Laattojen leikkaaminen

Laattoja joutuu aina leikkaamaan sopivan kokoisiksi, mutta laattaleikkurin avulla se sujuu kohtalaisen helposti.

Kun laatta asetetaan laattaleikkuriin, on oltava tarkkana, että sen reuna kulkee tarkkaan leikkurin reunaa pitkin. Siihen on merkitty senttimetriasteikko, jonka avulla tästä leikataan nyt 3 senttimetrin levyinen laatta.

Kahva vedetään laatan etureunaan, nostetaan kahvasta, ja kahva vedetään takaisin. Kahvaa vedetään nyt hieman eteenpäin laattaa pitkin, siitä painetaan, minkä jälkeen laatta lohkeaa helposti, ja näin on saatu halutun levyinen laatta.

Tätä kannattaa harjoitella muutaman kerran ennen kuin alkaa tosissaan leikata laattoja. Harjoitella voi esimerkiksi leikkaamalla useita kaistaleita samasta laatasta.

Jos laatoista haluaa asetella erilaisia kuvioita, niitä joutuu usein leikkaamaan vinosti.Laatta asetetaan niin, että kulma tulee suoraan terän alle.

Jotta laatta leikattaisiin vinoon varmasti oikeasta kohdasta, voi kokeeksi vetää kahvaa laatan yli muutaman kerran kevyesti niin, että siitä jää vain pieni jälki. Sen jälkeen leikataan tasaisella ja voimakkaammalla liikkeellä.

Kolmikulmaisia laattoja käytetään muun muassa vinoruutukuvioihin. Tässä on kätevä keino leikata laatasta vino kappale. Mitat merkitään laatan molemmille puolille, mutta niiden välille ei tarvitse merkitä viivaa.

Laatta asetetaan laattaleikkuriin, niin että toinen pisteistä tulee leikkuuterän kohdalle, ja loput laatasta asetetaan sen suuntaisesti. Sitten laatta leikataan tavalliseen tapaan.Pienellä harjoituksella ja oikealla takniikalla laattaleikkuri on korvaamaton apuväline.

    Muut lukevat juuri nyt …