Johdanto
Ohjeet
01
Kaavan tulee olla sataprosenttisen tarkka
2
Vaihe
Altaan aukon teossa yläjyrsimellä täytyy käyttää kopio-ohjainta (ohjainkaulusta) sekä kaavaa, jonka mukaan kopio-ohjain ohjaa jyrsinkonetta. Koska kaava on olennainen lopputu-loksen kannalta, älä mene yli siitä, mis-sä aita on matalin. Lukijamme altaan asennukseen kuuluva kaava on tehty 11 mm lastulevystä, mutta muita puulevyjä voi myös käyt-tää, esim. vaneria.
Levyn täytyy olla pari millimetriä paksumpi kuin se mitta, jonka kopio-ohjain ulottuu jyrsimen pohjalevyn pinnasta alaspäin. Kaavan pitää olla luonnollisesti hieman suurempi kuin jyrsittävän aukon koko on. Eron suuruuden määrää ohjainkauluksen halkaisija ja käytettävä jyrsinterä. Aivan aluksi selvitetään, mihin koh-taan pöytälevyä allas kiinnitetään. Sitten mitataan allas ja lasketaan altaan asentamiseen tarvittavat mitat.
Jos allas on kaksiosainen eli siinä on oikea ja vasen allas, koko allasryhmä pi- tää tietenkin kääntää oikeaan suuntaan. Allas voi olla symmetrinen, joten sen tarvitsema aukko on aina sama. Tässä tapauksessa pöytälevyyn piti tehdä 434 x 592 mm aukko ja nurkkien pyöristykset 60 mm säteellä.Aukon koon voi laskea seuraavasit: kopio-ohjain - jyrsinterän halkaisija jaettuna kahdella. Kun käytimme 24 mm kopiokalusta ja 12 mm jyrsinterää, kaavan pitäisi olla silloin 24 - 12/2 = 6 mm suurempi kuin altaan mitat (440 x 598 mm). Mitat piirretään nyt kaavalevylle.
Kun olet saanut neljä neljännesympyrää valmiiksi, jyrsitään suorat urat, jotka yhdistävät neljännesympyrät. Sitten irti jyrsitty levynpala voidaan poistaa ja kaava on valmis käyttöön.
02
Kolme jyrsintäkertaa
8
Vaihe
Kopiointikaavan valmistuttua vaikein työ on takana ja voit ryhtyä jyrsimään aukkoa altaalle.
Ensimmäinen jyrsintä
Pöytälevy asetetaan pukeille yläpuoli ylöspäin. Kaava kohdistetaan altaan paikalle ja kiinnitetään liimauspuristimilla niin, että jyrsin (työnnetään pyörintä-suuntaa vastaan) pääse liikkumaan es-teettömästi.
Toinen jyrsintä
Vinon reunan tekemiseen pöytälevyyn käytetään tukilaakerilla varustettua 45° viistejyrsinterää.
Periaatteena on, että laakeri ohjaa jyr-sintä pitkin suoraa reunaa, joka tehtiin ensimmäisessä jyrsinnässä.Tarkista, et-tä reuna on tasainen, koska epätasai-suudet näkyvät valmiissa levyssä. Epä-tasaisuudet hiotaan pois hiomapaperilla.
Jyrsintä tapahtuu kuten edellä paitsi että nyt jyrsintä ohjaa jyrsinterän laake-ri kaavan sijasta (jyrsintä työnnetään edelleen pyörintäsuuntaa vastaan).
Kolmas jyrsintä
Sovita allas pöytälevyn takasivulle ja piirrä altaan ääriviivat. Mittaa etäisyys pöytälevyn takareunasta vinon reunan alkuun (mallityössä väli on 2 mm) ja säädä jyrsinsyvyys (kuvasta 7 selviää menettelytapa).
Aloita nyt aukon jyrsintä ja jatka ul-koreunan merkkiviivaan. Jyrsi 2-3 mm lisää, jotta allas saa tilaa “elää”.
Ensimmäisessä jyrsinnässä tehdään suora jyrsintä koko levyn läpi, jolloin pöytälevyyn saadaan suunnilleen altaan sisäpuolen pystypintoja vastaava aukko.
Jyrsintäsyvyyttä lisätään kertojen välissä 2-3 mm ja taas jyrsitään saman verran lisää. Tätä toistetaan, kunnes päästään levyn läpi tai kunnes jyrsin ei ulotu syvemmälle. Jyrsimemme ei ulottunut läpi, vain 4 mm jäi puuttumaan, mutta siihenkin on keino ...
Jos jyrsinterä ei ulotu levyn läpi, loppu jyrsitään levyn taka-puolelta. Siitä jää tietysti pieni reuna, koska kaavaa ei voi käytän-nössä sijoittaa tarkalleen samaan paikkaan levyn toiselle puolelle. Sillä ei ole mitään merkitystä lopputulokselle.
Ensimmäisen jyrsinnän jälkeen pöytälevyssä on aukko, joka vastaa (toivottavasti) altaan sisäreunaa. Aukon reunat ovat pystysuorat ja nyt niihin ryhdytään työstämään viistettä.
Ryhtyessäsi jyrsimään reunaviistettä kannattaa ehdottomasti edetä varovasti. Muulle kuin ammattijyrsimelle riittää, kun poistaa vain 2-3 mm kerralla, kunnes saavutetaan riittävä 10 mm syvyys.
Nyt pöytälevymme yläpuoli on periaatteessa valmis. Jos reunoissa on teräviä, kohollaan olevia särmiä ja epätasaisuuksia, on tär-keää, että ne pyöristetään ja silotetaan hienolla hiomapaperilla (esim. karkeus 140). Apätasaisuudet vaikeuttavat asennusta.
Jyrsittäessä tila altaan reunuk-sille mitataan etäisyys altaan ta-kasyrjästä altaan aukon syrjään (A), (mallityössä tämä väli oli 18 mm). Sen jälkeen säädetään jyr-sintäsyvyys (A1), jonka tulee olla 2 mm pienempi kuin (A). Pidä jyr-simen pohja työn aikana tarkasti levyn pinnan suuntaisena.
03
Asennusvalmis
1
Vaihe
Viimeinen vaihe altaan liimauksessa on valmistaa asennushelat, jotka pitävät allasta kiinni silikonisaumassa. Koska meidän altaamme piti asentaa 60 cm leveän alakaapin päälle, siihen täytyi jyrsiä syvennykset, jotta altaan kiinnityshelat mahtuivat kaapin ja pöy-tälevyn väliin. Jos asennuspaikka on toi-senlainen kuin esimerkkityössämme, tästä työvaiheesta ei tarvitse huolehtia.
Asennusheloina käytimme kuutta tavallista naulauslevyä, jotka sijoitettiin altaan kaikkiin neljään kulmaan sekä kumpaankin pitkään sivuun. Lisäksi tarvitaan neljä puulistaa, jotka pitävät puristuksen tasaisena pöytälevyä vasten, kun allas on paikallaan. Allas asetetaan nyt aukkoon huoleh-tien siitä, että reunoilla on kaikkialla yh-tä suuri väli.
Materiaalit
Työkalut
• yläjyrsin
• jyrsinteriä
• ohjainlaakerilla varustettu viistejyrsinterä (45°)
• kopiokaulus (-ohjain)
• puukko
• liimauspuristimia
Materiaalit
• naulaslevyjä
• puuöljyä
• silkonimassaa
• lastulevyä (kaava)
• maalarinteippiä
• puuliimaa
Hinta (materiaalit): noin 70 euroa.
28 mm pöytälevy maksoi noin 270 euroa ja Juvel-allas internet-kaupasta 240 euroa (noin puolet normaalihinnasta).
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
580 euroa
Piirustus
Altaan sijoitus pöytälevyyn
Ota tarpeeksi aikaa ja ole huolellinenm kun mittaat altaan sijoitusta pöytälevyyn. Muuten on olemassa vaara, että sinulla on käsissäsi satojen eurojen käyttökelvoton pöytälevy.
Piirroksessa nähdään pesualtaan alleliimauksen yksinkertainen periaate. Vaaleat alueet on poistettava pöytälevystä, jotta altaalle saadaan sopiva asennustila. Karkeasti kuvaten pöytälevyyn saha-taan aukko, joka sopii altaan taivutettuun reunaan. Aukon reunaa pitää muotoilla aukisahauksen jäl-keen jyrsimellä.
Piirroksen mitat ovat vain suuntaa antavia ja nii-tä voi käyttää ainoastaan altaaseen, jolla on samat mitat kuin meidän käyttämällämme: Juvel 4040 (440 x 598 mm). Lisäksi pöytälevyllä tulee olla sama paksuus kuin meillä eli 28 millimetriä.

Altaan kiinnitys pöytälevyyn
Allas liimataan kiinni silikonimassalla (me käytimme Cascon harmaata silikonimassaa, joka tarttuu erit-täin hyvin), tai täysin vesitiiviillä liimamassalla. Koska ylimääräisen saumamassan poistamisessa voi tulla pulmia, ensi vaiheessa kannattaa asentaa allas il-man massaa sekä teipata altaan ja pöytälevyn reuna maalarinteipillä. Askarteluveitsellä leikataan maalarin-teipin läpi pitkin altaan ja pöytälevyn kohtaamisviivaa ja allas poistetaan. Nyt allas ja pöytälevy on suojattu liialta silikonimassalta.
Pursota palko silikonimassaa pöytälevylle ja levitä se lastalla tasaiseksi ja noin 1 mm paksuiseksi kerrokseksi, joka peittää koko sen pinnan, jolla allas ja pöytälevy koskettavat toisiaan. Allas lasketaan varovasti silikonimassaan ja sitten asennetaan naulauslevyt ja puulistat. Levyt kiinnitetään yleisruuveilla naulanreikien läpi. Tarkista, ettei reunojen ohi ole pursunut paljon saumamassaa.
Jos jostakin kohdosta ei ole pursunut massaa lainkaan, joudut yrittämään uudelleen paksum-malla massakerroksella. Saumamassaa täytyy olla koko matkalla. Anna massan kovettua vuorokausi ennen kuin poistat maalarin-teipit ja leikkaat ylimääräisen saumamassan pois.
