Napsauta laatat seiniin

Hieman sorminäppäryyttä ja tarmoa sekä näyttävät seinäpaneelit riittävät – näillä eväin voi laittaa vieras-WC:n uuteen uskoon viikonlopun aikana.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
60 €/m2

Johdanto

Vanha vieras-WC, jossa on valkoiset seinälaatat ja tavanomaiselta näyttävä lattia alkaa ajan myötä tuntua tylsältä. Toki voi asentaa uudet laatat tai maalata vanhat. Mutta nyt seinät voi uudistaa myös kokonaisilla levyillä, jotka muistuttavat hieman laattoja, mutta toimivat samalla vesieristeenä, jos ne asennetaan oikein. Fibo-Trespo -märkätilalevyt ovat vesitiiviitä, ja ne kestävät vesitiiviytensä lisäksi valmistajan mukaan myös suuria lämpötilaeroja.

LUE LISÄÄ: Älä maalaa laattoja vaan tee näin

Nämä levypaneelit on tehty paksusta korkeapainelaminaatista. Levyt yhdistetään toisiinsa erityisen Aqualock-saumalukituksen avulla. Pontit ja urat tiivistetään näkymättömällä silikonisaumalla, jota käytetään myös ylä-, ala- ja kulmareunoihin, jotta kaikki kosteus pysyy levyjen sisäpuolella.

LUE LISÄÄ: Helppo terrazzolattia

Ennen kuin levyt asennetaan, rakennetaan listarunko. Kun se on paikallaan, lopputyöt sujuvat helposti. Oman tyylinsä voi löytää kokeilemalla erilaisia levykokoja, värejä ja muotoja.

Me näytämme, miten viikonlopun aikana voi ehostaa esimerkiksi vieras-WC:n näiden levyjen avulla. Levyjä voi hyvin käyttää myös keittiössä ja apukeittiössä.

Ohjeet

01
Tee tilaa 2 Vaihe

Vieras-WC ei yleensä ole talon suurin huone, joten liikkumatila saattaa jäädä vähiin, kun tätä talon ehkä tär-keintä huonetta ryhdytään remon-toimaan ja ehostamaan.

Aloita tämän vuoksi irrottamalla kaikki WC:n kalusteet ja irtoesineet - tietenkin myös ne tavarat, jotka on ripustettu seinälle, mutta myös WC-istuin, joka yleensä seisoo lattialla, kannattaa nyt irrottaa paikaltaan. Katkaise vedentulo ja ruuvaa WC-istuin irti lattiasta, jotta mahdut liikkumaan pienessä tilassa.

1

Ruuvaa ensin WC-istuin irti lattiasta. Valitse hyvä ruuvitaltta, joka sopii WC-istuimen kiinnitysruuveihin. Puhdista ruuvien urat kunnolla ennen kuin ryhdyt ruuvaamaan ruuveja irti, jotta ruuvitaltta ei lipsahtele kannan urasta.

2

Sulje vedentulo. Etsi sulkuhana ja sulje vedentulo ennen kuin irrotat putket jakoavaimella.

02
Ensin alusta 5 Vaihe

Jotta levyt saadaan tiukasti kiinni ja nii-den saumat tiiviiksi, levyjen alustan pitää olla kiinteä ja tasainen. Levyt voi asentaa vanhojen laattojen päälle, jos laatat ovat varmasti hyvin kiinni alus-tassaan. Jos vanhat laatat kuulostavat ontoilta niitä naputeltaessa tai jotkut niistä ovat jo irronneet alustastaan, laa-tat pitää poistaa ja pystyttää puurunko uusia levyjä varten.

Luo tilaan yleissilmäys ja merkitse seiniin levyjen paikat, jotta näet selvästi mihin levyt ja alustan listoitus pitää sijoittaa. Huomioi levyjen leveys ja se, että sivujen viimeisten levykappaleiden pitää olla yhtä leveitä, jotta lopputulos näyttää hyvältä.

1

Käytä saumausnarua. Kun olet sijoittanut ensimmäiset pystykulmalistat suoraan molempien seinien reunoille, aseta vastaavat listat toiseen päähän huo-netta ja viritä naru listojen ylä - ja alareu-naan. Aseta loput listat narun linjaan.

2

Ruuvaa listat kunnolla kiinni. Jos alusta on vankka, kuten kuvan sei-nä, kannattaa käyttää betoni- tai karmiruu-veja, jolloin listat voidaan kiinnittää ilman tulppia. Huokoisempaan alustaan (esim. kevytbetoniin) tarvitaan muovitulpat.

3

Vanha, vino seinä. Voit joutua höyläämään joitakin listoja saadaksesi seinäpinnasta suoran. Kun et käytä tähän kiiloja, säästät tilaa, mutta ota huomioon, että listan pitää yhä olla riittävän tukeva, jotta levyt voidaan kiinnittää siihen.

4

Kiinnitä alalistat. Sijoita alalista huolellisesti seinän alareunaan. Sen päälle asennetaan alumiinilista, joten listan pitää olla täysin vaaterissa.

5

Kiinnitä kaikki vaakalistat niin, että ne tulevat pystylistojen tasoon ja enintään 80 cm:n etäisyydelle toisistaan.

TÄRKEÄÄ! Kiinnitä ylimääräisiä listoja raskaita ripustuksia (esim. allas, kaappi) varten.

03
Alumiinilistat 2 Vaihe

Alumiininen alaprof ili kiinnitetään sili-konisaumamassaan.

Reunoille kiinnitetään erityiset alu-miinilistat: sokkelilista, sisäkulmapro-fiili, ulkokulmaprofiili ja L-profiili, jota käytetään viimeistelyyn. Listat ovat tärkeitä, sillä levyt asennetaan märkä-tilaan, ja listoilla varmistetaan, että levyjen ja muun tilan väliset saumat ovat täysin tiiviit.

Kun levyt on kiinnitetty, listoja ei juuri näy. Levyjen pitää seistä sokkeli-listan päällä, joten sokkelilista on asennettava tarkasti täysin vaakasuoraan. Pieninkin vinous näkyy kohdissa, joissa vaakasaumat yhdistyvät levyjen välisiin liitoksiin nurkissa.

1

Sahaa alumiinilistat. Aseta katkaisu-/jiirisahaan hienohampainen terä ja leikkaa alumiinilistat tarkasti. Kulmissa listat sahataan jiiriin. Voit käyttää myös jiirilaatikkoa ja rautasahaa.

2

Käytä vesivaakaa sokkelilistaan. Ruuvaa lista kiinni 3 x 35 mm ruuveilla. On tärkeää, että lista on täysin vaakasuorassa, jotta nurkkasaumat eivät irvistä.

04
Leikkaa levyt 4 Vaihe

Kokonaiset levyt sahataan vain pituu-teen, tässä 160 cm:iin. Viilto pitää tehdä siihen päähän levyä, joka tulee kattoa vasten, sillä levyn alareuna on sahattu niin, että siihen saadaan silikonisauma.

Niistä kohdista, joissa levyt yhdisty-vät kulmaprofiileihin, sahataan lukitus-pontit pois. Ja aivan yhtä tarkasti kuin tavallisiakin laattoja asennettaessa levyt jaetaan nyt niin, että kumpaankin seinä-reunaan tulee yhtä leveät levyt.

1

Sahaa takapuolelta. Sahaa levyt takapuolelta, jottet sahatessa tee repeämiä levyjen etupintaan. Kuvan saumalukitus on kulman kohdalla ja se sahataan pois. Käytä sivuohjainta tai ohjainkiskoa, jos ha-luat katkaisulinjasta takuuvarmasti suoran.

2

Sahaa vaakasaumaa pitkin. Jos levyt eivät tule aivan kattoon asti, vaan ne lyhennetään muuhun korkeusmittaan, levyt pitää katkaista siististi vaakasaumoja pitkin. Tee ensin merkkiviiva ja sahaa viivan yläpuolelta.

3

Tee merkkiviiva takapintaan ja merkitse se metallikiskon avulla tai käytä vesivaakaa apuna kuten kuvassa. Käytä merkitsemiseen lyijykynää, joka tarttuu hyvin koviin materiaaleihin.

4

Sahaa hitaasti ja rauhallisesti. On tärkeää, ettet paina sahaa eteenpäin - kovat levyt repeävät helposti reunoista -myös takapinnalta sahattaessa. Kuljeta sahaa tasaisesti ja rauhallisesti eteenpäin.

05
Pystytys 5 Vaihe

Näkymätön, tiivis ja vahva sauma

Kun levyn työntää viistosti edellistä levyä vasten ja painaa sen uraan, levy asettuu tiiviisti kiinni, ja liitoskohdasta tulee lähes näkymätön. Liitoksen silikonisauma tekee siitävesitiiviin. Ylimääräinen saumausaine poistetaan kaapimella.

Ennen kuin levyt asennetaan, ne saavat ilmastoitua huoneenlämmössä kolme päivää. Jos levyt ovat olleet kylmässä varastossa, niitä ilmastoidaan kauemmin.

Muista ruuvata levyt kiinni urista, jotta ruuvit eivät jää näkyviin. Yli-määräinen saumausaine pitää tarvit-taessa siistiä levyiltä pois kaapimella. Tämän jälkeen pinnat pestään talous-spriillä ja huuhdellaan lopuksi miedolla saippuavedellä.

1

Leikkaa sisäkulmalistaan lovi, jotta se saadaan kulmassa sokkelilistan päälle. Käytä rautasahaa ja sahaa käsin. Lovea ei voi tehdä pistosahalla.

2

Kiinnitä kulmalistat ruuveilla (3 x 35 mm). Ruuviväli ei saa olla enempää kuin 20 cm. Kulmalistan pitää istua tiukasti levyä vasten, joten siihen voi joutua laittamaan pienen kiilapalan (vihreä pala kuvassa).

3

Tiivistä kulmalista silikonilla, ennen kuin työnnät levyt listaan. Ylimääräisen saumausaineen saa poistettua saumapalalla ja kuivattua liinalla, joka on kostutettu mineraalitärpättiiin.

4

Työnnä levy kulmaan ja ruuvaa se kiinni vastakkaisesta reunasta saumalukitukseen. Jatka asentamalla kokonaisia levyjä kunnes pääset jälleen kulmaan. Jos seinällä on ikkuna tai ovi, sahaa levyt leveyteen ennen kuin asennat ne paikalleen.

5

Levyt kiinnitetään saumalukituksen urasta. Ruuviväli saa olla enintään 20 cm. Alin ja ylin ruuvi saa sijaita korkeintaan 20 cm:n päässä reunasta.

06
Viimeistely 3 Vaihe

1

Saumaleveyden pitää olla vähin-tään 4-5 mm levyjen alareunan ja alalistan välissä. Levyt on tehtaalla viistetty reunasta, joten riittää, että tilan täyttää silikonimassalla ja silottaa saumatikulla.

2

Jos levyt eivät yllä kattoon asti, voi yläreunan viimeistelyyn käyttää L-mallisia alumiinilistoja tai kuten tässä tavallista puista prof ililistaa. Sahaa lista mittaan ja kiinnitä se levyn yläreunaan galvanoiduilla uppokantanauloilla.

3

Pohjamaalaa ja pintamaalaa lista, ennen kuin asennat sen, ja saumaa listan ja seinän välinen rako lopuksi ylimaalattavalla akryylisaumausaineella. Käytä saumatikkua sauman silottamiseen.

Materiaalit

• 19 x 45 mm listoja
• 7,5 x 60 mm ruuveja betoniseinään
• Galvanoituja uppokantanauloja
• Alumiinilistat alhaalle ja kulmaan
• 3,0 x 35 mm uppokantaruuveja
• Silikoni- ja akryylisauma-ainetta
• Fibo-Trespo -märkätilalevyjä

Erikoistyökalut
• Ristiviivalaser merkintöjä varten
• Katkaisu-/jiirisaha + hienohampainen terä kovia laattalevyjä varten

Vie aikaa

2 päivää

Hinta

Noin 60 € / neliömetri

Video

TYÖKALUT: Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

TYÖKALUT: Näin käytät sähköhöylää

Tällä videolla näytetään, miten sähköhöylä muuttaa sahapintaiset laudat sileiksi puiksi. Höylää voi säätää millintarkasti, joten sillä on helppo tehdä siistiä jälkeä.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Kylpyhuoneen laatat