10 niksiä: Pane johdot järjestykseen!

Uuden tietokoneen tai television asentamisesta menee vain muutama viikko siihen, että aiemmin suorat johdot ovat kiertyneet toistensa ympärille käsittämättömäksi sykeröksi. Mutta nyt sille tulee loppu!

Kerromme 10 hyvää niksiä, joiden avulla saat johtosotkun kuriin lopullisesti. Keinot vaihtelevat halvoista nippusiteistä markkinoiden hienoimpiin ja kalleimpiin ratkaisuihin!

 • Monenlaisia siteitä
 • Nailonsukka
 • Perinteinen kiinnike
 • Kaapelikerääjä
 • Jalkalista, jossa on tilaa johdoille
 • Johtokouru työpöytään
 • Johtolista tv:n alapuolella
 • Johdot seinissä, katossa ja lattiassa
 • Läpivienti kirjoituspöytään
 • Johtokanavat karmeihin ja peitelistoihin

LUE LISÄÄ: Piilota johdot näkyvistä

Monenlaisia siteitä

■ Johdot ja kaapelit on helpointa kesyttää kietomalla ne yhteen nippuun. Tarkoituk-seen on useita erilaisia vaihtoehtoja kuten tarra nauhoja ja muovisia nippusiteitä. Molemmista on tarjolla useita eri kokoja ja värivaihtoehtoja.

Nailon- sukka

Kaapelisukka on taipuisa ja joustava. Siinä on tilaa 4-5 johdolle.

■ Johtosukka on joustavaa kangaspala, joka kokoaa johdot yhteen samalla tavalla kuin kaapelikerääjä. Sukka tuntuu kädessä pa-remmalta kuin kaapelikerääjä, mutta johtoa ei voi vetää ulos sukan puolivälistä. Tämä sukka avataan ja suljetaan pikalukituksella.

Perinteinen kiinnike

Kaupoissa myydään erikokoisia kiinnikkeitä. Käytä niin pieniä ja huomaamattomia kuin mahdollista.

■ Johtokiinnike on perinteinen keino pinta-asennettujen johtojen ja kaapelien kiinnittämiseen. Naulaa kiinnikkeet seinään tasaisin välein, jotta lopputulos näyttää mahdollisimman siistiltä. Voit käyttää mittana esimerkiksi vasaran vartta. Johto näyttää siistiltä, kun se kiinnitetään listan viereen, sisänurkkaan tai jonkin huoneessa olevan valmiin linjan suuntaisesti.

Puno johdot yhteen kaapelikerääjällä

■ Kaapelikerääjä on todella fiksu keino niputtaa yhteen kaikki samaan suuntaan menevät johdot. Kerääjiä on erivärisiä, muun muassa sinisiä, valkoisia ja mustia. Kerääjä on helppo kiertää johtojen ympärille erikoistyökalulla, joka tulee yleensä samassa pakkauksessa kerääjän kanssa. Kaapelikerääjän paras ominaisuus on, että johdon voi vetää ulos mistä kohdas-ta tahansa, ei vain kerääjän päistä.

Avaa työkalu ja vedä johdot sen läpi.

Vedä työkalu ja johdot kerääjän läpi.

Jalkalista, jossa on tilaa johdoille

Peitelistat kätkevät johdot kokonaan.

■ Johtokiinnikkeet voi naulata kiinni jalkalistoihin, mutta johdot voi myös piilottaa niiden taakse. Rautakaupoissa myydään listoja, joiden takana on ontto, sähköjohtojen mentävä tila. Nämä jalkalistat koostuvat seinäkiinnikkeestä ja peitelistasta. Kiinnikkeet ruuvataan seinään ja johdot napsautetaan niihin kiinni. Lopuksi molemmat peitetään listalla.

Asenna sähköjohdot kiinnikkeisiin ja ruuvaa ne kiinni seinään.

Paina peite-listat kiinnik-keisiin ja lyö ne varovasti paikoilleen.

Johtokouru työpöytään

Nosta johdot pois jaloista pöydän alle asennettuun kouruun!

■ Tietokoneen takana oleva johtosykerö on paitsi ruman näköinen myös epähygieeninen, sillä se kerää roskia ja villakoiria. Mitä enemmän johtoja sotkussa on, sitä vaikeampaa sitä on imu-roida. Onneksi asiaan on helppo ratkaisu. Asenna työpöydän alle johto-kouru ja nosta johdot siististi sen päälle. Kau-poissa myydään erikseen sähköjohdoille suunnitel-tuja kouruja, mutta pätkä vanhaa sadevesikourua ajaa saman asian.

Tämä johtokouru roikkuu kahdessa kannattimessa, jotka ruuvataan pöytälevyn alle.

Kun kouru on paikallaan, voit esimerkiksi nostaa jatkojohdon ylös ja kiinnittää irtojohdot kouruun nippusiteillä.

Johtolista tv:n alapuolella

■ Johtolistassa on paljon tilaa kaikille johdoille, jotka pitää liittää televisioon mutta piilottaa näkyvistä. Kuvassa näkyvä johtolista on maalattu valkoiseksi, jotta se sulautuu seinään. Listan voi maalata millä tahansa maalipurkin pohjalle jäänellä maalilla.

Säädä lista pystysuoraan ja merkitse reikien paikat. Poraa reiät, asenna tarvitta-vat tulpat ja ruuvaa lista kiinni seinään.

Kerää kaikki johdot listan sisään ja asenna peitelista.

Maalaa lista haluamallasi värillä.

Sahaa johdoille roilot

■ Tyylikkäimmät sähkökytkennät kulkevat seinien, katttojen ja lattioiden sisällä. Jos aiot joka tapauksessa tehdä ison remontin, voit jyrsiä johdoille roilot seiniin!

Roilot voi sahata seiniin itse, ja myös johdot voi vetää pistorasialle asti omin voimin. Sähkö kytkentöjen tekeminen pitää kuitenkin jättää ammattilaiselle. Neuvottele roilojen sahaamisesta, sähköjohtojen vetämisestä ja pistorasioiden paikkojen jyrsimisestä sähköasentajan kanssa, ennen kuin tartut rälläkkään.

Läpivienti kirjoituspöytään

Valmiit läpivienti-kappaleet ovat yleensä 60- tai 80-millisiä.

■ Kirjoituspöytään asennettava läpivienti on tyylikäs tapa vetää johdot lattialla olevalta tieto koneelta näytölle, näppäimistölle ja hiirelle. Voit päättää reiän halkaisijan itse johtojen määrän mukaan. Poraa reikä sopivalla reikä sahalla.

Johtokanavat karmeihin ja peitelistoihin

Käytä johtokanavaa, joka vastaa johdon paksuutta.

■ Ovenkarmien ja peitelistojen vie-ressä kulkevat johdot voi piilottaa nä-kyvistä siisteihin johtokanaviin. Tässä esimerkissä kanavat ruuvataan kiinni seinään. Muista tutkia seinät rakenne-tunnistimella, ettet poraa seinän sisässä kulkeviin johtoihin. Kaupoissa on myös liimattavia johtokanavia.

Aseta johtokanava peite-listan suuntaisesti ja poraa ruuvinreiät valmiiksi.

Asenna tulpat seinään ja ruuvaa johtokanava kiinni.

Asenna kanavaan pisto-rasialle kulkeva johto ja paina peitelista paikalleen.

  Muut lukevat juuri nyt …