Vauhtia maalaustöihin

Unohda siveltimet ja telat, sillä uusilla maaliruiskuilla voit maalata 3-4 neliömetriä minuutissa. Ruiskuja on nykyään helpompi käyttää - ja puhdistaa - kuin aiempia malleja. Tämän oppaan ohjeilla maalaat nopeammin kuin koskaan ennen.

Ruiskulla maalaaminen vaati vielä muutama vuosi sitten pikkutarkkaa suojaamista. Siitä huolimatta ruiskut roiskivat maalia ympäriinsä niin, että sotkujen siivoamiseen saattoi kulua tuntikausia.

Ne ajat ovat onneksi ohi. Nykykaiset maaliruiskut eivät suihkuta maalia minne sattuu vaan suuntaavat suihkun tarkasti paineilman avulla. Se tarkoittaa, ettei ympäristöä tarvitse suojata yhtä perusteellisesti kuin ennen. Ulkona maaliruiskua voi käyttää kokonaan ilman suojausta.

Nykyaikaisen maaliruiskun puhdistaminen on helppoa. Ruiskun rakenne on niin yksinkertainen ja materiaalit niin hyviä, että ruiskun huuhteleminen sujuu nopeammin kuin pensselin peseminen. Maaliruisku sopii moneen tilanteeseen, eikä mikään estä sen käyttämistä ulkona!

Valitse oikea maaliruisku

Mieti ensin, mihin aiot käyttää maaliruiskua: Jos maalattavana on vain aita tai pihavaja, voit valita pienehkön mallin, jossa on yleensä pistoolikahva, maalisäiliö ja pieni moottori. Niitä voidaan käyttää vain puun suojaamiseen ohuesti maalilla, ja ne ruiskuttavat maalia hitaammin kuin suuret mallit, mutta maksavat myös vähemmän.

Harkitse akulla toimivaa mallia, jos aiot maalata pitkän aidan tai käyttää maaliruiskua kaukana pistorasiasta.

Jos haluat maalata sekä aitoja että muita puupintoja ulkona tai ehkä rapata kivijalkaa, niin valitse malli, joka pystyy kaikkeen tähään. Ruiskulla pystyy myös maalaamaan seiniä ja kattoja sisällä, kunhan huone on tyhjä.

Valitse maali

Kiinnitä maalia ostaessasi erityistä huomiota seuraaviin seikkoihin: Tietyt maaliruiskut voivat maalata sekä ohutta maalia tai muuta puunsuoja-ainetta, puoliksi läpinäkyvää petsausta että melko paksua seinämaalia.

Maalinvalmistajilla voi kuitenkin olla monia muita tavoitteita kuin se, että maalia on helppo ruiskuttaa suuttimen läpi. Maali voi olla hyytelömäistä, jotta se ei valuisi, ja se voi olla erityisen nopeasti pinnan peittävää - tai jotain muuta. Siksi maalit eroavat toisistaan siinä, kuinka paljon maalia on ohennettava ruiskuun sopivaksi. Kaikki maalit eivät yksinkertaisesti sovi maaliruiskuun.

Kokeilemalla oppii lisää Maaliruiskujen valmistajat neuvovat näin: Kysy neuvoa maalikaupastasi. Ammattilainen tietää, sopiiko maali ohennettavaksi ja maaliruiskuissa käytettäväksi. Pakkauksessa on usein myös ohjeet ohentamiseen.

Jos aiot maalata paksulla maalilla, se on syytä siivilöidä, jotta mahdolliset paakut saadaan pois. Maaliruiskun mukana toimitetaan usein siivilä.

Maaliruiskujen käyttö ei ole mitään tarkkaa tiedettä, joten voit kokeilla itse: jos maali näyttää paksulta, kaada seokseen noin 10-15 prosenttia vettä ja sekoita hyvin. Kokeile sitten ruiskua. Lisää säiliöön tarvittaessa maalia tai vettä.

Näin käytät maaliruiskua

Valitse suutin maalin mukaan

Maaliruiskun mukana toimitetaan tyypillisesti useampia suuttimia, jos ruisku on tarkoitettu erilaisille maaleille. Eroina ovat aukon koko ja muoto: Mitä paksumpaa maali on, sitä suurempi aukko suuttimessa on oltava. Kuvassa näkyvässä koneessa valkoiset suuttimet on tarkoitettu seinämaalille (tai muulle paksulle maalille), mustat petsiväreille (läpinäkyvälle maalille) ja harmaat lakalle tai ohuelle puunsuoja-aineelle.

Valitse oikea paine (nopeus)

Mitä paksumpaa maali on, sitä enemmän painetta tarvitaan. Kuvien ruiskussa on kuvakkeita esimerkkeinä siitä, mitä voit maalata tietyllä paineella.

OTA HUOMIOON, että kuvakkeet ovat vain ohjeellisia. Säädä ruiskua käyttöohjeessa kuvatulla tavalla ja kokeile levynpalasen tai vastaavan ruiskuttamista. Säädä sitten painetta, kunnes saat toivomaasi kohteeseen ohuita, suhteellisen peittäviä kerroksia, jotka peittävät koko pinnan muutaman ruiskutuskerran jälkeen. Tässä käytetään Bosch PFS 5000 -maaliruiskua, joka sopii monentyyppisiin sisä- ja ulkomaalaustöihin.

Aita = ohut maali ja matala paine

Tuoli = petsi tai vastaava ja keskitason paine

Huone = seinämaali ja korkea paine

Säädä ruiskun pistoolia samalla periaatteella:

Säädä arvoksi 1-3 ohuelle maalille (puun suojaamiseen) ja petseille.

Valitse arvoksi 4-5 seinämaalille (tai paksulle puusuoja-aineelle).

Säädä maalisuihkua

Punaista kärkeä (ilmasuutinta) voi kiertää, jolloin maalia ruiskutetaan suorakulmaisesta tai pyöreästä aukosta.

Suorakulmainen aukko on usein tehokkain.

Jos maalaat vaakasuunnassa, säädä suihkua pystysuunnassa. Siten maali peittää pinnan parhaiten. Jos maalaat pystysuoraan, säädä suihkua vaakasuunnassa. Käytä pyöreää aukkoa, jos haluat osua johonkin tiettyyn kohtaan.

Pidä pistoolia 20-25 sentin etäisyydellä maalattavasta kohteesta. Kokeilemalla eri etäisyyksiä havaitset, mikä toimii parhaiten.

Maalin on peitettävä mieluummin hieman heikosti, jotta sitä voi ruiskuttaa muutaman kerran lisää sen sijaan, että maalikerroksesta tulee liian paksu ja se alkaa valua.

Puhdistaminen

Ruskun puhdistamisesta on tehty onneksi aiempaa helpompaa. Tämän pistoolin voi upottaa kokonaan veteen ja puhdistaa alle 10 minuutissa.

1

Huuhtele säiliö ja täytä se puhtaalla vedellä.

2

Ruiskuta vettä, kunnes suihku on täysin puhdasta. Pidä tarvittaessa kättä vesisuihkun edessä, jotta näet, onko siinä vielä maali jäämiä.

3

Kierrä ilmasuutin ja suutin auki ja pese ruisku puhtaalla vedellä. Hankaa lisäksi harjalla.

4

Puhdista suutin mukana toimitetulla harjalla. Anna osien kuivua ja kokoa sitten ruisku uudelleen.

9 tavallista maaliruiskulla tehtävää työtä

 1. Paneelikatot: Maaliruisku levittää pontteihin ja pinnoille peittävän kerroksen yhdellä kerralla.
 2. Ovet ja kalusteovet: Monta ohutta maalikerrosta tekee pinnasta siistin ja tyylikkään.
 3. Aidat ja seinät: Maaliruiskulla voi maalata nopeasti myös isot ponttilautapinnat.
 4. Pihakalusteet: Pihakalusteet on suunniteltu siten, että vesi pääsee valumaan niiden läpi. Se tarkoittaa, että kalusteissa on paljon pieniä rakoja, joita on vaikea maalata pensselillä. Maaliruisku sen sijaan sopii pihakalusteiden maalaamiseen erinomaisesti.
 5. Aita: Aita on iso pinta, jossa on eri tasossa olevia lautoja ja tolppia sekä niiden välisiä rakoja. Maaliruisku sumuttaa kaikki pinnat kerralla, joten sillä on helpompi ja nopeampi maalata kuin telalla tai pensselillä.
 6. Pystyrima-aita: Pystyrima-aidassa on paljon kapeita rakoja ja hankalasti maalattavia reunoja. Rimoissa voi olla myös koristesahauksia, jotka hidastavat maalaamista. Myös aidan tolpat ja vaakalaudat pitää maalata, joten aidan maalaaminen sujuu paljon nopeammin ruiskulla kuin pensselillä.
 7. Ovet ja portit: Ovissa ja porteissa usein erilaisia pysty-, vaaka- tai vinorimoja. Pensselillä maalaminen aiheuttaa valumajälkiä, ja rimoihin jää helposti pälviä. Ruiskulla maalaaminen on nopeaa, helppoa ja tehokasta.
 8. Räystäät: Otsalautojen ja räystäspohjalautojen maalaaminen sujuu maaliruiskulla helposti. Paikkoja ei tarvitse suojata kovin paljon, eikä maali leviä helposti väärään paikkaan.
 9. Julkisivut: Puutalon seinässä on yleensä lomalaudoitus tai paneelit. Molemmissa on paljon uria ja syvennyksiä, joita on hidasta maalata pensselillä. Isot pinnat on helppo maalata maaliruiskulla. Toisaalta maaliruiskun kanssa pitää käyttää aikaa ovien ja ikkunoiden suojaamiseen.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Maalaus