Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Helppo terrazzolattia

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Mosaiikkibetonilattian valaminen ei ole vaikeaa. Näytämme tässä jutussa, mitä materiaaleja terrazzolattiaan tarvitaan ja miten saat lattiasta hyvän näköisen.

Terrazzo lattia: Terrazzo eli mosaiikkibetoni on taas muodissa. Näytämme, miltä terrazzolattian pitää näyttää ja miten valat sen helposti itse.

Johdanto

Terrazzolattian materiaalit

Uuden mosaiikkibetonilattian valamiseen tai vanhan korjaamiseen tarvitaan oikeita materiaaleja.

Onneksi terrazzolattian materiaalit ovat halpoja. Muutaman kymmenen euron sijoituksella pääsee jo pitkälle. Mosaiikkibetonilattian valamiseen tarvitaan vain sementtiä ja murskattua marmoria. Mosaiikkibetonin neliöhinta on noin 15 euroa.

Miten mosaiikkibetonia tehdään?

Mosaiikkibetonin sekoittaminen on hyvin yksinkertaista. Samaa massaa voi käyttää lattioiden ja pöytälevyjen valamiseen.

Valitse aluksi, millaista kivisekoitusta haluat käyttää. Siniset ja harmaat kivet näyttävät nykyaikaisilta.

Vanhan lattian korjaamiseen pitää käyttää sekoitusta, joka muistuttaa vanhaa lattiaa.

Mosaiikkibetonin sekoittaminen on helppoa. Sekoita sementti veteen ja lisää kiviä pikkuhiljaa, kunnes seos on tarpeeksi paksua.

Mosaiikkibetonilla valaminen

Mosaiikkibetonin valaminen vaatii huolellisuutta. Isot valut kannattaa tiivistää koneellisesti.

Pienet alueet voi liipata suoriksi. Oppaassa näytetään, miten valat lattian useassa erässä ja varmistat, ettei betonin sekaan jää ilmakuplia.

Mosaiikkibetonin hiominen

Hiominen on ratkaisevan tärkeää mosaiikkibetonin ulkonäön kannalta. Käytä kulmahiomakonetta ja timanttilaikkaa ja hio pinta lopuksi tavallisella hiomakivellä. Kourun hiomisessa kannattaa käyttää taipuisaa laikkaa.

Kuiva- vai märkähionta terrazzolattialle?

Oppaassa kerrotaan, että ammattilaiset suosivat terrazzolattian kuivahiontaa, vaikka se pölyää enemmän kuin märkähionta.

Kun terrazzolattia on hiottu, se pitää kiillottaa ja kyllästää likaa hylkiväksi. Viimeistelyyn käytetään pesuainetta ja saippualastuja, jotta lattiasta ei tule liian liukas.

Lue nämä ja paljon muuta terrazzolattian valuoppaasta.

Ohjeet

Vala itse kaunis kivirouhelattia

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Kiinnitä ohjain- ja muottilistat vaakatasoon pitkin huoneen kaikkia seiniä. Lattian reuna muotoillaan möhemmin näitä listoja vasten ja ne jättävät reunoille vähintään 10 mm verhousten ym. asennustilaa.

2

Ilmeikkään pinnan saamiseiksi betoniin voi sekoittaa kalkkikivirouhetta ja tummaa kivirouhetta halutussa suhteessa. Sekoita massa hyvin.

3

Sekoita valkosementti veteen ohjeen mukaan ja lisää kivirouhe. Valmiin seoksen pitää olla jäykkää, valumatonta. Sekoittamisessa ja sekoitussuhteissa ei ole mtään erikoista, ohjeita on lisää pakkauksissa.

4

Kastele alusta vedellä, ettei sen imukyky ole liian suuri ja levitä rouhe-betonimassa tasaisesti lattialle noin 20 mm paksuksi kerrokseksi. Käytä puutappia mittana, jolla varmistat, että paksuus on sama kaikkialla.

5

Kun kivirouhebetonia on levitetty jonkin verran (päällä ei voi yleensä kulkea), sen pinta kastellaan kevyesti. Sitten pinta tasoitetaan teräshiertimellä mahdollisimman sileäksi ja tiiviiksi.

6

Täytä lattian reuna muurauskauhalla jalkalistan “muotiksi” jätettyä lautaa vasten ja anna massan asettua hieman. Muotoile se sitten terästelalla tai muovilla päällystetyllä maalaustelalla lautaa vasten.

7

Karkea ensihionta tehdään timanttilaikalla varustetulla kulmahiomakoneella. Hio sen jälkeen kiviainekselle soveltuvalla hiomapaperilla (karkeus noin 60). Hionnan takia kivi ei saa olla kovaa.

8

Vaihda kulmahiomakoneeseen joustava hiontapaperin tukilaikka, jolla pääsee työskentelemään riittävän lähelle pyöristettyä reunaa.

9

Täytä huokoset valkosementtilietteellä ja anna kuivua. Lisää seokseen laattaliimaa, se parantaa tarttuvuutta.

10

Tässä kulmahiomakoneessa on omatekoinen solukuminen pölyrengas. Näin ei hionnasta ei pääse pölyä karkuun juuri lainkaan. Lattian hiontaan käy kivelle sopiva paperi, reunoilla tarvitaan joustava tukilaikka.

11

Lattian reunojen kaarevien pintojen hiontaan sopii parhaiten paperista koottu hiomalieriö. Nurkat tavoittaa parhaiten ns. suorahiomakoneella ja siihen kiinnitetyillä keraamisilla hiontavälineillä, puikoilla ja kartioilla.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Terrazzo lattia: Terrazzo eli mosaiikkibetoni on taas muodissa. Näytämme, miltä terrazzolattian pitää näyttää ja miten valat sen helposti itse.
Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Helppo terrazzolattia
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin