laasti levitetään teräshiertimellä. Tämän jälkeen pinta käsitellään 4 mm:n hammaslastalla. Näin laastiliima-kerroksesta tulee yhtä paksu joka puolelta.

Kun lastan hampaat osuvat tiiviisti seinään, kulma on kunnossa ja urat täyttyvät, kerroksesta tulee tasainen.

2

Aseta laatat kiinnityslaastiin. Paina ne seinään ja lattiaa vasten kumilastalla. Tämä on helpoin keino saada pienet laatat painettua yhtä kovaa laastiin - ja silotettua samaan tasoon.

Muovipaloilla tai pienillä kovalevypaloilla säilytetään lattia- ja seinälaatoituksen rako saumausta varten.

3

Seuraavana päivänä sekoitetaan saumausaine pakkauksen ohjeita noudattaen. Anna valmiin seoksen seistä 5 minuuttia ennen kuin ryhdyt töihin.

4

Saumausaine painetaan saumoihin saumauskumilla. Liikuta työvälinettä poikittaisliikkein, jotta et tule nostaneeksi saumamassaa saumoista uudelleen pois. Saumat on täytettävä kokonaan.

5

Huuhtele ylijäämäinen sauma-massa lattiasta ja seinästä. Voit käyttää tavallista sientä, mutta selviät työstä ehkä hieman paremmin kahvalla varustetulla vaahtokumihiertimellä ja sangolla, johon hiertimen voi pyyhkiä.

Poista loput sauma-aineen jäänteet kuivalla liinalla. Odota vuorokausi ja pese sitten pinnat laatanpesuaineella.

Monta hienoa yksityiskohtaa

Heti kun ryhdyt siirtämään viemäriä ja vesipisteitä, kylpyhuoneremontin hinta kohoaa eri lukemiin. Tämä halutaan yleensä välttää. Seinien rappaus ja laatoitus pitävät projektin kustannuk-siltaan kohtuullisena. Tässä lisää ideoita kylpyhuoneen ilmeen muuttamiseksi - järkevään hintaan.

Suojaa pöytälevyä. Jotta pöydän seinämä ei vaurioituisi vedestä, nostimme sitä hieman ruostumattoman ovistopparin avulla. Kiinnitimme lyhentämäm-me stopparin seinämän alle.

"Lattialaatat" seinälle. Halusimme kattaa lattialaatoilla myös 10 cm seinien alareunaa. Tämä suojaa seinäpintaa, varsinkin lattiapesun aikana. Samalla se luo hienon vaikutelman. Jos haluat kopioida idean, jätä tilaa saumalle lattia- ja seinälaatoituksen väliin.

Pöytälevy mittojen mukaan. Pitkä työpöytätaso tuo paljon työskentelytilaa kylpyhuoneeseen. Tässä kohteessa käytimme 40 mm:n sauvaliimattua puulevyä, jonka löysimme rakennustarvikeliikkeen tarjouksesta. Levy on kiin-nitetty seinään kolmella kulmarau-dalla jokaisesta sivustaan. Levyn taipumista voi estää tukemalla levyä pystyseinämällä, joka on kiin-nitetty niin ikään kolmella kulma-raudalla. Levyn enimmäispituus ilman lisätukea on 150 cm. Levy on käsiteltävä kosteutta kestäväksi. Uudet seinät ja lattia tuovat suurimman muutoksen. Myös pitkä pöytätaso luo tilaan aiempaa yhtenäisemmän ilmeen.

Hyllyjen piiloripustus. Kylpyhuoneen kahden seinän väliin on asennetty hylly, täysin ilman näkyviä kiinnitysheloja. Hyllylevyn päätyihin on jyrsitty urat, minkä jälkeen hyllylevy työnnetään kahteen, seinään jo aiemmin kiinnitettyyn listaan.

Materiaalit

  • Peruspuhdistusainetta
  • Rappauslaastia
  • Tarvittaessa kipsilaastia
  • Kiinnitettä
  • Akryylimaalia (tässä kiiltoaste 25)
  • Mosaiikkilaattoja verkossa (tässä Evers)
  • Kiinnityslaastia
  • Saumalaastia

Erikoistyökalut

Vie aikaa

Noin kaksi päivää tavallisen kylpyhuoneen rappaukseen. Sen lisäksi päivä pohjustukseen ja maalaukseen.

Hinta

Rappauslaasti maksaa noin 8 €/m2. Seinän ja lattian laatat maksavat noin 35 €/m2.

Vaikeusaste

Tehtävä ei edellytä valtavaa käsityöläisen kokemusta. Kun seuraat ohjeitamme tarkasti, selviät työstä hyvin.

Video

TEKNIIKAT: Hiertopinnoitteella tasoittaminen

Tarttuu melkein kaikille pinnoille

VINKIT: Lyö tulppa seinän sisään

TEKNIIKAT: Laattojen saumaaminen

Työskentele nurkittain, jotta saumat täyttyvät siististi

VINKIT: Oikea saumalaastia laatoille

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …