Ulkorappauksen korjaaminen

Rappaus suojaa pinnan takana olevaa tiiliseinää, joten rappaukseen tulleet reiät ja halkeamat pitää ottaa vakavasti. Näytämme, miten korjaat seinärappauksen.

Vesi pääsee seinän sisään halkeamasta, ja laasti irtoaa pakkasella. Asia pitää korjata, ennen kuin talo kärsii.

Vesi pääsee seinän sisään halkeamasta, ja laasti irtoaa pakkasella. Asia pitää korjata, ennen kuin talo kärsii.

Ulkoseiniä ei rapata vain näön vuoksi, sillä rappaus suojaa tiiliä ja talon rakenteita. Se tarkoittaa, että rappaukseen tulleet kolot pitää paikata. Onneksi sen voi tehdä itse. Rappauksen paikkaaminen on melko helppoa, ja se säästää rahaa – nyt ja tulevaisuudessa.

Irtolaasti

1

Irronneet kohdat on helppo löytää koputtamalla seinää vasaralla. Ontto kumahdus kertoo, että laasti on irronnut seinästä. Poista irtolaasti ja harjaa seinä puhtaaksi pölystä.

2

Kostuta paikattava kohta vedellä. Siihen kannattaa käyttää kalkkiharjaa. Vesi sitoo pölyä ja saa laastin tarttumaan paremmin kiinni seinään.

3

Paikkaa seinä valmiilla korjauslaastilla. Roiski laastia koloon voimakkain heitoin. Käytä samanlaista liikettä kuin pöytätenniksen rystylyönnissä.

4

Pyyhkäise korkeimmat roiskeet pois, kun laasti alkaa jähmettyä. Laastia ei ole tarkoitus tasoittaa kokonaan. Kostuta pinta seuraavana päivänä ja levitä toinen laastikerros teräslastalla.

5

Anna laastin jähmettyä, kunnes se tuntuu kiinteältä ja tasoita pinta kostealla vaahtomuovilastalla. Kastele lastaa tiheästi ja väännä se kuivaksi, jotta laasti ei liukene lastan mukaan.

Syvät kolot

1

Jos laastin alta paljastuu syvä kolo, se pitää paikata, ennen kuin seinän rappauksen voi korjata. Puhdista kolo kokonaan irtolaastista ja imuroi muruset huolellisesti pois.

2

Hakkaa tiilestä reikään sopiva pala. Jos tarvitset useampia tiiliä, kokeile aluksi ilman laastia, miten ne sopivat paikoilleen. Muista jättää tiilten ympärille tilaa laastille.

3

Ota tiilet pois ja kostuta kolo perusteellisesti vedellä. Voit käyttää sumutinpulloa. Muuten seinä imee laastin kuivaksi ennen kuin se kovettuu, eikä laasti tartu kunnolla kiinni.

4

Levitä laastia koloon ja tiilten ympärille ja paina tiili paikalleen. Pidä huoli, ettei tiili jää seinäpinnan ulkopuolelle. Paina tiili mieluummin liian syvälle!

5

Kun tiili on paikallaan, peitä se laastilla. Jos tiilenpala on pieni, ole varovainen, että se ei putoa seinän sisään. Tasoita laastin pinta laudanpätkällä.

6

Tasoita korjattu kohta parin tunnin päästä. Voit käyttää vaahtomuovi­ lastaa tai tavallista sientä. Kun laasti on kovettunut, voit maalata seinän.

Kätevä tapa: putkilolaasti

Kaikkien reikien paikkaamiseen ei tarvita kokonaista laastisäkkiä, vaan joskus kolon paikkaamiseen riittää 300 millilitran putkilo valmista korjauslaastia. Massan voi puristaa ulos putkilosta metallisella massapuristimella. Muutaman euron hintainen luurankomalli sopii työhön loistavasti. Sen sijaan muovipuristimet ovat liian heiveröisiä korjauslaastille.

    Muut lukevat juuri nyt …