1. kuidut tekevät laas-tisaumasta kestävän
Puhtaasta kalkkilaastista ja kovem-masta hydraulisesta laastista syntyy siisti ja hengittävä ulkosauma kivisei-nien ovien ja ikkunoiden ympärille. Laasti on edullista ja helposti työstet-tävää. Aikaisemmin saumat painettiin tervanauhaa vasten, nykyisin se tehdään mineraalivillan päälle. Jotta sauma ei halkeaisi, laastiin voi sekoit-taa kuituja tai vaikka lehmänkarvoja kuten ennen vanhaan (tai koiran).
2. vaimenna äänet akryylilla
Akryylisaumamassaa kutsutaan usein maalisaumaksi, sillä se on harvoin yhtä elastinen ja tiivis kuin muut saumatyypit, mutta se on helppo maalata. Akryyli pystyy muuhunkin kuin vain täyttämään raot siistiksi pinnaksi. Se sopii myös piilotettujen rakenteiden tiivistämiseen, muunkin kuin vedon vuoksi. Kun väliseinän levyjen ympärille jättää 10-12 mm tilaa akryylisaumoille, seinä eristää paljon paremmin ääntä.
3. leikkaa sauman levyinen aukko
Saumauspatruunan kärki kapenee loppua kohti, joten mitä pi-demmän palan siitä katkaisee, sitä suurempi kärjen aukko. Työ sujuu parhaiten, kun aukko on yhtä suuri kuin sauma, ja kun kär-jen katkaisee hieman viistoon, työskentelykulmasta tulee hyvä. Saumaleveyttä voi vaihdella kääntämällä pistoolia hieman.
4. muovisaumat piilotetaan
Vanhat muoviset, öljypohjaiset mastik-saumat on lähes kaikkialla korvattu elastisilla saumoilla. Uudet elastiset saumausaineet tarttuvat kerralla kiinni ja kovettuvat sileäksi, joustavaksi saumaksi, mutta mastik-saumamassat säilyttävät pehmeän tahmean koostumuksensa ohuen, ko-vettuneen kalvon alla. Tästä on etua, jos ei ole aikeissa luoda elastista tietyn mallista saumaa, mutta toisaalta mastik-saumat rikkoutuvat helposti esim. lintujen nokista. Muovisau-mat pitäisi tämän vuoksi peittää listalla tai muulla katteella.
5 tiiviitä saumoja ei ole
Vesitiiviitä saumoja ei ole olemassa-kaan. Märkätilojen silikonisaumoja ei voi sanoa vesitiiviiksi. Riski sauman muuttumisesta epätiiviiksi ja vettä imeväksi on aivan liian suuri. Tämän vuoksi rakennusohjeet edellyttävät, että tiiviys luodaan paljon syvem-mälle rakenteeseen, esim. neste-mäisellä märkätilaeristeellä.
6. hyvästä saumauspis-toolista on paljon iloa
Saumamassan määrää pitää voida säännös-tellä. Pistoolista pitää puristua tasainen vana, ja paineen pitäisi keskeytyä välittö-mästi kahvasta päästettäessä. Kannattaa unohtaa halvimmat pistoolit ja sijoittaa vankkatoimiseen pistooliin.
7. hio ensin
Akryylisaumamassa viimeistelee kipsiseinien kulmien, putkien ja muiden rakojen ympäristöt siis-tisti ja tiiviisti. Kovettunutta akryy-lia ei kuitenkaan voi hioa, joten sen lähellä ei voi hioa kunnolla. Älä siis lataa saumauspistoolia ennen kuin olet hionut ja poh-justanut levyt ja tasoitepinnat valmiiksi ja pölyttömiksi.
8. sormet pois saumausmassasta
Ehkä se johtuu siitä, että sormet ovat niin kätevästi ulottuvilla, että mielellämme silotamme saumat kostutetulla sormenpäällä. Näin ei pitäisi tehdä. Vaikka upottai-simme sormen ensin saippuaveteen, saumasta tulee epä-tasainen, ja ylipursuava saumausaine levittyy sivuille. Akryylisaumaa ei ole tehty sormia varten.
9. helppo, laajentuva saumanauha
Ovien ja ikkunoiden ympärillä olevia ulkosaumoja ei pidä saumata saumauspistoolilla. Ulkosaumojen pitäisi olla hengittäviä, ja saumaus-massat eivät sitä ole. Itsekiinnittyvät vaahtomuovinauhat ovat hyvä vaihtoehto laastisaumoille. Rullalle pakatut nauhat kiinnitetään toiselle puolelle saumaa, minkä jälkeen nauhat laajentuvat itsestään ja sulkevat raon vedolta. Nauha laajenee nopeasti lämpimässä säässä.
10. kaavi tai maalaa akryyli sileäksi
Käytännössä helppo, mutta todella tyhmä idea. Akryylisau-mamassa on helppo silottaa kostutetulla sormenpäällä, siveltimellä tai tikulla, mutta vesi liuottaa ja siten vaurioittaa pintaa. Akryylia työstetään kuivilla työkaluilla. Sileät saumat syntyvät puhtaalla metalli- tai muovilastalla, kulmista selviää parhaiten erityisen muovi- tai silikonipalan avulla. Jalkalistan ja seinän välisen pienen raon voi sen sijaan siistiä siveltimellä maalaamalla raon akryylimaalilla.
11. suojaa ennen saumausta
Vaikka saisit käyttöösi maailman parhaat sau-mausvinkit, sinusta ei tule ammattilaista kertahei-tolla. Pintoja kannattaa siis suojata teipillä ennen saumaamista. Teipin pitää tarttua tiiviisti alustaan, mie-luummin hieman leveämmälti kuin vain reunan rajaan. Poista teippi ennen kuin massa kovettuu.
12. tee elastisille saumoille tilaa
Saumamassan elastisuus vaihtelee paljon, myös tuo-tekohtaisesti. Se ilmoitetaan prosentteina sauman leveydestä. Mitä leveämpi sauma, sitä suurempaa liikehdintää se sietää. Jos ennakoit 2 mm:n liikehdintää ja valitset 10 % joustavan saumamassan, voit tehdä saumoista 20 mm leveitä. Jos massa joustaa 25 %, sauma voi olla 8 mm leveä.
13. puutikku pitää yhä pintansa
Vanhan ajan puusaumatikku on paras saumaus-työkalu elastisiin saumoihin akryylisaumoja lu-kuunottamatta. Jos ostat kourallisen eri levyisiä saumatikkuja ja liotat ne hyvissä ajoin ennen käyttöä saippuavedessä, olet hyvin varustautunut. Valitse tikku, joka sopii saumaleveyteen. Hio tikku sileäksi ja teräväreu-naiseksi ennen saumausta.
14. suojaa vedellä
Yksi tapa suojata elastisia saumoja on ruiskuttaa niihin astianpesuainevettä sen jälkeen kun saumat on täytetty täysin - saumojen sivut eivät saa jäädä lopuksi märiksi. Kun jatkat työtä saumatikulla, vesi estää massaa tarttumasta vää-riin paikkoihin. HUOM.: Ei sovi akryylisaumoihin!
15. pohjanauha vahvistaa ja notkistaa saumaa
Toisiinsa nähden liikkuvien kappaleiden välinen sauma pysyy tiiviinä vain, jos se voi antaa periksi leveydessä menettämättä otettaan kappaleiden si-vusta. Elastisuus yksinään ei riitä, sillä sauman poikkileikkaus ratkaisee sen kyvyn hyödyn-tää materiaalin elastisuutta. Sauma rakennetaan keskeltä ohueksi ja notkeaksi mutta si-vuilta paksuksi, jotta sauman tartuntapinnoista tulee suuret. Sauma ei saa olla pohjassa kiinni, tällöin se menettää otteensa yhdestä tai molemmista sivuista. Todella elastiset saumat rakennetaan pyöreän vaahtomuovisen pohjanauhan päälle. Pohjanauha peittää pohjan ja tekee sauman keskikohdasta kapean ja joustavan ja takaa isot tartuntapinnat.
16. hieno jälki kahdella liikkeellä
Silikonista, MS-polymeerista ja polyuretaanista tehdyt saumat pi-täisi muotoilla saumatikulla. Aloita työntämällä hyvin liotettua ja teräväksi hiottua tikkua eteenpäin niin, että saumamassa painuu tiiviisti saumaan, ja ylimääräisen aineen voi ”leikata” pois. Sauma silotetaan vetämällä tikun pyöreää pohjaa vastakkaissuuntaan.
17. laastisaumat joustavat
Vaikka miellämme sementtipohjaiset saumat koviksi, ne itse asiassa antavat periksi. Jos näin ei olisi, sekä saumat että niitä ympäröivät laatat halkeaisivat pienimmästäkin alustan liikkeestä. Jos lattia on vakaa ja laa-tat pieniä, liikehdintä kohdistuu moneen laattaan. Tällöin stan-dardilaasti riittää. Jos laatat ovat isoja tai lattia elää esim. lattia-lämmityksen takia, saumalaastin pitää olla joustavaa. Sitä voi ostaa valmiina tai tehdä itse.
18. sinetöi uudet laastisaumat
Laastisaumat voivat imeä ja luovuttaa vettä. Erityi-sesti vaaleat laattasaumat ovat hyvin alttiita lialle, rasvalle, punaviinille, kahville ja vastaaville aineille, joista jää tahroja ja läikkiä. Tämän voi estää sinetöimällä sau-mat laattaöljyllä tai muilla tähän tarkoitetuilla tuotteilla. Saumat on paras käsitellä uusina mutta läpikuivuneina. Öljy tummentaa saumoja aavistuksen verran.
19. ovet ja ikkunat saavat hengittää ulos
Ulko-ovien ja ikkunoiden ympärillä on aina sauma. Itse asiassa kaksikin, yksi sisä- ja yksi ulkopuolella, ja niiden pitää olla erilaiset. Jotta karmit voisivat hengittää, pitää myös ulkosau-man olla avoin ja hengittävä. Sisäsauman sen sijaan pitää olla tiivis, jotta saumasta ei pääse vesihöyryä lämpimästä sisäilmasta ulos rakenteisiin.
20. pidä silikoni kuivana
Silikonisaumat ovat vettä hylkiviä ja helposti puhdistettavia, minkä vuoksi ne sopivat hyvin märkätiloihin. Silikonin orgaaniset aineet ovat kui-tenkin herkkua sienille. Kun silikonin hometta sitovat aineet haihtuvat, kostea silikoni homehtuu ja mustuu, ja sauma pitää uusia. Saumat kannattaa siis pitää kuivina ja puhtaina.
21. täytä heti ensikerralla
Kun pursotat saumamassaa saumaan, varmista, että sauma täyttyy koko-naan. Liikuta saumauspistoolia niin hitaasti eteenpäin, että saumamassa puristuu hieman saumaa ja kärkeä vasten. Saumamassan pitää peittää sauman sivut kokonaan - massaa ei voi nimittäin siirellä jälkikäteen, ja täyden-tämällä saumaa myöhemmin yleensä vain sotkee sauman. Pursota mieluum-min liikaa kuin liian vähän massaa.
22 tasainen pohja takaa hyvät lattiasaumat
Laivankansilattioiden saumoihin käytetään nykyään lähes poikkeuk-setta MS-polymeeria, josta tulee niin kovaa, että sen voi hioa lattian kanssa. Elastisen sauman pitää kuitenkin voida elää ja varmistaa lattian tiiviys, vaikka puuaines laajenee ja supistuu ilmankosteuden mukaan. Tämän vuoksi on tärkeää, että saumausaine kiinnittyy vain sivuihin, ei pohjaan. Se taataan käyttämällä erityistä sau-mateippiä, johon massa ei kiinnity. Itsekiinnittyviä teippejä on eri levyisiä.