10 niksiä tapetoimiseen

Haluatko kehittyä entistä paremmaksi rakentajaksi? Katso kokeneen ammattilaisen vinkit kylpyhuoneen kunnostukseen ja remontointiin. Opit varmasti jotain!

Unohda sakset ja käytä tapettiviivainta tapettivuotien leikkaamiseen. Katso ohjeet kohdasta 3.

1. Aloita piirtämällä seinään suora linja

Ensimmäinen tapettivuota pitää kiinnittää täsmälleen pystysuoraan, sillä se määrittelee kaikkien muiden vuotien suoruuden.

Tapettivuota on helppo kohdistaa oikein, kun seinään piirretään lattiasta kattoon ulottuva suora viiva. Seuraavat vuodat menevät automaattisesti suoraan, kun ne kohdistetaan edellisten mukaan.

2. Viivasuorat linjat, siistit saumat

Pidä veitseä suorassa kulmassa kattoa tai seinään vasten, kun katkaiset peräkkäiset lasikuitutapettivuodat sopivan mittaisiksi.

Linjan ei tarvitse olla viivasuora, kunhan veitsen terä pysyy suorassa kulmassa.

Vinossa kulmassa pidetty terä tekee tapettiin viistot leikkauspinnat. Saumoista ei tule täysin tiiviit, eikä lopputulos näytä yhtä hyvältä.

3. Käytä tapettiviivainta

Unohda sakset, kun leikkaat tapettivuotia. Käytä mieluummin tapettiviivoitinta. Kun pääset alkuun, vuotien leikkaaminen sujuu salamannopeasti!

4. Työnnä vuodat yhteen

Kuviotapettivuodat on työnnettävä tiiviisti toisiaan vasten. Tapaa kutsutaan puskusaumaukseksi.

Asettele vuota edellisen viereen ja paina sauma huolellisesti kiinni, kun liisteri on vielä märkää. Tarkista, että sauma on puskussa joka paikasta, jotta tapetti ei ala kiemurrella.

Työnnä vuodat yhteen, jotta saumasta tulee tiivis.

5. Käytä tarpeeksi liimaa

Lasikuitutapetin kiinnittämiseen pitää käyttää tarpeeksi liimaa, sillä kankaan on tartuttava alustaan hyvin lujasti ja tiiviisti.

Epätasaisesti levitetty liima voi aiheuttaa kankaan alle ilmakuplia. Muista tasoittaa kangas, jotta se tarttuu seinään tasaisesti ja tarpeeksi lujasti.

6. SÄÄSTÄ AIKAA: Tapetoi suoraan seinälle

Non-woven-tapetit ovat fiksuja ja erittäin kestäviä tapetteja. Ne voivat lyhentää tapetoimiseen kuluvaa aikaa huomattavasti, sillä vuodat kiinnitetään seinään kuivina.

Seinään levitetään liimaa, vuota painetaan siihen kiinni ja leikataan sopivan mittaiseksi. Liima kuivuu noin 15 minuutissa. Vuodat on helppo hienosäätää täsmälleen oikeille paikoille, kun liima on vielä notkeaa.

7. Sileintä jälkeä kumilastalla

Lasikuitutapetin tasoittamiseen ja ilmakuplien siloittamiseen kannattaa käyttää leveää kumilastaa. Lasta voittaa perinteisen tapettiharjan mennen tullen, sillä harja saattaa repiä kankaaseen reikiä. Lasta yltää hyvin nurkkiin asti.

Leveä kumilasta on paras ja kaikkein tehokkain työkalu lasikuitutapetin tasoittamiseen.

8. Unohda pohjustettu lasikuitukangas

Kattoon ei kannata liimata pohjustettua ja jäykkää lasikuitukangasta. Pohjustamatonta kangasta on helpompi käyttää.

9. Anna tapetin vettyä

Anna tapetin vettyä 2–3 minuuttia liisteröimisen jälkeen. Tapetti on paperia, ja se laajenee kastuessaan. Liian nopeasti kiinnitetty tapetti laajenee seinässä, ja siihen tulee helposti vekkejä. Vekit eivät enää suoristu, vaikka liisteri kuivuu.

10. Taittele tapetti, jotta se on helppo asentaa

Liisteröity tapettivuota kannattaa laskostaa, jotta sitä on helpompi käsitellä.

Taita vuodan ala- ja yläpäät vuodan keskelle liisteripuolet vastakkain. Tee yläpäähän 5–10 senttiä leveä taite, jotta vuota on helppo nostaa paikalleen levittämättä liimaa joka puolelle.

5-10 sentin taite.

LUE MYÖS: Vielä enemmän ammattilaisen vinkkejä!

Yllä kerrotut vinkit ovat osa artikkelia '50 ammattilaisen vinkkiä', joka julkaistiin Tee Itsen numerossa 4/2017. Jos haluat nähdä, miten kokenut ammattilainen tekee työs helpommin joka puolella taloa, voit ladata artikkelin tästä: 50 AMMATTILAISEN VINKKIÄ: Ammattilaisten salaisuudet

Seuraamme tarkasti viittä erilaista työtä:

  • 10 vinkkiä lattian tekemiseen
  • 10 vinkkiä tapetoimiseen
  • 10 vinkkiä ripustamiseen
  • 10 vinkkiä väliseinän tekoon
  • 10 vinkkiä kylpyhuoneeseen

    Lisää samasta aiheesta Tapetointi