Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Liitä pöytälevyt varmasti yhteen

Tulosta Tallenna artikkeli

Kaksi pöytälevyä on helppo yhdistää käyttämällä kiinnitysheloja. Ammattilaisemme näyttää nyt, miten helposti voit itse asentaa helat ilman, että joudut ostamaan kalliita kaavamalleja.

67003_FI_C_17_2013_1_1a.jpg

Erilaisten helojen toimintaidea on sama. Kuvassa on 130 mm:n pultti, jossa on muotoon taivutetusta lattateräksestä työstetyt siivekkeet.

Kahden listan, parin levyn ja jonkin kolmannen esineen yhteen liittämisessä tarvitaan useampia ruuvipuristimia. Aina ruuvipuristimet eivät kuitenkaan riitä. Kun on esimerkiksi yhdistettävä kaksi keittiön pöytälevyä kulmaan, ei suurimmis-takaan ruuvipuristimista ole apua. Tällöin ratkaisuna ei ole vielä isompien puristimien käyttö vaan huomattavasti pienikokoisempi hela, joka upotetaan pöytälevyyn.

Kiinnityshela pystyy erikoisen muotonsa ansiosta vetämään levyt tiiviisti yhteen ja lukitsemaan ne liiman avulla pysyvästi toisiinsa. Hela upotetaan levyn alapintaan. Upotusta varten tarvitaan yläjyrsin, jossa on kopiointirengas ja urajyrsinterä. Helalle jyr-sitään tilaa 15 mm syvyyteen. Yläjyrsimen jyrsintäsyvyyden voi säätää hyvin tarkasti, joten sen avulla ei koskaan tarvitse pelätä jyrsivänsä pöytälevyn läpi.

Voit ostaa keittiöasentajien käyttämiä jyrsintäkaavoja, mutta ne ovat hävyttömän kalliita ja korvattavissa kotitekoisella mal-lilla, jonka esittelemme esimerkissä. Helat asennetaan n. 10 cm:n etäisyydelle 620 mm leveiden pöytälevyjen etu- ja takareunasta. Kiinnityshelaa voi käyttää muidenkin kalus-teiden liitoksiin. Ainoa vaatimus on, että lii-tettävät levyt ovat tarpeeksi paksuja, jotta helan voi upottaa.

Kaava

1

Mittaa hela. Koko pituuteensa säädettynä helan poikkisiivekkeiden väli on 12 cm. Jyrsimme nyt niin, että etäisyys reiän reunasta levyn reunaan on 5 cm. Urien kokonaispituudeksi tulee 10 cm.

2

Valmista kaava. Käytä noin 20 x 30 cm:n kokoista vaneri- tai mdf-levynpalaa. Teemme 50 mm reikäsahalla reiän, jonka keskipiste on 95 mm reunasta. Ura on 20 mm leveä (kuten kopiointirengas).

3

Ruuvaa tai liimaa 20 x 20 mm lista kiinni kaavan alareunaan. Lista toimii levynreunaa vasten olevana ohjaimena, jotta voit ohjata jyrsinkaavaa täysin tarkasti molemmissa jyrsinnöissä.

Jyrsintä

1

Säädä jyrsintäsyvyys. Kuvassa syvyydeksi säädetään 15 mm, jotta hela uppoaa kokonaan, ja pöytälevy asettuu tasaisesti alla olevia kaappeja vasten.

2

Kiinnitä kaava merkintöjen mukaan. Jyrsi useampaan kertaan asteittain yhä syvemmälle, kunnes upotuksen syvyys on 15 mm.

3

Tarkista tarkkuus. Helojen on asetuttava hyvin tarkasti vastakkain. Toista jyrsintä kaavaa apuna käyttäen kuten äsken, nyt vain toiseen pöytälevyyn.

Liitos

1

Jyrsi molempiin levyihin ura levyjyrsinterällä. Ura takaa, että levyt voi-daan koota täysin tarkasti samaan tasoon. Asenna uraan lamelli tai irtopontti. Irtopon-tin voit tehdä oikean paksuisesta listasta.

2

Liimaa ja sinetöi liitos kapealla saumamassalla. Se estää vettä keräänty-mästä liitokseen. Saumamassa ei kuivu kovaksi, vaan säilyy joustavana.

3

Asenna helat ja kiristä vielä hieman. Kiristä, kunnes saumamassaa puristuu ulos. Liitos näkyy tässä yläpuolelta. Isot levyt voi yhdistää paikan päällä alapuolelta.

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): Liitä pöytälevyt varmasti yhteen
Kokonaishinta: null purchase.price.currency
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 €.
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin