Tiilikerrosten merkitseminen

Yksittäisten tiilten koko voi vaihdella jonkin verran. Suomalaisen normaalitiilen korkeus on 70 mm. Kolme tiiltä ja kolme 10 mm:n saumaa muodostavat 24 cm:n korkuisen moduulin. Muurari käyttää tätä mittaa merkitessään tiilikerrokset kahdelle laudalle.

Laudat asetetaan kohdalleen ja kiinnitetään ruuvipuristimilla, etteivät ne liiku merkinnän aikana. Nivelmitan avulla tehdään merkki 24 cm:n välein. Lautoihin piirretään suorakulman avulla viiva merkkien kohdalle.

Nyt laudat on jaettu 24 cm:n moduuleihin, jotka vastaavat kolmea tiiltä ja kolmea saumaa. Tämä jaetaan kolmeen osaan. Ensimmäinen 8 cm:n, toinen 16 cm:n ja kolmas 24 cm:n kohdalle. Taittomitta siirretään seuraavaan moduuliin, kunnes laudat on merkitty kokonaan.

Seuraavaksi lautoihin isketään naula jokaisen viivan kohdalle.

Näin laudoissa on kaksi riviä nauloja täsmälleen samalla korkeudella. Sitten ruuvipuristimet irrotetaan, ja laudat kiinnitetään muurauksen eri päihin.

Ensimmäisen naulan on tultava täsmälleen tiilikerroksen ensimmäisen tiilen yläreunaan, sillä muut laudoissa olevat naulat vastaavat seuraavien kerrosten yläreunaa. Naulojen välille pingotetaan lanka, joka osoittaa tiilten tarkan korkeuden.

Kun kerros on muurattu valmiiksi, lanka siirretään ylempään naulaan, ja seuraavan kerroksen muuraus voi alkaa.

LUE LISÄÄ: Näin vaihdat särkyneen tiilen

    Muut lukevat juuri nyt …