Näin teet autokatokseen viherkaton

Viherkatto on ympäristöystävällinen ja näyttää hyvältä. Se on hyönteisten huvipuisto, eikä sitä tarvitse huoltaa juuri lainkaan. Näytämme, miten rakennat viherkatolle vahvan alustan ja teet ”elävän katon”, joka saa naapurit vihreiksi kateudesta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
4000 €/24 m²

Johdanto

Viherkatto on pala luontoa talon katolla. Se on erinomainen vaihtoehto ihmiselle, joka pitää kasveista ja hyönteisten surinasta. Viherkaton asentamista kannattaa harkita, jos katto on menossa vaihtoon ja viherkatto sopii rakennuksen tyyliin.

Tämä viherkatto tehdään eri tavalla kuin yleensä. Maksaruohojen alle ei levitetä vettä eristäviä mattoja vaan tiilimurskaa ja kompostimultaa, johon on sekoitettu hienojakoista hiekkaa. Niiden päälle levitetään maksaruohot, joiden sekaan kylvetään yrtinsiemeniä, jotta katto vetää puoleensa enemmän hyönteisiä.

Katto näyttää tyylikkäältä, on hyväksi luonnolle, eikä sitä tarvitse huoltaa juuri lainkaan. Riittää, että kattoa lannoitetaan joka toinen vuosi.

Näytämme, miten vahvistat vanhan autokatoksen rakennetta ja asennat sen päälle tyylikkään viherkaton.

Ohjeet

01
Palkit ja katto 7 Vaihe

Viherkatto on painava, ja se asettaa vaatimuksia autokatoksen rakenteelle. Onneksi tämän autokatoksen rakennetta on helppo vahvistaa.

Katolle asennetaan uudet kattopalkit, katelevyt ja räystäspellit, otsalaudat ja vesikourut. Lopuksi katolle levitetään kaksi kerrosta huopaa, jotta vesi ei pääse valumaan kattovanereihin ja muuhun rakenteeseen.

1

Asenna kattopalkit (A) 30 sentin välein. Kiinnitä palkit kahdella kulmaraudalla ja 5x40 millin ruuveilla molemmista päistä.

2

Viritä linjalanka palkkien yli ja merkitse kääntökulman avulla, mistä kohdasta palkit pitää sahata poikki. Voit käyttää pistosahaa, käsisahaa tai käsisirkkeliä.

3

Levitä kattolevyt palkkien päälle. Tässä Tässä käytetään 22 millin pontattua katevaneria, jotta rakenteesta tulee mahdollisimman tiivis ja tukeva.

4

Piirrä värilangalla 5-6 suoraa linjaa lappeen suunnassa. Tee sen jälkeen viivat palkkien kohdalle. Ruuvaa katelevyt kiinni palkkeihin 5x100 millin puuruuveilla.

5

Asenna räystäspellit, otsalaudat, kouru kouru-koukut ja räystäskourut. Tässä viherkatossa kasvaa melko pitkiä kasveja, jotka tarvitsevat paljon multaa, joten otsalaudat nousevat noin 15 senttiä katon yläpuolelle.

6

Asenna kaksi kerrosta huopaa, jotta kukkien ja kasvien juuret eivät mene katon läpi. Limitä huopakaistaleita 5-10 senttiä. Kattohuovat ovat erilaisia, joten noudata asentamisessa valmistajan ohjeita.

7

Voit tehdä katosta tukevamman asentamalla sen alle lisätolppia. Tässä asennetaan kaksi 100x100 millin painekyllästettyä tolppaa.

02
Asenna maksaruohomatot 5 Vaihe

Nyt päästään projektin parhaaseen vaiheeseen eli viherkaton tekemiseen. Maksaruohomatot toimitetaan paikalle lavoilla, ja ne pitää istuttaa niin pian kuin mahdollista, jotta juuret eivät kuivu. Sovi kuljettajan kanssa, että hän pitää lavaa ilmassa kymmenen senttiä katon yläpuolella sen aikaa, että ehditte purkaa matot lavalta ja levittää ne paikoilleen. Asenna juurilta suojaava kerros ja levitä multa hyvissä ajoin, ennen kuin ruohomatot tulevat perille.

1

Levitä juurilta suojaava kerros katto­ huovan päälle ja varmista, että kaistaleet limittyvät noin 10 senttiä. Kaistaleita ei tarvitse kiinnittää, sillä kasvualusta pitää ne paikoillaan.

2

Levitä kasvualusta. Tässä tapauksessa se koostuu tiilimurskasta, kompostimullasta ja hienojakoisesta hiekasta.

3

Levitä maksaruohomatot kasvualustalle ja varmista, ettei niiden väliin jää rakoja. Pidä huoli, että matot yltävät aivan katon reunoille asti.

4

Katolle istutetaan mahdollisimman paljon erilaisia kasveja hyönteisten houkuttelemiseksi. Siemenet kylvetään tekemällä alustaan pieniä reikiä.

5

Katolle nostetaan myös kuolleita puunkappaleita, jotka vetävät puoleensa puuta syöviä hyönteisiä. Puut lahoavat katolle ja maatuvat ennen pitkää.

Materiaalit

 • Lankkua 48x198 mm
 • Kestopuutolppia, 100x100 mm
 • Pontattua kattovaneria, 21x1200x2400 mm
 • Alus- ja pintahuopaa
 • Juurilta suojaavaa kalvoa
 • Kasvuturvetta
 • Maksaruohoja
 • Yrttejä
 • Räystäspeltiä
 • Otsalautoja
 • Tolppakenkiä
 • Puuruuveja, 5x100 mm
 • Naulauslevyruuveja, 5x40 mm
 • Räystäskouruja, liitoskappaleita, lähtökauluksia, mutkia, syöksytorvia ja kourukoukkuja.

Vie aikaa

3-4 päivää kahdelta ihmiseltä.

Hinta

Tämä 24 neliön kokoinen viherkatto maksoi kaikkinensa noin 4000 euroa. Hinta sisältää raken­ nusmateriaalit, kasvit ja nosturin vuokran.

Vaikeusaste

Katon kantava rakenne vaihtelee tilanteen mukaan. Viherkaton asentaminen sujuu helposti, jos saat työhön kaverin.

Piirustus

Vesitiivis rakenne kerros kerrokselta

Viherkatto imee ja johtaa paljon vettä. Se tarkoittaa, että alustan pitää olla täysin tiivis ja kerrokset pitää asentaa oikein

Vesitiivis rakenne kerros kerrokselta

Video

Kaksikerroksinen kattohuopa

Kaksi liimapohjaista huopakerrosta tekevät katosta tiiviin

Huopakaton reunapellit

Asenna huopakatto oikein kolmiorimojen avulla

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …