Keittiön rakentaminen alusta loppuun

Katso, miten suunnitellaan ja rakennetaan kokonainen IKEA-keittiö ensimmäisestä ideasta viimeiseen laatikkoon. Se on halpaa, hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä ja rakentaminen on helppoa! Opastamme sinua alusta loppuun.

Johdanto

I Ikean keittiömallisto ansaitsee heti aluksi täyden tunnustuksen. Ruotsalaisen kaluste-jätin keittiöiden hinta-laatu-suhde on selkeästi maailman paras.

Markkinoilla on sekä parempia keittiöitä että halvempia keittiöitä, eikä kaikkia tarvik-keita löydy edes Ikean valtavasta valikoimasta. Missään muussa kaupassa ei kuitenkaan ole yhtä laajaa valikoimaa, hyviä suunnittelijoita ja laadukasta tavaraa saman katon alla. Vieläpä sopuhintaan.

Tässä lehdessä suunnitellaan ja rakennetaan Ikea-keittiö alusta loppuun maailman parhai-den ohjeiden avulla.

Oman luokkansa maailmanmestari

Ikealla on ollut tarpeeksi taitoa, tahtoa ja kokoa keittiöidensä kehittelyyn. Ne ovat nykyään lähestulkoon täydellisiä omassa luokassaan. Keittiöt on suunnattu perheille, joilla on varaa hankkia talo, muttei rahaa tuhlattavaksi. Ikeaa kannattaa ainakin harkita, jos keittiö halutaan suunnitella ja rakentaa alusta asti itse.

Ikean tuotteet ovat laadukkaita. Jättimäi-nen tavarataloketju pystyy painamaan hinnat alas isoilla tilauksilla ja hyvällä jakeluketjulla. Litteisiin pahvilaatikoihin pakattujen osien kuljettaminen, varastoiminen ja myyminen on kustannustehokasta.

Ikean kaappien rungot ja laatikot ovat enimmäkseen samanlaisia kuin kalliimpien valmistajien keittiöissä, mutta luksusmerkkien kalusteet ovat monta kertaa kalliimpia.

Ikean keittiöissä ei ole kaikkia mahdollisia varusteita, ja jotkin asiat voisi tehdä paremmin. Seuraavilla sivuilla noudatetaan Ikean ohjeita, mutta huomautetaan myös asioista, jotka kannattaa ehkä tehdä eri tavalla. Lopuksi esitellään joitakin tapoja, joilla Ikean keittiöön voi lisätä persoonallisen säväyksen.

Opastamme sinua alusta loppuun täydellisillä vaiheittaisilla ohjeilla sekä materiaalilistalla.

 • Sokkelit ja kaapit
 • Pöytälevy ja allas
 • Kodinkoneet
 • Laatikot ja ovet

Ohjeet

Rakenna aluksi sokkelit ja alakaapit

Ikea on kokoamisoppaiden epävirallinen maailmanmestari. Ohjeet ovat todella perusteellisia, sillä niissä mainitaan erikseen jokainen ruuvi ja nippeli. Ohjeita kannattaa noudattaa yksityiskohtaisesti myös keittiön rakentamisessa.

I so kasa pahvilaatikoita, satoja levynkappaleita ja tuhansia pikkuosia. On vaikea uskoa, että amatööri osaisi muuttaa osien sekamelskan valmiiksi keit-tiöksi. Kokoaminen on kuitenkin yllättävän helppoa.

Aiemmasta rakentamisko-kemuksesta on hyötyä, mutta keittiön kasaamiseen ei tarvita kirvesmiehen taitoja. Keittiö on suunniteltu niin huolellisesti, että sen kokoaminen onnistuu melkein keneltä tahansa.

Kaikki on pitkän kehitystyön tulosta. Ikea on hionut osia ja ohjeita vuosikymmenten ajan, jotta kalusteiden kokoaminen olisi mahdollisimman helppoa.

Kasaamiseen kannattaa keskittyä, sillä järjestys ja osat menevät helposti sekaisin. Jos osat eivät sovi toisiinsa, peruuta hieman ja lue ohjeet uudestaan. Virheet johtuvat käytännössä aina tekijästä, eivät koskaan ohjeista.

Kokoa rungot fiksuilla heloilla

Aloita keittiön rakentaminen kaappien rungoista. Työ sujuu helposti tappien, kasausruuvien ja epäkeskohelojen avulla. Ruuvit ja niiden vastakappaleet ”imevät” osat tiukasti kiinni toisiinsa.

Useimmat kaapit kootaan samoilla pe-riaatteilla, mutta tekniikoissa ja järjestyk-sessä on pieniä eroja. Erilaisten laatikoiden ohjeet kannattaa lukea erikseen, vaikka kokoamisperiaate tuntuu jo tutulta. Silloin kaikki osat menevät paikoilleen oikeassa järjestyksessä.

1

Ruuvaa kolme kasausruuvia jokaiseen sivulevyyn. Alakaapin päälle ei asenneta kalustelevyä, joten ruuveja tarvitaan vain kaapin alaosaan. Paina tapit kiinni pohja-levyn reunaan.

2

Pystytä sivulevyt pohjan päälle. Levyt pysyvät pystyssä tappien varassa, joten voit pystyttää molemmat levyt yhtä aikaa. Käännä kasausruuvin vastakappaletta eli epäkeskohelaa puoli kierrosta oikealle.

3

Liu’uta taustalevy paikalleen. Ripustus-heloille tarkoitettujen kolojen pitää olla levyn yläosassa. Varo, ettet sorru yleiseen virheeseen: levyn valkoinen puoli kuuluu kaapin sisäpuolelle.

4

Ruuvaa kiinnityskiskot sivulevyjen väliin. Väännä levyjä kevyesti, jotta niiden etäisyys on sama kaapin ylä- ja alaosassa.

Oikaise rungon kulmat suoriksi

Kaapin runko on nyt kasattu, mutta tarkka työ on vasta alkamassa. Kasausurakan suurin haaste liittyy runkojen suoristami-seen. Rungot pitää oikaista suoriksi, ennen kuin levyt lukitaan lopulliseen muotoonsa jäykällä taustalevyllä.

Oikaiseminen on tarkkaa ja järjestel-mällistä työtä. Se käy ilmi myös kasaus-ohjeista, joissa yksinkertaiselta näyttävä toimenpide on pilkottu useisiin itsenäisiin vaiheisiin. Runkojen suoristamisessa ei kannata hutiloida, sillä vinot rungot eivät sovi yhteen.

1

Kiinnitä taustalevy sivulevyn alaosaan yhdellä naulalla. Varmista, että taustalevy on sille tarkoitetun uran pohjassa.

2

Kiinnitä taustalevy toisella naulalla toisen sivulevyn alaosaan. Paina pohja-levy samalla lujasti kiinni taustalevyyn. Katkoviivat osoittavat, mihin linjaan naulat pitää kiinnittää.

3

Oikaise pohjalevyn ja sivulevyjen välinen kulma suoraksi. Käytä apuna laatikon ovea. Kulman pitäisi suoristua, kun toinen sivulevy painetaan kiinni taustalevyyn.

4

Kiinnitä taustalevy kaapin yläosaan kolmannella naulalla. Lyö naula samalle puolelle ensimmäisen naulan kanssa. Kolmas naula lukitsee kulman suoraksi ja kiinnittää levyt lopullisesti paikoilleen.

5

Naulaa loput naulat taustalevyyn. Säästä pari naulaa, jos ripustat kaapit kiskoon. Nauloja tarvitaan pienten välikapuloiden kiinnittämiseen, jotta kaapit pysyvät suorassa.

Ripusta kaapit yhteiseen kiskoon

Ikea on kehittänyt kaappien ripustamiseen uuden menetelmän. Seinään ruuvataan koko kaappirivin mittainen rungonripus-tuskisko. Sokkelijalat sovitetaan kaappien alle vasta urakan lopuksi.

Kisko varmistaa, että rungot osuvat oikeaan korkoon ja vaakasuoraan linjaan. Kiskon kiinnittäminen ja suoristaminen on yllättävän vaikeaa. Se on kuitenkin tärkeää, sillä kaappeja ei voi yhdistää tiiviiksi riviksi, jos kisko mutkittelee edes hieman.

Kisko on hyvä keksintö yläkaappien ripustamiseen, mutta alakaapit kannattaa toistaiseksi rakentaa sokkelien varaan.

1

Ruuvaa ripustushelat kaappien reunoissa oleviin reikiin. Ruuvaa korkeiden kaappien ja yläkaappien helat kiinni runkoihin ennen taustalevyn kiinnittämistä.

2

Piirrä ripustuskiskon linja seinään. 80-senttisten kaappien kiskon alareuna pitää kiinnittää vähintään 82 senttiä lattian ylä puolelle. Sokkelista tulee silloin 8 senttiä korkea, ja pöydän pinta nousee 90 senttiin.

3

Kiinnitä kisko seinään, mutta älä kiristä ruuvia pohjaan asti. Kiskon reiät ovat ruuvin kantaa isompia, joten väliin pitää lisätä erikoislevy. Kiskon korkeus on helppo säätää sopivaksi levyjen avulla.

4

Kiilaa kisko suoraksi, jos seinissä on epä-tasaisuuksia. Kisko kannattaa kiinnittää seinään aluksi löysästi ja säätää sekä korkeus että syvyys kohdalleen samalla kertaa. On erittäin tärkeää, ettei kiskossa ole syvyyseroja.

5

Hienosäädä kisko suoraksi. Kiskon pitää olla paitsi oikealla korkeudella ja täysin vaakatasossa, myös juuri oikealla etäisyydellä yläkaapeista. Kisko täytyy kiilata suoraksi myös syvyyssuunnassa, jotta kaappien etureuna ei polveile.

6

Ripusta rungot kiskoon. Tässä kohdassa ohjetta kannattaa hieman soveltaa. Sokkelin jalkoja ei tarvitse asentaa kaappien alle heti, vaan rungot voi nostaa roikkumaan kiskoihin.

7

Työnnä sokkelijalat kaapin etureunan alle ja kierrä niitä pitemmiksi, kunnes kaapit ovat vaakatasossa. Jalan kiinteässä osassa on neljä tappia. Järjestelmä on joustava, sillä saman jalan päälle voi tukea kaksi kaappia.

8

Kiinnitä viereiset rungot toisiinsa, mutta älä kiinnitä niitä vielä seinään. Yhdistä rungot 4x40 millin ruuveilla levyissä olevien reikien läpi. Älä poraa ruuveja liian syvälle! Kiinnitä kaapit paikalleen vasta lopuksi.

9

Kaappirivin rungot alkavat olla paikoillaan seinän vieressä. Seuraavaksi kaappeihin pitää kiinnittää ovet ja peitelevyt.

Peitä raot kaappien alta ja sivuilta

Kaappien rungot seisovat nyt seinän vieressä suorassa rivissä. On aika yhdistää kaapit saumattomaksi kokonaisuudeksi.

Pöytälevy yhdistää kaapit toisiinsa sekä konkreettisesti että visuaalisesti. Tässä keittiössä kaappien päädyistä teh-dään saman värisiä kuin ovista. Päätyjä voi halutessaan korostaa kirkkailla väreillä.

Päädyn peitelevy voi olla joko kaapin rungon mittainen tai jatkua lattiaan asti. Lattiaan asti yltävä levy vahvistaa keittiön yhtenäistä ilmettä.

1

Sahaa peitelevystä sopiva pala. Käytä tiheähampaista terää, jotta sahausjäljestä tulee mahdollisimman siisti. Peitelevy on 13 milliä paksu, ja sen pinta on samaa mate-riaalia kuin kaappien ja laatikoiden ovet.

2

Ruuvaa peitelevy kaapin päätyyn sisä-puolelta. Purista peitelevy kiinni runkoon ja ruuvaa varovasti 4x30 millin ruuveilla. Varo, ettet puhkaise ohutta levyä!

3

Häivytä seinien epätasaisuudet peitelevyllä. Levy peittää ripustus-kiskosta johtuvan raon. Levyn voi muo-toilla samalla siten, että se häivyttää seinän epätasaisuudet.

4

Peitä yläkaapin näkyviin jäävä pääty. Tässäkin peitelevy peittää sekä seinän viereen jäävän raon että kaapin valkoisen päädyn. Jätä peitelevyn alle pöytälevyn mentävä rako.

5

Piirrä levyyn korkean kaapin ja pääty-seinän välisen palan viivat. Peitelevy kiinnitetään kaapin runkoon toisen levyn-kappaleen avulla. Tee kaappirivin suuntaisesta palasta 13 milliä rakoa kapeampi.

6

Sahaa peitelevystä noin 20 senttiä leveä pala ja kiinnitä päädyn peitelevy siihen. Poraa reiät valmiiksi, etteivät ruuvit riko levyjä.

7

Ruuvaa lisälevy ja peitelevy kiinni kaapin runkoon. Peitelevy on helppo kohdistaa oikealle etäisyydelle lisälevyn avulla.

Kiinnitä sokkelin peitelevyt jalkoihin

Seuraavaksi peitetään kaappien alaosat. Vasta sen jälkeen on aika käydä pöytä-levyn, tiskialtaan ja laatikoiden kimppuun.

Muoviset sokkelilevyt saattavat näyttää hieman rähjäisiltä uusien kaappien rinnalla. Muovilevyt ja -jalat kestävät kuitenkin kosteutta aivan eri tavalla kuin lastulevy. Jos keittiö sattuisi joskus tulvimaan, muoviosat selviävät vahingoista vaurioitta.

Sokkelin jalat saattavat kääntyä vinoon, kun levyt painetaan niihin kiinni. Se ei kuitenkaan haittaa mitään, sillä jalat on helppo oikaista suoriksi.

1

Katkaise sokkelilevyt pienihampaisella rautasahalla. Tee levystä niin yhtenäinen kuin mahdollista. Levy pitää katkaista jääkaapin kohdalla, jotta se saa ilmaa ritilän läpi.

2

Paina sokkelilevyt kiinni jalkoihin. Ruuvaa kiinnikkeet levyn takana olevaan uraan ja liu’uta ne sokkelijalkojen kohdalle.

Pöytälevy ja allas

Seuraavaksi kaapit rakennetaan valmiiksi. Ohjeita kannattaa noudattaa huolellisesti tässäkin vaiheessa. Lue ohjeet läpi, ennen kuin aloitat keittiön viimeistelyn.

Kaappien rungot on koottu ja pystytetty seinän vie-reen. Niiden alle ja sivuille jääneet raot on peitetty levyillä, ja kaapit on yhdistetty toisiinsa. Rungot ovat kuitenkin edelleen pelkkiä runkoja. On aika rakentaa kaapit valmiiksi ja kiinnittää jokai-seen runkoon oikeat varusteet.

Viimeistely aloitetaan pöytäle-vystä, tiskialtaasta ja viemäreistä. Moni tilaa pöytälevyn valmiiksi rei’itettynä ja altaan kanssa, jotta reiästä tulee varmasti siisti ja oikean kokoinen. Tämä pöytälevy maksaa kuitenkin vain 60 euroa, joten sen sahaamista uskaltaa kokeilla itsekin. Sahaaminen onnistuu varmasti, kunhan ohjeita noudatetaan tarkasti.

Sahaa pöytälevy oikeaan mittaan

Pöytälevy katkaistaan aluksi oikean mittaiseksi. Sen jälkeen pöytälevyn takareuna sahataan seinän muotojen mukaiseksi. Kun pöytälevy on kiinnitetty paikalleen, sen taakse tehdään 3-4 milliä leveä, lähes näkymätön silikonisauma.

Viivat kannattaa piirtää maalarintei-pin päälle, sillä mustaan levyyn on vaikea saada kunnon jälkeä. Jos seinä on kiero, levyn takareuna pitää muotoilla pisto-sahalla. Levyn lyhentäminen onnistuu helpoimmin upotussahalla.

1

Lyhennä pöytälevy siten, että sen pää ulottuu 1-2 senttiä kaappien reunan yli. Tee levyyn aluksi vain 2-3 milliä syvä pintaviilto. Pintalaminointi pysyy parem-massa kunnossa, kun levyä ei sahata poikki kerralla.

2

Piirrä seinän epätasaisuudet levyyn. Etsi kapula, joka on yhtä paksu kuin sei-nän ja pöytälevyn suurin etäisyys. Kuljeta kapulaa pitkin seinää yhdessä lyijykynän kanssa. Sahaa levy oikein muotoiseksi pistosahalla viivaa pitkin.

Liitä allas pöytälevyyn

Reiän tekeminen on altaan asentamisen vaikein vaihe. Reiän pitää osua juuri oikeaan kohtaan, ja sen pitää olla täsmälleen oikean kokoinen.

Kaikki työvaiheet kannattaa tehdä levyn nurjalta puolelta. Aseta levy ylösalaisin parin lankun päälle, jotta terä mahtuu liikkumaan vapaasti levyn läpi. Kiinnitä hana ja allas pöytä-levyyn, ennen kuin nostat levyn alakaappien päälle.

1

Piirrä allaskaapin ääriviivat pöytälevyn pohjaan. Nosta levy pukkien päälle tausta ylöspäin.

2

Piirrä tiskialtaan ääriviivat pöytälevyn alapintaan. Jätä altaan ja levyn etureunan väliin 45 milliä tyhjää tilaa. Altaan pitää osua tarkasti kaapin keskelle, sillä pelivaraa on vain vähän.

3

Piirrä reiän sahauslinja 10 milliä altaan ääriviivojen sisäpuolelle. Reiän pitää olla allasta pienempi, jotta allas ei putoa pöytälevyn läpi.

4

Tee reikä upotussahalla. Ikea neuvoo tekemään reiän pisto sahalla, mutta työ sujuu paremmin upotussahalla ja ohjainkiskolla.

5

Muotoile levyn takareuna pistosahalla. Sahaa alapuolelta, jotta terä ei revi laminaattia rikki. Levy lepää kahden laudan päällä, joten irtoava palanen ei putoa lattialle.

6

Paina kiristysruuvit kiinni altaan reunoihin. Kiinnitä pitkät kiristysruuvit altaaseen maalarin teipillä, jotta ne eivät tartu pöytä levyyn, kun se lasketaan altaan päälle.

7

Laske pöytälevy tiskialtaan päälle. Kiristä allas ja levy kiinni toisiinsa. TIskialtaan reunan alapinnassa on valmis tiivistys-lista, joten pöytälevy pitää vain kiristää kiinni altaaseen.

8

Laske pöytälevy paikoilleen ja kiinnitä se kahdella ruuvilla jokaisen kaapin etu- ja takareu-naan. Kiinnitä tiskialtaan pitkät kiristysruuvit kaappien runkoihin asennettaviin vastakappaleisiin.

Kodinkoneet

Kodinkoneet upotetaan kaappeihin ja liesi pöytälevyyn, jotta koneet sulautuvat kalusteisiin. Kodinkoneet ovat Ikeasta, joten kaikki osat sopivat varmasti yhteen.

A stianpesukoneen luukku näyttää ereh-dyttävästi tavalliselta laatikolta, pakastin ja jääkaappi muistuttavat keittiön muita ovia ja hella yhdistyy saumattomasti pöytälevyyn. Integroi-tujen kodinkoneiden suosio kasvaa koko ajan, eikä ihme. Koneiden ei ole tarkoitus olla esillä kuin alennusmyynnissä.

Samasta kaupasta ostatut kaapit ja koneet sopivat varmasti yhteen. Nämä koneet ostettiin Ikeasta. Se rajoittaa valikoimaa, mutta helpottaa työtä.

Astian-pesukone

Luukun peitelevyjen kiinnittäminen on astian-pesukoneen asentamisen vaikein vaihe. Peitelevyissä on monta reikää, sillä niiden pitää sopia kaikkiin Ikean astianpesukoneisiin. Ohjeet pitää lukea todella tarkasti, jotta asentaminen onnistuu ensimmäisellä yrityksellä.

1

Liimaa pöytälevyn alapintaan kalvo. Kalvon tarkoitus on suojata levyä alhaalta nousevalta kuumalta höyryltä.

2

Työnnä astianpesukone paikalleen. Poistoletku liitetään myöhemmin vie-reisessä kaapissa olevaan viemäriin. Molemmissa kaapeissa on valmiit reiät.

3

Ruuvaa pitkät ripustus-kiskot peitelevyihin. Lue ohjeet huolellisesti, sillä kiskot voivat osua vääriin kohtiin lukemattomilla eri tavoilla.

4

Ruuvaa levyjen kasaus-helat kiskoihin. Tarkista ohjeesta, että helat osuvat oikeisiin reikiin.

5

Työnnä kone pöytälevyn alle ja kiinnitä se paikalleen. Liitä putket oikeisiin paikkoi-hin ja virtajohto pistorasiaan. Säädä kone vaakasuoraan jaloilla.

6

Kiinnitä peitelevyt lopullisesti yhdellä ruuvilla koneen molemmilta puolilta. Hienosäädä peitelevyjen paikka vasta, kun kaikki laatikot ovat paikallaan.

Uuni ja jää-pakastinkaappi

Korkeat kaapit on suunniteltu vartavasten uunille ja jää-pakastinkaapille. Kaapeissa on ritilät, tuulettamiseen tarkoitettuja ilmarakoja ja tavallista vahvemmat hyllyt. Mukana tulevat myös tarvittavat helat sekä tarvittavat kokoamisohjeet.

1

Ruuvaa uunihyllyn kiinnitys-kiskot alhaalta päin 16. hyllyriville. Hienosäädä kiskon alareunan korkeus 77 senttiin.

2

Ruuvaa uunin yläpuolisen hyllyn erikoisruuvit alhaalta päin 24. riville. Erikoisruuvit tarttuvat lujasti kiinni hyllyyn ja vakauttavat kaapin paremmin kuin tavalliset hyllynkannattimet.

3

Ruuvaa uunin alapuolinen hylly kiinni kiskoihin. Jykevä ala hylly pitää uunin varmasti paikallaan ja vakauttaa samalla kaapin ra-kenteen. Asenna hyllyjen takana olevaan tuuletusrakoon ritilä.

4

Kiinnitä uuni kaappiin. Nosta uuni alahyllyn päälle, oikaise se suoraan ja säädä uunin etureunan hyllyn tasolle kaapin molemmilta puolilta ruuvien avulla.

5

Jää-pakastinkaappi asetetaan hyllyn päälle samaan tapaan kuin uuni. Kylmä tuuletusilma tulee laitteelle alhaalta lattian rajasta. Ri-tilä suojaa konetta pölyltä ja roskilta.

Kaapit ja laatikot

Laatikoiden kasaaminen muistuttaa hieman legoilla leikkimistä tai palapelin kokoamista. Periaate on sama kuin legoissa: noudata ohjeita, ja kaikki menee hyvin. Palat sopivat yhteen useilla eri tavoilla, mutta vain osa niistä on oikeita.

Kokoa laatikot

Laatikoiden kasaaminen voi tuntua aluksi ylivoimaiselta urakalta. Kaikki menee kuiten-kin hyvin, kun työt tehdään jestelmällisesti ohjeiden mukaan ja osat pidetään hyvässä järjestyksessä. Mikään ei voi mennä lopullisesti pieleen, mutta jotain on joskus yritet-tävä kahteen kertaan.

1

Yhdistä laatikon sivut taka-seinään. Metalliosien läpi on hieman vaikea ruuvata, mutta sekin onnistuu.

2

Liu’uta laatikon pohjalevy paikalleen. Kiinnitä osat toisiinsa parilla ruuvilla taka-seinän läpi.

3

Ruuvaa helat kiinni etureu-naan. Noudata ohjeita tarkas-ti! Helojen paikka ja korkeus riippuvat laatikon mallista.

4

Yhdistä pohja ja sivut etu-reunaan. Laatikoiden ovien kiinnitys varmistetaan helojen lisäksi metallitangolla.

5

Ruuvaa laatikoiden kiskot paikalleen. Sekä kaapissa että kiskossa on paljon reikiä. Noudata ohjeita huolellisesti.

6

Nosta laatikot kiskoille. Varmista, että laatikot aset-tuvat kiskoihin oikein eivätkä putoa vahingossa lattialle.

Kahvat

Tämän keittiön kaappeihin kiin-nitetään kahvat. Ne kiinnitetään sisäpuolelta pulteilla, joille pora-taan reiät laatikoiden etureunan läpi neljän millin puuterällä.

Kahvat osuvat joka laatikos-sa varmasti samaan kohtaan, kun niiden paikka varmistetaan sapluunalla. Euron maksava sapluuna sopii periaatteessa kaikille Ikean kahvoille.

1

Poraa kahvojen reiät sapluunan läpi. Piirrä aluksi pieni merkki jokaisen laatikon tai oven yläreunan keski-kohtaan. Kohdista sapluunan keski-kohta merkkiin ja poraa kahvoille reiät oikeiden sapluunan-reikien läpi.

2

Kiinnitä kahvat pulteilla etulevyjen sisä puolelta. Käytä samaa tekniikkaa laatikoiden etureunoissa, jotta kahvat osuvat juuri oikeisiin kohtiin.

Suorista kaikki ovet vaaka- ja pystysuoraan

1

Oikaise laatikoiden etureunat pystysuoraan. Kierrä takareu-nan ja etureunan välistä tankoa, kunnes etureuna on suorassa.

2

Nosta tai käännä etureunaa. Avaa pieni ruuvi laatikon sivusta ja liikuta ovea haluamaasi suuntaan.

3

Käännä ja liikuta ovia saranoiden säätöruuveilla. Ovi nousee, laskee ja liikkuu sivu-suunnassa portaattomasti.

4

Keittiön toinen puoli on nyt käyttövalmis. Hellasaareke odottaa vielä pahvilaatikoissa. Koko keittiö kodinkoneineen maksaa 4 690 euroa.

Materiaalit

Kaikissa kaapeissa on kestävät Maximera-laatikot. Ovet ja peitelevyt ovat Veddinge-sarjaa. Kodinkoneet eivät ole huippumalleja, mutta hyvää ja kohtuuhintaista keskitasoa.

Seinärivi

Vasemmalta oikealle: kaikki kalusteet ovat 60 senttiä leveitä ja 80 tai 220 senttiä korkeita.

 • Kaappi, 4 laatikkoa, ovet 250 €
 • Allaskaappi, 2 laatikkoa Allas, viemärä ja hana 446 €
 • Integroitu astianpesu - kone, tulvasuoja ja ovi 568 €
 • Kaappi, 3 laatikkoa 220 €
 • Uunikaappi, 3 laatikkoa ja kaapin ovi 318 €
 • Uuni 379 €
 • Jääkaapin ja pakastimen kaappi sekä ovi 216 €
 • Jää-pakastinkaappi 449 €
 • Pöytälevy (Säljan) 55 €
 • Peitelevyt 221 €
 • Sokkelit, kiskot + tarvikkeet 154 €
 • Ovien ja laatikoiden kahvat 104 €

Seinärivi yhteensä: 3.380 €

Keittiösaareke

4 kpl 80 senttisiä kaappeja. 2 kpl 60 senttiä syviä ja 2 kpl 40 senttiä syviä laatikoita.

 • Kaapit, pöytälevy, sokkelit ja tarvikkeet 921 €
 • Induktioliesi 379 €

Saareke yhteensä: 1.310 €

Keittiö yhteensä: 4.690 €

Piirustus

Kokoa rungot fiksuilla heloilla

Kokoa rungot fiksuilla heloilla

Ripusta kaapit yhteiseen kiskoon

Ripusta kaapit yhteiseen kiskoon

Peitä raot kaappien alta ja sivuilta

Peitä raot kaappien alta ja sivuilta

Pöytälevy ja allas

Pöytälevy ja allas

Video

IKEA-keittiö 20 sekunnissa

Kokosimme Ikea-keittiön viikonlopussa. Tältä se näytti!

Vinkit & niksit

Asiantuntevia ja ilmaisia neuvoja

Ikea opastaa uuden keittiön suunnittelussa sekä verkossa että tavaratalossa. Yksittäiset ideat jalostuvat nopeasti konkreettiseksi suunnitelmaksi ja kaikenkattavaksi tilaukseksi.

I kean liikeidea perustuu siihen, että asiakkaat valitsevat ja kokoavat kalusteen-sa itse ilman henkilökunnan neuvoja. Huonekalujätti tarjoaa kuitenkin apuaan, kun haja-naisista ideoista pitää muokata konkreettinen suunnitelma.

Keittiöön voi hakea inspi-raatioita ystävien ja tuttujen asunnoista, verkkoblogeista, lehdistä ja TV:stä. Vinkkejä on myös Ikean myymälöissä, verkkosivuilla ja kuvastossa. Suunnitelman tekemisessä kannattaa käyttää apuna myös Ikean kotisivuilla olevaa keittiön suunnitteluohjelmaa.

Ohjelmaa on suhteellisen helppo käyttää. Kun suunnitelma on kutakuinkin valmis, sitä kannattaa muo-kata paremmaksi tavarata-lon henkilökunnan kanssa. Keittiösuunnittelijat osaavat paitsi käyttää ohjelmaa, myös neuvoa parhaat ratkaisut jokai-seen keittiöön.

Neuvonta on periaatteessa ilmaista. Myyjä saattaa kui-tenkin lisätä keittiöön paljon sellaista, mitä asiakas ei olisi muuten tullut ajatelleeksi. Keittiöstä voi tulla alkuperäistä suunnitelmaa hienompi ja kalliimpi, mutta toisaalta suun-nittelijan neuvot voivat säästää monelta virheostokselta.

Mittaa huone huolellisesti
Perusteellinen pohjakuva auttaa hahmottamaan, mitä kaikkea huoneeseen mahtuu. Piirrä pohjakuvaan seinien lisäksi ikkunat, ovet, pistorasiat, vesiputket ja viemärit.

Seinät ja lattiat eivät aina ole täysin suoria, joten mittaa huone useasta eri kohdasta.

Voit hahmotella huoneen mitat ja keittiökalusteet Ikean kuvastossa olevalle ruutupaperille. Tämä keittiö pyritään rakentamaan Ikean oppien mukaan, jotta keittiöstä tulisi mahdollisimman toimiva.

Piirrä keittiö suunnitteluohjelmalla
Seuraavaksi uusi keittiö piirretään Ikean kotisivuilla olevalla suunnitteluohjelmalla. Aluksi ohjelmaan luodaan käyttäjätunnukset ja aloitetaan uusi projekti. Keskeneräisen luonnok-sen voi tallentaa Ikean palvelimelle milloin tahansa, ja piirtämistä voi jatkaa myöhemmin miltä tahansa verkkoon yhdistetyltä tietokoneelta.

Valitse pohjapiirros ja piirrä siihen keittiö. Muista ovet, ikkunat ja viemärit. Käytä vinoissa paikoissa pienintä mittaa.

Kaappeja voi lisätä pohjapiirrokseen helposti luonnoksen vasemmalla puolella olevasta vali-koista. Klikkaa hiirellä sopivaa kaappia ja paina sen jälkeen lisää-nappia. Kaappi ilmestyy huo-neeseen, ja sitä voi siirrellä ja käännellä sopivaan paikkaan ja asentoon.

Voit vaihdella näkymää pohjapiirroksen ja 3D-kuvan välillä. Kolmiuloitteista kuvaa voi kään-nellä ja pyörittää eri suuntiin.

Pyydä apua myyjältä
Seuraavaksi luonnos esitellään Ikean keittiösuunnittelijalle. Myyjä etsii piirustuksen verkosta ja alkaa hioa sitä yhdessä asiakkaan kanssa. Tarkoitus on suunnitella keittiö, joka vastaa sekä asiakkaan tarpeita että budjettia.

Myyjä kertoo, että nurkka kaappimalliin liittyy käytännön on-gelmia. Kaikki kaapit päätetään sijoittaa yhdelle seinälle ja keittiöön rakennetaan erillinen saareke.

Nurkkaan jää kaksi kaappia, joihin upotetaan uuni ja jää-pakastinkaappi.

Tee tilaus
Keittiö on nyt valmis, ainakin tietokoneen ruudulla. Seinäriville tulevat kaapit maksavat 3 380 euroa. Hintaan kuuluvat uuni, astianpesukone ja jää-pakastinkaappi. Saarekkeen alakaapit, hella ja työtaso nostavat hinnan yhteensä 4 690 euroon.

Kaapit valitaan sopivimman muodon ja käyttötarkoituk-sen mukaan. Kaikki laatikot toimitetaan vetimien, kiskojen ja laatikoiden kanssa. Tilausohjelma ottaa huomioon kaikki yksityiskohdat, joita ihmisen on lähes mahdotonta muistaa.

Ihaile valmista suunnitelmaa
Ideat on nyt yhdistetty yhdeksi keittiöksi Ikean suunnitteluohjelman ja kokemuksen avulla.

Keittiön kalusteet ja koneet on nyt yhdistetty toimivaksi kokonaisuudeksi. Kaapit, kaappien ovet ja vetimet sopi-vat saumattomasti yhteen pöytälevy-jen ja kodinkoneiden kanssa.

Asiakas on nähnyt, miltä valmis keittiö näyttää ja seurannut vierestä, kun suunnitteluohjelma on piirtänyt osat oikeille paikoilleen.

Suunnitteluohjelman nerokkuus paljastuu viimeistään siinä vaiheessa, kun myyjä tekee tilauksen. Ohjelma on lisännyt ostoslistaan kaappien ja kodinkoneiden lisäksi kaikki tarvitta-vat kiinnikkeet, laatikot, kiskot, hyllyt, ruuvit ja muut tarvittavat varusteet. Tilausvahvistus venyy silmissä usean paperiarkin mittaiseksi.

Ja mikä ihmeellisintä, myös suun-nitteluneuvoja on muistanut aivan kaiken! Tilausvahvistuksessa komeile-vat myös yläkaappien ripustuskiskot, upotettavien lamppujen varjostimet, astianpesukoneen tulvasuoja sekä se pieni työkalu, jolla tehdään reikä tiskialtaan vesihanan letkuja varten. Täydellistä palvelua!

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Uusi keittiö