1. Hyvät, nerokkaat ja tarkat sisämitat
Jos haluat ottaa kaapin pohjasta nivelmitalla sisämitan, aseta ensin merkki, esim. 30 cm, toisesta sivusta. Mittaa sitten tähän merkkiin toisesta sivusta ja lisää mittaan 30 cm. Paljon tarkemman mitan saat mittanauhalla, jonka kotelon takareunaan on merkitty kotelon tarkka mitta. Nyt voit lisätä kotelon mitan nauhan pituuteen. Kahdesta listanpalastakin on apua: aseta ne yhteen, siirrä lomittain ja teippaa toisiinsa kiinni - nyt sinulla on valmis mitta.
4. Mittaa reikien väli tarkasti
8. Vinokulmien tarkat liitokset
Kun kaksi listaa yhdistetään 90 asteen liitokseen, molempien päät sahataan 45 asteen kulmaan: näin viistopinnoista tulee yhtä pitkät ja ne sopivat toisiinsa. Hieman hankalampaa on, kun listat eivät kohtaa toisiaan suorassa kulmassa, kuten esim. räystäs-lautoja asennettaessa. Periaate on sama: Jokainen lauta sahataan kulmaan, joka on puolet liitoksen kal-tevuuskulmasta. Voit selvittää kaltevuuden linjalan-galla ja asettamalla suuntakulmaimen kattopintojen väliin, mutta kulman voi puolittaa ja saada tarkat liitokset monella muullakin tavalla. Näytämme neljä hyvää vaihtoehtoa.
9. Merkitse viivat
Kun kirvesmies vetää viivan reunaa myöten, hän pitää usein timpurinkynää nivelmitan päässä ja antaa toisen käden sormen seurata reunaa haluttuun mittaan asti. Tämä on nopea ja suhteellisen tarkka niksi. Ensialkuun se saattaa näyttää hankalalta, mutta vähän harjoiteltuasi voit päästää puuseppäsi lepäämään ja tehdä tarkoilla taidoillasi perheeseesi ja ystäviisi vaikutuksen.
11. Suorat viivat pyöreisiin kappaleisiin
13. Naarmuta tarkka merkki
Naarmu on ohuempi kuin lyijykynän jälki ja aikaansaa tarkemman merkin. Osassa puuseppien hienoja työkaluja on jo valmiiksi piir-rotuspiikki. Jos piirrotat puukolla tai taltalla, voi piirrotusnaarmu toimia leikkauslinjana. Jotkut kohteet on toki parempi merkitä riittävän selvästi, ja tällöin lyijykynä toimii piikkiä paremmin.
18. Painovoimaan voi aina luottaa
21. Vaihda saha saksiin
24. Sahaa pistosahalla takapuolelta
Yleensä merkitsemme ja sahaamme etu-puolelta, mutta jos käytät pistosahaa, on varminta sahata kappaleen takapuolelta. Pitämällä pistosahaa kappaleen alapuolella terää on helpompi ohjata tarkasti viivaa pit-kin, sillä sahauspurut eivät peitä viivaa, ja näet, jos terä alkaa sahata vinoon. Sahaus-jäljestä tulee myös siistimpi.
26. Sahaa viivan oikealta puolelta
Kun olet tehnyt merkkiviivan oikein, se sijaitsee pois sahattavan palan puolella. Et voi sahata viivan keskeltä, sillä jos ura on leveämpi kuin viiva, sahaat sitä kappaleen osaa, jonka olet tarkkaan mitannut. Asenna sen sijaan terä niin, että se vain sahaa tarkasti viivan pois siitä osasta kappaletta, jota aiot käyttää.
27. Stopparilla kappaleista saa tarkasti yhtä pitkät
Kun sahaat katkaisusahalla useita kappaleita samaan pituuteen, kannattaa säästää ja asettaa stoppari oikealle etäisyydelle terästä. Samalla se toimii kiinteänä ja tarkkana apuvälineenä, jonka turvin voi sahata merkkiviivaa tarkemmin. Lyhyitä kappaleita varten stoppari asennetaan saha-alustalle, mutta sen voi laittaa myös etäämmälle pöydälle.
28. Kuljeta sahaa ohjainta pitkin
Jopa kaikkein vakainkaan käsi ei pysty sahaamaan suoraan pyörösahalla, vaikka apuna olisi viiva, jota seurata. Tarkan viillon saamiseksi on keksittävä jokin tuki. Aseta suora lauta tai ohjain-kisko sahan sivuun, jota pitkin sahaa voi ohjata. Ohjaimen avulla pyörö-sahaa on yhtä helppo ohjata kuin pis-tosahaa ja yläjyrsintä, ja jäljestä tulee suora ja siisti. Moderneja työkaluja voi ajaa pitkin ohjainkiskon uraa, joka ohjaa sahauslinjaa vielä tarkemmin.
30. Sahaa lopuksi pituuteen
Kun rakennat terassia, teet aitaa tai verhoilet päätyä, on paras olla välittämättä siitä, ovatko laudat täsmälleen yhtä pitkiä, kun ne on saatu paikoilleen. Vasta kun kaikki laudat on kiinnitetty, ne sahataan pyörösahalla linjaa tai muuta ohjainta pitkin yhtä pit-kiksi. Tuloksesta tulee tarkka, ja aikaa säästyy valtavasti.
Näin korjaat pikkuvirheet
Harmittaa leikata tai sahata väärin, mutta aina se ei ole katastrof. Pienet virheet voi usein korjata tai peittää tyylikkäästi.
31 keinopuuta paljaille puupinnoille
Lovet, reiät ja vaurioituneet puukulmat, joita ei maalata, voi peittää muovisella tai kemiallisella massalla. Muovimassa kuivuu kauan, mutta sitä saa monessa värissä, joten voit löytää juuri oikean sävyn. Kemiallinen massa on kaksikomponenttis-ta, kovettuu nopeasti ja sopii suuriin korjauksiin.
32 akryyli sulkee raot
Tiiviit liitokset näyttävät myös viimeistellyiltä. Jos hylly repsottaa tai jalkalistan liitos ei ole täysin tiivis, levitä rakoihin akryylisau-mamassaa ennen maalausta, tai vielä mieluummin pohja-ja pintamaalauksen välissä.
33 käytä ikiomaa puumassaa
Jos teit pienen loven tai porasit reiän väärin, voit valmistaa itse puutäytettä, joka sopii puupintaasi. Säilö osa nikkaroinnissa syntyneistä sahaus- tai hiontapuruista ja sekoita siihen hieman PVAc-puuliimaa. Laita seosta reikään ja anna kuivua. Voit joutua täyttämään sitä lisää. Kun seos on laajen-tunut, hio se, niin saat reiän lähes katoamaan.
34 peitä liitoskohdat listalla
Listoilla saa usein hienosti peitettyä sellaiset liitokset, joita on vaikea saada tiiviiksi, esimerkiksi keit-tiöntason ja seinän välin tai uusin jalkalistojen ja vanhan puulattian välin. Usein eri materiaaleista muodostuvat liitoskohdat kannattaa peittää. Vaikka olisit tehnyt tarkkaa jälkeä, liitokset elävät eri tavalla ja synnyttävät rakoja. Lista kiinnitetään vain toiseen kappaleeseen.