Poraa oikein kylpyhuoneessa

Uusiin kylpyhuoneen kaakeleihin ei yleensä heti uskalla ryhtyä poraamaan reikiä. Mitä jos laatta halkeaa – entä kosteuseriste, kuinka sen käy? Lue artikkelimme, niin voit välttyä turhilta vaurioilta kylpyhuoneessasi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
15 euroa

Kun poraat laattaan reiän, puhkaiset taustalla olevan kosteuseristeen. Katso, miten korjaat reikäkohdan kuntoon.

Johdanto

Tätä artikkelia varten valitsimme kohteen, jossa porataan reikä ja asennetaan vedensekoitin, johon lvi-asentaja myöhemmin liittää seinäpintaa pitkin vetämänsä vesijohdot. Tässä tapauksessa piilossa olevien vesiputkien rikkomisesta ei siis ole pelkoa. Mutta jos vähänkin epäilet, että vesiputket kulkevat seinän takana, seinä kannattaa tarkistaa rakenneilmaisimen avulla. Laattoihin voi joutua poraamaan myös muista syistä, vaikkapa kuivaustelineen tai koukun kiinnittämiseksi.

LUE LISÄÄ: Rakennetunnistin - Lopeta arvailu, kun poraat seinään

Ohjeet

Poraa naarmuitta

1

Kaikki poraustehtävät alkavat porattavan reiän paikan merkitse-misestä. Tässä kohteessa asennamme vedensekoittimen pinta-asennuksena vedettäville vesiputkille. Merkitse reiän paikka selvästi.

2

Aseta porauskohtaan kaksi palaa maalarinteippiä. Merkin näkee edelleen teipin läpi, mutta laita kuitenkin merkki myös teipin päälle. Teippi estää poraa liukumasta kaakelin pintaa pitkin.

3

Panosta kaakeliterään. Se on ilman muuta tehtävän tärkein työkalu. Jos käytät tavallista kiviseinäporanterää, kaakeli halkeaa helpommin. TÄRKEÄÄ! Porakoneen iskuporatoimintoa ei pidä käyttää, jotta kaakeli ei halkea.

4

Poraa hitaasti. Jos poraat liian vauhdikkaasti, ylikuormitat karkaistua poran terää. Voit lukea teräpakkauksesta, kuinka nopeasti sillä voi porata. Varmista, että reikä on täysin puhdas - käytä tarvittaessa imuputkea ja puhalla reikään.

5

Jatka saumapistoolilla. Nyt reikä täytetään silikonilla. Käytä markätilasilikonia, joka hylkii sienikasvustoja ja bakteereita. Paina sitten tulppa reikään. Sivele silikonia myös tulppaan.

6

Näin - nyt voit asentaa uudet kylpyhuonekalusteet. Huomaa, että uuden sekoittimen tms. ei välttämättä tarvitse olla vaakasuorassa, tärkeämpää on, että kalusteen muodot seuraavat saumojen ja laattojen linjoja.

Vaikeusaste: Tehtävä vaatii huolellisuutta poraamisessa, mutta muuten tehtävä on helppo.

Ajankäyttö: 1 tunti.

Hinta: Hyvä kaakeliterä ja putkilo märkätilasilikonia maksavat noin 15 €.

Video

VINKIT: Poraa reikiä liukkaisiin laattoihin

VINKIT: Poraa seinään kohtisuorassa

VINKIT: Käytä asennusliimaa kylpyhuoneessa

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.