4 tavallista virhettä
1. Huolimaton levitys:
Seinään on jäänyt pitkä maalinoro, sillä maalia ei ole levitetty telalla tarpeeksi hyvin.
2. Halkeama katon rajassa:
Katon rajaan on tullut näkyvä halkeama, sillä saumaa ei ole tasoitettu akryylimassalla ennen maalaamista.
3. Epätasainen alusta:
Nurkassa olevat epätasaisuudet jäävät näkyviin, jos niitä ei tasoiteta kunnolla ennen maalaamista.
Valmistelu
Tasoita reiät huolellisesti
Käytä reikien tasoittamiseen kunnolla aikaa. Varaudu siihen, että reiät pitää tasoittaa kahteen kertaan. Kipsilevytasoite kutistuu aavistuksen verran kuivuessaan, jolloin seinään jää pieni painauma.
Paikatut kohdat pitää hioa huolellisesti. jotta seinästä tulee täysin tasainen. Anna tasoitteen kuivua kunnolla ennen toista kerrosta.
Maalattavaa akryylia halkeamiin
Nurkissa ja katon rajassa olevat halkeamat kannattaa peittää maalattavalla akryylimassalla. Akryylimassa parantaa maalausjälkeä. Sauma tasoitetaan samaan tasoon ympäröivän pinnan kanssa. Akryyli on helpoin tasoittaa kumihanskalla suojatulla sormella.
Peitä lattia tiiviisti ja kestävästi
Lattia kannattaa peittää heti urakan alussa kunnolla, jotta maali ei leviä pitkin lattioita.
Parketin alle tarkoitettu askel- äänieriste sopii loistavasti myös lattioiden suojaamiseen. Eristeen pinta imee maalia ja estää roiskeiden leviämisen. Lattian voi peittää myös paksulla paperilla, mutta vältä sanomalehtiä ja ohutta muovia. Paperiin tulee tulee helposti reikiä, ja muovin päälle tippunut maali tarttuu kenkiin lähes takuuvarmasti.
Älä teippaa suojapahvia lattiaan, jonka pintaan jää helposti jälkiä.
Oikeat maalausvälineet
Pienemmät telat kapeisiin paikkoihin
Laatutela tekee parasta jälkeä
Seinien maalaamiseen kannattaa käyttää isoa ja laadukasta telaa, joka imee reilusti maalia. Hyvä tela tekee maaliin siistin ja nukattoman pinnan. Kalliiden telojen karvat on liimattu kiinni telan rullaan, mikä vähentää karvojen irtoamista ja nukan syntymistä.
Seiniin sopii parhaiten pitkäkarvainen tela, joka tekee pinnasta elävän. Kattoihin käytetään usein lyhytkarvaista telaa, joka tekee sileää jälkeä.
Maalaa tarpeeksi isolla pensselillä
Hyvä pensseli on tarpeeksi iso. Pensselin pitää imeä paljon maalia, jotta nurkat voi maalata yhdellä vedolla. Mitä enemmän maalia pensseli imee, sitä pitempiä vetoja sillä voi vetää, eikä työtä tarvitse keskeyttää vähän väliä.
Myös pensselin laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Synteettiset PTB-kuidut säilyttävät muotonsa hyvin, ovat taipuisia ja ohenevat kärkeä kohti. Työn jälki on siistiä ja tasaista, eikä pintaan jää näkyviä pensselinvetoja. Pensselin laatu on tärkeä etenkin vesipohjaisilla maaleilla maalatessa, sillä ne eivät tasoitu yhtä hyvin kuin öljypohjaiset alkydi-maalit.
Mieluummin sanko kuin kaukalo
Isot pinnat kannattaa maalata mieluummin maalisangon kuin -kaukalon avulla. Sankoon mahtuu paljon enemmän maalia kuin kaukaloon, joten maalaamista ei tarvitse keskeyttää yhtä usein. Tela on helppo kuivata sangon reunoihin, ja maali leviää telaan tasaisesti. Sankoa on myös helppo siirrellä paikasta toiseen.
Näin välineet säilyvät tauon aikana
Isoissa maalausprojekteissa on pakko pitää taukoja. Ensimmäisen maalikerroksen kuivumista pitää odottaa ennen toisen maalaamista, eikä öitä kannata käyttää maalaamiseen.
Pensseleitä ei tarvitse puhdistaa lyhyen tauon ajaksi, vaan ne säilyvät yön yli muovipussissa. Sulje pussin suu tiukasti maalarinteipillä, jotta pensseleissä oleva maali ei pääse kuivumaan.
Poista pussi seuraavana aamuna ja jatka maalaamista siitä, mihin jäit.
Kenttä kerrallaan ylhäältä alas
Maalaa puuosat viimeiseksi
Liimaa pätkä teippiä maalipöntön päälle
Jos nostat maalia pensselillä suoraan pöntöstä, kiinnitä purkin päälle pätkä maalarinteippiä ja kuivaa pensseli teipin reunaan.
Älä kuivaa pensseliä maalipurkin reunaan, sillä silloin maali kovet- tuu helposti ja kokkareet voivat pudota maalin sekaan. Kuivat maalimöykyt näyttävät pahalta vastamaalatussa seinässä.
Näin saat puuhun täydellisen maalipinnan
Varmista, että alusta on puhdas ja hiottu. Maalaa puuosat useaan kertaan sekä hio pinta ensimmäisen ja toisen maalikerroksen jälkeen.
Pese puu pesuaineella, jotta hiottavat pinnat ovat varmasti puhtaat. Jos pintaan jää rasvaa ja likaa, ne voivat painua hiottaessa puun sisään ja aiheuttaa värjäytymiä.
Pyyhi pinnat puhtaassa vedessä kostutetulla liinalla. Jos jalkalistat ovat todella likaiset, lisää veteen enemmän pesu- ainetta kuin ohjeessa neuvotaan.
Täytä reiät ja halkeamat tasoitteella. Käytä pientä lastaa ja paikkaa reiät tarvittaessa toiseen ker- taan. Noudata purkissa ilmoitettua kuivumisaikaa tarkasti.
Hio pinnat, kun tasoite on kuivunut. Käytä karkeaa hiomapaperia, jonka karkeus on 120–150. Hiominen varmistaa, että maali tarttuu kunnolla kiinni.
Poista hiomapöly. Maalattavan pinnan pitää olla puhdas ja pölytön. Pöly kannattaa poistaa pölynimurilla. Voit lisäksi kuivata pinnat nukkaa- mattomalla liinalla.
Maalaa puuosat pensselillä ensimmäiseen kertaan. Tässä käytetään pientä sivellintä, jotta maali leviää kunnolla joka puolelle. Anna maalin kuivua vuorokauden ajan.
Hio ensimmäinen maalikerros hiomapaperilla, jonka karkeus on 150. Hiominen varmistaa, että seuraava kerros tarttuu kiinni kunnolla. Imuroi pöly pois ja maalaa uudelleen.
Listapensselit
Jalka- ja peitelistojen sekä ikkunaristikoiden kaltaisten pienten puuosien maalaami- sessa on tärkeää, että pensselillä voi maalata teräviä reunoja. Terävät reunat on helpointa tehdä pyöreällä pensselillä, jossa on kärkeä kohti kapenevat harjakset.
Jos haluat hankkia vain yhden hyvän mutta monikäyttöisen pensselin, sijoita rahasi soikeaan siveltimeen.
Kolmikulmainen pensseli sopii erityisen hyvin profiililistojen maalaamiseen.