NÄIN: Vala siisti betonipöytälevy

Tämä täydellinen pöytälevy maksaa vain reilut 200 euroa. Levyn kaareva takareuna on tyylikäs ja käytännöllinen, mutta sen valaminen on melkoinen haaste kokeneellekin rakentajalle.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
215 euroa

Valmis pöytälevy on tyylikäs, kätevä ja helppo pitää kunnossa.

Johdanto

Kaareva takareuna peittää siististi keittiön pöytälevyn ja seinän välisen raon. Kaarteen reuna osuu siististi laattarivin alapuolelle, ja kaareva muoto helpottaa pöydällä olevien murusten pyyhkimistä.

Betonipöytälevy pysyy siistin näköisenä, kun se käsitellään vahalla. Vaha hylkii likaa ja nesteitä ja estää niitä imeytymästä pöytälevyyn. Värjääntynyttä pöytälevyä on vaikea kunnostaa.

LUE LISÄÄ: Näin hiot betonia

Tämän pöytälevyn tekeminen on melkoinen haaste kokeneellekin tee se itse -rakentajalle. Levyn valaminen on suhteellisen helppoa, mutta kaarevareunaisen muotin rakentaminen vaatii taitoa ja pitkää kokemusta puutöistä.

Muotin rakentamista ei helpota se, että sen keskelle pitää tehdä tarkasti tiskialtaan kokoinen reikä. Muotin tekeminen vaatii rakennustaitojen lisäksi kykyä kääntää asiat päälaelleen, sillä muotti pitää rakentaa valmiin pöytälevyn peilikuvaksi.

Ohjeet

01
Rakenna muotti 7 Vaihe

Tärkeintä valamisessa on muotti, sillä se ratkaisee, miltä valmis pöytälevy näyttää. Huolimattomasti rakennettu muotti näkyy valmiissa pöytälevyssä.

Muista, että pöytälevyn pinta osoittaa muotin pohjaan päin. Ajattele kaikki väärinpäin tai peilikuvana. Käytä apuna viereistä kaaviota, jotta kokonais-kuva säilyy mielessäsi työn aikana.

1

Rakenna levyn takareunan kaari neljäsosa listojen avulla. Neljäs osalista on pyörölistan neljäsosa. 33x33 millin lista tekee pöytä levyyn sopivan kaarteen. Sahaa listojen päät jiiriin eli 45 asteen kulmaan.

2

Ruuvaa listat kiinni toisiinsa ja valu levyyn 4x50 millin ruuveilla. Käytä liitoksiin liimaa ja poraa ruuveille valmiit reiät. Ruuvaa listat kiinni valulevyyn saman kokoisilla ruuveilla.

3

Muotin reunat tehdään vanerista. Reuna-listojen pitää nousta 36 milliä valu levyn yläpuolelle. Korkolista varmistaa, että reunalistat nousevat joka paikassa yhtä korkealle levyn yläpuolelle.

4

Ruuvaa reunalistat yhteen. Aloita kehikon rakentaminen takareunasta ja asenna pala 15 milliä paksua levyä neljäsosa listan ja valulevyn väliin. Rako muodostaa levyn takakaaren yläreunan.

5

Kiinnitä pohjalistat. Kuvassa muotti on käännetty ylösalaisin. Listat muodostavat kaaren pinnan. Upota ruuvit vinoon, jotta ne yltävät neljäsosalistaan. Piirrä ruuvaus-suunta listoihin kääntökulman avulla.

6

Kiinnitä pohjalistat neljäsosalistaan 4x40 millin ruuveilla. Ruuvaa seuraavaksi ruuvi pystyasennossa pohjalistan läpi kehikkoon, jotta muotin kaikki osat tarttu-vat kiinni toisiinsa. Irrota välikapulat.

7

Muotti on kuvassa ylösalaisin. Pohjalis-tat pitävät valulevyn ja kehikon yhdessä. Pohjalistan ja levyn väliin jää 15 millin rako. Se tekee kaareen vaakasuoran yläreunan.

02
Tee reikä tiskialtaalle 5 Vaihe

Myös tiskialtaan reiän tekemisessä pitää ajatella väärinpäin. Reiän reunalle pitää rakentaa este, jotta betoni ei valu ulos muotista. Tiskialtaan reunat upotetaan pöytälevyn tasolle tekemällä altaan reunoille neljä milliä syvät huullokset.

Valueste tehdään vanerista. Vaneri lakataan huolellisesti, jotta se ei tartu kiinni betoniin.

1

Piirrä altaan ääriviivat vanerilevyyn. Piirrä viivat pari milliä altaan reunojen ulkopuolelle. Sekä vaneri että tiskipöytä ovat neljä milliä paksuja.

2

Sahaa levystä pala viivaa pitkin. Suorat reunat voi sahata käsisirkkelillä, mutta kaarevien nurkkien sahaamiseen tarvitaan pistosahaa. Hio kaikki sahatut pinnat sileiksi.

3

Kokoa valueste. Paina 22 milliä paksut vanerisuikaleet altaan kylkeen. Ruuvaa vanerit kiinni toisiinsa 4x40 millin ruuveilla.

4

Asenna valueste ja ruuvaa se kiinni valulevyyn. Kehikko on vanerilevyn keskellä, ja kehikon joka puolelta näkyy 16 milliä vaneria. Altaan reuna on 16 milliä leveä, joten se uppoaa vanerilevyn huullokseen. Mittaa huolellisesti ja tarkista, että olet mitannut oikein, sillä kaikki on väärinpäin. Ruuvien pitää yltää kunnolla kiinni valulevyyn asti.

5

Lakkaa kehikon ulkoreuna. Lakkaa pinta kolmeen kertaan ja anna lakkakerrosten kuivua kunnolla. Hio lopullinen pinta, jotta se ei tartu kiinni betoniin.

03
Tee valun esityöt 7 Vaihe

Betoni on kovaa mutta murtuu yllättävän helposti. Se pätee etenkin pöytälevyn kaltaisiin pitkiin esineisiin. Siksi betoni pitää raudoittaa.

Tämä pöytälevy raudoitetaan teräsverkolla ja harjateräksillä. Betonia voi vahvistaa myös lasikuidulla, mutta se tulee kalliimmaksi.

Tämän pöytälevyn betoni sekoitetaan itse. Betonin voi ostaa myös valmiina seoksena, mutta se maksaa itse sekoitettua enemmän.

1

Leikkaa raudoitusverkot. Niiden pitää yltää pöytälevyn päästä päähän ja reunasta reunaan sekä taipua kaarteeseen. Lyö verkkoa vasaralla, jotta se kaartuu noin kahden sentin korkeudelle.

2

Sido 10 millin harjateräkset raudoitus­ verkkoon teräslangalla. Kiinnitä harja­ teräkset verkon pitkille sivuille, jotta ne vahvistavat pöydän reunoja sekä kapeita kaistaleita altaan etu­ ja takapuolella.

3

Oikaise työpöytä. Pöydän pitää olla vaakasuorassa, jotta pöytä levystä tulee joka puolelta yhtä paksu. Nosta valumuotti työpöydän päälle.

4

Öljyä muotti. Sivele öljyä kaikille betonia vasten tuleville pinnoille, jotta betoni ei tartu kiinni muottiin.

5

Nosta raudoitusverkko ilmaan. Verkon pitää olla muotin keskellä ja parin sentin päässä reunoista, jotta rautojen päät eivät jää näkyviin.

6

Sekoita betoni suhteessa 1:2:3, eli yksi osa sementtiä, kaksi osaa hiekkaa ja kolme osaa pikkukiviä. Sekoita kuivat osat toisiinsa ja lisää vettä, kunnes betoni on puuromaista.

7

Kohdista raudoitus muotin keskelle, ennen kuin aloitat valamisen. Raudoitus­ verkon pitää osua levyn keskelle. Kaikkiin reunoihin pitää olla yhtä pitkä matka.

04
Vala levy 5 Vaihe

Valamisessa on syytä olla tarkkana. Betoni pitää kaataa muottiin kerralla, jotta levyn pinnasta tulee yhtenäinen. Betonia tarvitaan paljon, joten sen sekoittamiseen kannattaa vuokrata laastinsekoitin.

Tässä betoni kaadetaan muottiin paljusta. Se ei ole kaikkein nopein tapa, mutta sen avulla pöytälevyyn saadaan tietynlainen pintakuvio.

1

Kaada betoni muottiin. Irrota betoni tarvittaessa paljun reunoista muurauskauhalla tai teräslastalla.

2

Tiivistä betoni. Koputa, ravista, nosta ja laske muottia ja pudota se matalalta monta kertaa, jotta betoni valuu joka nurkkaan.

3

Täytä muotti nurkkia myöten. Kaada muottiin lisää betonia ja tasoita pinta, jotta betoni valuu muotin reunoille asti.

4

Nostele pöytää ja käytä luovuuttasi. Kiinnitä iskuporakoneeseen iso pultti ja vedä sitä muotin reunoja pitkin. Tasoita betonin pinta pitkällä laudalla ja käytä siksakliikettä. Betoniin ei saa jäädä ilmaa.

5

Irrota poikkiraudat valuverkosta parin tunnin kuluttua. Voit tasoittaa betonin, jos raudat ovat jättäneet pintaan näkyvät urat. (Muista, että tämä on levyn alapuoli.) Peitä muotti muovilla ja odota kolme viikkoa

05
Asenna pöytälevy 5 Vaihe

Nyt on vuorossa työn raskain osuus, kun pöytälevy nostetaan muotista keittiöön. Tähän keittiöön asennetaan kaksi levyä. Isommassa on tiskialtaan kokoinen reikä, pienempi levy on tavallinen. Pyydä kaveria tai naapuria avuksi ja siirrä levyt varovasti.

Pöytälevyt yhdistetään toisiinsa suorassa kulmassa ja tiskialtaan reunat saumataan silikonilla. Sauma eristää vettä ja on helppo vaihtaa tarvittaessa uuteen. Tarkista silikonin kovettumisaika pakkauksesta.

1

Nosta levy tai levyt paikalleen. Satakiloista betonilevyä ei tarvitse kiinnittää, sillä paino ­ voima pitää sen aloillaan. Kuvassa levyt yhdistetään toisiinsa suorassa kulmassa, ja niiden väliin asennetaan saumanauha.

2

Peitä rako silikonilla. Märkitilasilikoni sopii keittiön pöytään. Liimaa teipit levyjen reunoihin ja tasoita sauma tikulla tai silikoni­ saumaimella. Saumaa myös pöytälevyn ja takaseinän välinen rako.

3

Liimaa ja purista allas kiinni levyyn. Allas on liimattu pöytälevyyn ja puristettu kiinni kekseliäästi.

4

Tee silikonisauma altaan ympärille. Sauma varmistaa, ettei vesi valu pöytälevyn ja tiskialtaan väliin.

5

Tasoita sauma. Käytä tasoittamiseen puutikkua tai silikonisaumainta, jotta saat saumasta siistin ja tasaisen.

06
Suojaa pinta vahalla 2 Vaihe

Kaupoissa myydään erilaisia betonin suojaamiseen tarkoitettuja aineita. Voit tehdä aineen myös itse.

Tämä pöytälevy käsitellään valmiilla pellava öljyn ja valkopigmentoidun mehiläisvahan sekoituksella. Vaha on juoksevaa, ja se painuu syvälle levyyn. Valkopigmentointi tekee levystä selvästi vaaleamman. Jos haluat säilyttää betonin harmaan värin, käsittele pöytä värittömällä vahalla. Pinnan kiillottaminen sujuu nopeasti epäkeskohiomakoneella.

1

Levitä vahaa pöytälevylle sienellä. Jos levyyn on jäänyt pieniä reikiä, voit täyttää ne lämmittämällä vahaa kuumailma­ puhaltimella.

2

Kiillota pöytälevy kiillotuslaikalla tai hankaamalla pintaa kankaalla. Voit ottaa pöydän käyttöön vuorokauden kuluttua.

Materiaalit

 • 15 mm muottivaneria
 • 18 ja 22 mm vaneria
 • 33x33 mm neljäsosalistaa
 • 25 kg sementtiä
 • 50 kg muuraushiekkaa
 • 75 kg pieniä kiviä (4-8 mm)
 • Raudoitusverkkoa (4 mm) ja harjateräksiä (10 mm)
 • Ruuveja: 4x40 ja 4x50 mm
 • Rautalankaa
 • Puuliimaa ja lakkaa
 • Puutasoitetta
 • Valkopigmentoitua vahaa

Erikoistyökalut

 • Vispiläkone eli laastinsekoitin
 • Tarvittaessa kiillotuskone

Vie aikaa

Muotin rakentamiseen kuluu 2-3 päivää ja valamiseen puolikas päivä. Levyn kovettuminen kestää neljä viikkoa.

Hinta

Kaksi, yhteismitaltaan 350x63,3 sentin levyä maksoivat yhteensä 215 euroa.

Vaikeusaste

Muotin rakentaminen vaatii taitoa. Vaikeinta on ajatella kaikki väärin-päin. Mittaa mieluummin liian monesti kuin liian harvoin.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Betonipöytälevy kaarevalla takareunalla

Keittiön pöytälevy, jossa on sileä pinta ja kourulista.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Valumuotti

Kaikki listat on asennettu valumuottiin, ja kaikki reunat on tarkistettu, jotta niistä ei tule liian kapeita.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Pesualtaan reikä

Altaan sapluuna on ruuvattu kiinni vaneriin ja muottilevyyn.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Raudoitus

Raudoitukset on ripustettu nippusiteillä levyn keskelle.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät isoa kulmahiomakonetta

Tällä videolla kerrotaan, miten käytät 230 millin kulmahiomakonetta. Koneella voi tehdä samoja töitä kuin tavallisella rälläkällä, mutta isolla laikalla voi leikata myös paksuja betonilaattoja ja isoja kiviä.

VINKIT: Betonia ilman ilmakuplia

3D-malli

Vala

Täytä muotti betonilla ja tiivistä sitä, kunnes muotti on täynnä.

Avaa 3D-malli

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …