Näin sekoitat erilaiset laastit

Laastit, betoni ja muut säkissä ostettavat jauheet sekoitetaan eri tavoilla käyttötarkoituksesta riippuen. Jotkut laastit sekoitetaan lisäämällä paljuun ensin jauhe ja sitten vesi, mutta toiset laastit kannattaa sekoittaa päinvastaisessa järjestyksessä. Kerromme vinkit erilaisten laastien sekoittamiseen.

Useimmat säkissä ostettavat jauheet on helpointa sekoittaa laastiksi porakoneella ja vispilällä.

Useimmat säkissä ostettavat jauheet on helpointa sekoittaa laastiksi porakoneella ja vispilällä.

VIISI ERILAISTA TAPAA SEKOITTAA LAASTI

KÄSIN
Jos tarvitset vain vähän laastia tai käytät nopeasti kuivuvaa materiaalia, laasti kannattaa sekoittaa käsin. Sen voi tehdä paljussa muurauskauhalla.

VISPILÄLLÄ
Jos laastia tarvitaan paljon, käsin sekoittaminen on liian raskasta. Jos tarvitset täyden paljun, käytä vispilää ja porakonetta tai erillistä laastinsekoitinta.

MAASSA TAI KOTTIKÄRRYSSÄ
Betonin voi sekoittaa maassa tai kottikärryssä. Sekoita hiekka, kivet ja sementti ensin keskenään ja lisää vesi sekaan vasta lopuksi.

TASOSEKOITTIMELLA
Voit myös vuokrata tasosekoittimen. Se on erityisen hyvä kalkkilaastille, jota pitää sekoittaa pitkään. Tasosekoittimella voi sekoittaa myös muita laasteja.

BETONIMYLLYLLÄ
Jos tarvitset suuria määriä betonia, vuokraa betonimylly. Betonimylly on tarkoitettu betonin sekoittamiseen, eikä sillä saa koskaan sekoittaa kalkkilaastia.

NÄIN SEKOITAT ERILAISET JAUHEET

KIPSILEVYTASOITE Kipsitasoite paakkuuntuu helposti. Sen vuoksi vesi kannattaa kaataa paljuun ensin ja sekoittaa kipsijauhe sekaan vähitellen.

LATTIATASOITE Lattiatasoite pitää sekoittaa hyvin tarkasti. Massa ei saa olla liian paksua tai juoksevaa. Noudata tarkasti valmistajan ohjetta. Lisää ensin vesi, sitten jauhe.

RAPPAUSLAASTI Rappauslaastin sekoittaminen on varsin helppoa. Voit sekoittaa käsin tai vispilällä, sillä paakut hajoavat nopeasti. Jauhe pölisee vähemmän, jos se lisätään veteen.

SANEERAUSLAASTI Saneerauslaasti kuivuu varsin nopeasti, joten sitä kannattaa sekoittaa vain vähän kerrallaan. Kaada vesi paljuun ennen jauhetta, jotta pölyä syntyy vähemmän.

BETONI Jos sekoitat betoniin kuituja, ne kannattaa sekoittaa kuivaan betoniin ja lisätä vesi vasta sen jälkeen. Valmisbetonin sekoittaminen on helppoa. Ensin vesi, sitten jauhe.

SEMENTTILAASTI Kaikki sementtipitoiset laastit ovat helppoja sekoittaa. Jos tarvitset paljon laastia, tarkista kuivumisaika ennen kuin sekoitat ison määrän.

Tärkeää vedestä

Ennen kuin aloitat sekoittamisen, muista tarkistaa, kuinka paljon vettä jauheeseen pitää lisätä. Jos sekoitat betonia tai lattiatasoitetta, noudata valmistajan ohjeita tarkasti.

Betoni ja muut sementtipitoiset materiaalit tarvitsevat kovettuakseen vettä, mutta liika vesi muuttaa ne hauraiksi.

Lattiatasoite pitää sekoittaa juuri sopivan notkeaksi. Jos tasoitemassa jää liian kuivaksi, sen kanssa on vaikea työskennellä. Jos massasta taas tulee liian märkää, lattian pinta jää hauraaksi.

Tärkeää sekoitusajoista

Vanhoissa kellareissa ja tiiliseinissä käytetään usein kalkkilaastia, sillä sitä käytettiin jo talon rakentamisaikana.

Kalkkipitoisen laastin sekoittaminen kestää usein pitempään kuin muiden laastien. Se johtuu siitä, että kalkkilaastin pitää muuttua yhtä kovaksi kuin kalkkikiven. Kokemus on osoittanut, että kalkkilaastin kovuus riippuu siitä, kuinka kauan sitä sekoitetaan.

Sekoitusaika on tavallisesti 20 tai 30 minuuttia. Sekoittamiseen kannattaa käyttää tasosekoitinta.