3 tavallista porausvirhettä

Tuleeko reiästä vino tai irtoaako tulppa, kun poraat? Tässä on kolme tavallista poraustöissä tapahtuvaa virhettä – nyt kerromme, miten vältät ne jatkossa!

Pidä konetta vaakasuorassa seinään nähden.

1. VIRHE: Valitset väärän poranterän.

On tärkeää erottaa puulle, kivelle ja metallille tarkoitetut porat toisistaan, että et särje kallista työkalua väärän materiaalin vuoksi.

Puuporassa on yleensä ohjaava kärki, jotta voit aloittaa poraamisen haluamastasi kohdasta. Teränkierteet on kuitenkin kulmattu, joten pora leikkaa halkaisijan uloimman pinnan ensin. Metallipora aloittaa työn keskeltä ja se on valmistettu vahvasta HSS-teräksestä (High Speed Steel). Kiviporalta vaaditaan vielä enemmän voimaa, ja sen kärkeen on sijoitettu pieni kovametallipala. Yleisporalla selviät lähes kaikesta.

LUE LISÄÄ: Milloin pitää käyttää betoniporanterää?

2. VIRHE: Unohdat puhdistaa reiän.

Jos tulpalla täytettävään porausreikään jää porauspölyä, et voi olla varma, että tulppa kiinnittyy kunnolla. Imuroi reikä tai puhalla se pölystä puhtaaksi imupillillä. Näin tulppa pitää paremmin otteensa.

3. VIRHE: Pidät laitetta vinossa.

Pidä porakonetta suorassa, muutoin porattavasta reiästä – ja ripustuksesta – tulee vino. Aseta pora seinää vasten, ota askel taaksepäin ja arvioi kulma, ennen kuin poraat.

Lue lisää: Testissä 18 V porakone-ruuvinvääntimet

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työtekniikat