Terrazzo lattia: Terrazzo eli mosaiikkibetoni on taas muodissa. Näytämme, miltä terrazzolattian pitää näyttää ja miten valat sen helposti itse.

Terrazzolattian materiaalit

Uuden mosaiikkibetonilattian valamiseen tai vanhan korjaamiseen tarvitaan oikeita materiaaleja.

Onneksi terrazzolattian materiaalit ovat halpoja. Muutaman kymmenen euron sijoituksella pääsee jo pitkälle. Mosaiikkibetonilattian valamiseen tarvitaan vain sementtiä ja murskattua marmoria. Mosaiikkibetonin neliöhinta on noin 15 euroa.

Miten mosaiikkibetonia tehdään?

Mosaiikkibetonin sekoittaminen on hyvin yksinkertaista. Samaa massaa voi käyttää lattioiden ja pöytälevyjen valamiseen.

Valitse aluksi, millaista kivisekoitusta haluat käyttää. Siniset ja harmaat kivet näyttävät nykyaikaisilta.

Vanhan lattian korjaamiseen pitää käyttää sekoitusta, joka muistuttaa vanhaa lattiaa.

Mosaiikkibetonin sekoittaminen on helppoa. Sekoita sementti veteen ja lisää kiviä pikkuhiljaa, kunnes seos on tarpeeksi paksua.

Mosaiikkibetonilla valaminen

Mosaiikkibetonin valaminen vaatii huolellisuutta. Isot valut kannattaa tiivistää koneellisesti.

Pienet alueet voi liipata suoriksi. Oppaassa näytetään, miten valat lattian useassa erässä ja varmistat, ettei betonin sekaan jää ilmakuplia.

Mosaiikkibetonin hiominen

Hiominen on ratkaisevan tärkeää mosaiikkibetonin ulkonäön kannalta. Käytä kulmahiomakonetta ja timanttilaikkaa ja hio pinta lopuksi tavallisella hiomakivellä. Kourun hiomisessa kannattaa käyttää taipuisaa laikkaa.

Kuiva- vai märkähionta terrazzolattialle?

Oppaassa kerrotaan, että ammattilaiset suosivat terrazzolattian kuivahiontaa, vaikka se pölyää enemmän kuin märkähionta.

Kun terrazzolattia on hiottu, se pitää kiillottaa ja kyllästää likaa hylkiväksi. Viimeistelyyn käytetään pesuainetta ja saippualastuja, jotta lattiasta ei tule liian liukas.

Lue nämä ja paljon muuta terrazzolattian valuoppaasta.