Keskellä seinää olevan tiilen poistaminen

Tiilen voi poistaa helposti, jos se esimerkiksi halkeaa pakkasen takia. Tiilessä voi olla myös värivirhe, joka pilaa kokonaisuuden. Muurari näyttää, miten tiilen voi poistaa muurin keskeltä.

Tähän tarvitaan porakone ja noin 10 millin kiviporan terä, jolla porataan joukko reikiä vaihdettavan tiilen yläpuolella olevaan saumaan.

Porattaessa on oltava tarkkana, ettei poraa muurauksen takana oleviin eristeisiin. Kun on porattu reikä sauman läpi, muutetaan pyörimissuuntaa, jolloin pora jyrsii sauman auki. Reikiä poretaan yläsaumaan sekä pystysuoriin puskusaumoihin.

Sen jälkeen hakataan meisselillä tiilen alapuolista saumaa. Tiili irtoaa muutamalla iskulla, ja se tarvitsee vain vetää pois. Aukkoon jäänyt vanha laasti hakataan pois meisselillä, ja aukko harjataan puhtaaksi pienellä harjalla tai patterisiveltimellä, kuten tässä. Tavalliseen tapaan aukko kostutetaan, ennen kuin siihen pannaan laastia.

Laastin voi asettaa kerralla, kuten tässä, mutta voit myös lisätä laastin useassa vaiheessa puhdistuskauhalla.

Tiili asetetaan muurauskauhalle ja nostetaan aukkoon. Tiilen päällä on oltava laastia. Asettele tiili kohdalleen puhdistuskauhalla niin, että se tulee suoraan linjaan muurauksen kanssa.

Varmuuden vuoksi varmistetaan vesivaa'alla, että se on linjassa tiilikerroksen muiden tiilten kanssa. Korjauksen lopuksi saumataan tiilen ympärillä olevat saumat. Tässä saumaus aloitetaan oikeasta reunasta niin, ettei sauma valu ulkomuurin ja rungon välisten eristeiden sekaan.

Tarvittaessa sauman voi tasoittaa ja muotoilla saumaraudan avulla. Lopuksi korjaus harjataan jäykällä harjalla. Viallinen tiili on nyt vaihdettu uuteen.

LUE LISÄÄ: Näin vaihdat särkyneen tiilen