Maalaa väreillä

On hyvä tietää monta fiksua asiaa, kun haluat maalata seiniä väreillä. Opettele ne ennen maalaamista.

Maalaa väreillä

Kokonaan maalatut seinät vai vain osa? Näytämme molemmat ratkaisut.

Värikkäät seinät ovat tulleet takaisin pitkän tauon jälkeen. Vuosien ajan kaiken piti olla valkoista tai harmaata, mutta nyt värit ovat palanneet sisustustrendien huipulle. Kaikkia seiniä ei ole tarkoitus maalata erivärisiksi, sillä valkoiset pinnat korostavat värikkäitä seiniä. Yksi tehostevärillä maalattu seinä riittää luomaan huoneeseen tietynlaisen tunnelman.

Tässä jutussa näytetään, että terävien reunojen tekeminen alkaa maalarinteipillä. Sen jälkeen seinä tai pienempi alue maalataan tietyssä järjestyksessä, jotta reunoista tulee veitsenterävät.

LUE LISÄÄ: Näin maalaat oikein ja vältyt virheiltä

Värit vaikuttavat huoneen kokoon

Voit muuttaa väreillä sitä, kuinka isolta huone tuntuu. Silmät ja aivot tulkitsevat eri värejä eri tavoin ja saavat tilan tuntumaan isommalta tai pienemmältä.

Voit nähdä lopputuloksen jo ennen kuin ostat ensimmäistäkään maalipurkkia tai vedät ensimmäisen pensselinvedon. Se onnistuu kätevästi puhelimella ja ilmaisella sovelluksella.

Tässä artikkelissa käymme läpi:

  1. Tätä värit tekevät meille
  2. Maalaa terävät reunat
  3. Tee huoneesta isompi
  4. Ilmainen sovellus maalaa seinät

1. Tätä värit tekevät meille

Tämän takia makuuhuonetta ei kannata maalata punaiseksi

Maku vaihtelee, mutta niin sanottu väripsykologia kertoo paljon siitä, millaiset värit sopivat eri huoneisiin tai millaista tunnelmaa eri värit luovat. Tiedämme jopa sen, mitä värit tekevät verenpaineelle.

KELTAINEN:

Stimuloi hermojärjestelmää ja terästää keskittymistä. Tummankeltainen viestittää varovaisuutta, mutta vaaleankeltainen yhdistetään terveyteen ja iloon.

SININEN:

On rauhan väri ja viestittää rentoutumista. Vaaleansininen viestittää rauhaa ja ymmärrystä, tummansininen yhdistetään tietoon, arvokkuuteen ja vakavuuteen.

VIHREÄ:

Vihreää sanotaan toivon väriksi. Vihreä viestittää rentoutumista ja harmoniaa. Merenvihreä rauhoittaa, mutta tummanvihreä yhdistetään väripsykologian mukaan kunnianhimoon, ahneuteen ja kateuteen.

HARMAA:

Viestittää rauhaa ja odotusta, mutta voi näyttää yksistään tylsältä. Vaaleanharmaa vaikuttaa rentouttavasti ja rauhoittavasti, mutta tummanharmaa yhdistetään vakavuuteen, juhlallisuuteen ja itsekuriin.

VIOLETTI:

Rauhoittaa mieltä ja hermoja ja viestittää luovuudesta ja mielikuvituksesta. Vaaleanvioletti yhdistetään romantiikkaan ja nostalgiaan, tummanvioletti voi vaikuttaa surulliselta ja synkältä.

PUNAINEN:

Vaikuttaa stimuloivasti ja lisää energisyyttä. Tutkimus kertoo, että punainen nostaa sykettä. Vaaleanpunainen viestittää iloa, luotettavuutta ja rakkautta, tummanpunainen yhdistetään energiaan, raivoon ja vihaan. Siksi se ei sovi makuuhuoneeseen.

2. Maalaa terävät reunat

Värillinen alue terävillä reunoilla

Jos kaipaat kotiisi väriä mutta et halua maalata kokonaista huonetta, voit maalata vain yhden seinän.

Toinen vaihtoehto on maalata seinään erivärinen kenttä. Voit päättää alueen koon itse ja käyttää niin räikeää väriä kuin haluat oman makusi mukaan.

Tärkeintä on, että saat tehtyä terävän rajan valkoisen taustan ja värillisen alueen välille. Voit varmistaa sen noudattamalla näitä ohjeita.

1

Piirrä alueen rajat. Käytä vatupassia ja piirrä seinään vaaka- ja pystysuorat viivat haluamaasi kohtaan.

2

Liimaa maalarinteippiä viivalle ja rajaa sillä maalattava alue. Liimaa teippi millin tai kahden päähän viivasta, jotta voit maalata viivan piiloon.

3

Maalaa valkoisella teipin päälle. Teipin reuna pitää peittää valkoisella maalilla, jotta värillinen maali ei valu teipin alle.

4

Maalaa värillisellä maalilla, kun valkoinen maali on kuivunut. Valkoinen maali peittää teipin reunan ja estää värillisen maalin valumisen sen alle.

5

Maalaa alueen sisäpuoli. Käytä aluksi pensseliä, sitten pientä telaa. Ole varovainen, jotta maali ei leviä teipin ulkopuolelle.

6

Maalaa koko kenttä. Käytä isoa telaa ja etene hyvässä järjestyksessä, jotta et maalaa kuivuneita alueita toiseen kertaan.

7

Irrota maalarinteippi, ennen kuin maali ehtii kuivua kokonaan. Odota kuitenkin sen verran, ettei maali ole enää selvästi märkää. Nyt maalatun kentän ympärillä on terävät reunat.

Kokonaan maalattu seinä reunoille asti

Katon rajaa tai kahden seinän välistä nurkkaa voi olla vaikea maalata siististi, jos haluat maalata kokonaisen seinän kirkkaalla värillä. Nurkat ovat pyöreitä, joten valkoisen ja värillisen pinnan rajasta tulee helposti epätasainen.

Rajaa maalarinteipillä katto ja seinät, joita ei maalata. Päätä linja, jossa värillinen ja valkoinen maali kohtaavat ja liimaa siihen teippi. Muista olla kärsivällinen, jotta lopputuloksesta tulee siisti.

1

Liimaa maalarinteippi viereiseen seinään. Yritä liimata teippi suoraan linjaan, jotta saat seinien välille terävän reunan.

2

Levitä teipin päälle valkoista maalia. Teippi liimataan viereiseen seinään, jotta maalin voi levittää nurkkaan asti.

3

Maalaa värillisellä seinämaalilla, kun valkoinen maali on kuivunut. Valkoinen maali pitää huolen siitä, ettei sininen maali imeydy seinään teipin läpi ja pilaa terävää reunaa.

4

Maalaa reunoja pitkin värillisellä maalilla. Varo, ettet levitä maalia reunan yli.

5

Maalaa värillinen alue isolla telalla. Etene hyvässä järjestyksessä, jotta et maalaa uusiksi kuivuneita kohtia. Viimeistele pinta pitkillä vedoilla ylhäältä alas.

6

Irrota teippi heti, kun maali ei ole enää läpimärkää. Vedä teippiä pois valkoisen seinän suunnasta, jotta maalin raja ei mene sotkuiseksi.

3. Tee huoneesta isompi

Tee huoneesta lyhyempi

Värit muuttavat huoneen mittasuhteita tai oikeammin sanottuna sitä, miltä ne näyttävät ja tuntuvat.

Pitkästä ja kapeasta huoneesta tulee lyhyemmän näköinen, kun sen päätyseinä maalataan tummalla värillä.

Maalaaminen ei vaikuta huoneen kokoon mutta tekee siitä tasapainoisemman näköisen, sillä valkoiset sivuseinät saavat huoneen näyttämään leveämmältä kuin se on.

Tee huoneesta pitempi

Lyhyen ja leveän huoneen voi maalata siten, että sivuseinät ovat tummemmat kuin päädyt. Se tekee huoneesta tasapainoisemman näköisen. Tummat sivuseinät imevät valoa ja vaalea päätyseinä heijastaa sitä. Se saa huoneen näyttämään hieman kapeammalta ja todellista pitemmältä.

Tee huoneesta leveämpi

Katot ovat lähes aina valkoisia. Se saa huoneen tuntumaan korkeammalta, mistä on selvää hyötyä, jos huonekorkeus on noin 240 senttiä.

Jos huone on pieni ja korkea, se tuntuu helposti kapealta. Vaikutelmaa voi loiventaa maalaamalla katon ja seinän yläreunan tummaksi. Se ikään kuin painaa huonetta kasaan ja saa sen näyttämään tasapainoisemmalta.

Käytä maalarinteippiä, jotta saat tehtyä kattoja seinämaalien rajasta terävän.

4. Ilmainen sovellus maalaa seinät

Katso, miltä värit näyttävät seinällä, ennen kuin ostat maalin

Kun olet valinnut seinälle sopivan värin, voit varmistaa valintasi katsomalla sovelluksen avulla, miltä maalattu seinä näyttää. Värikartan ja värikorttien sävyt näyttävät usein erilaisilta isolla pinnalla ja oikeissa olosuhteissa kuin maalikaupassa pienellä pahvilapulla.

Voit testata maalien sopivuutta maalinvalmistajien ilmaisilla puhelinsovelluksilla. Ota huoneesta kuva tai kaksi ja maalaa seinä haluamallasi värillä. Kuva ei vastaa aina täydellisesti todellisuutta mutta antaa käsityksen siitä, miltä maalattu seinä näyttäisi.

Näe väri maalaamatta

Nordsjön sovelluksella voi vaihtaa seinän värin lukemattomia kertoja avaamatta maalipurkkia. Sovellus antaa hyvän kuvan lopputuloksesta.

Lähes täydellistä

Reunat eivät ole kovin terävät, ja sovellus levittää maalia myös sohvalle. Sovellus toimii parhaiten, jos otat seinästä kuvan ja maalaat sen jälkikäteen.

Useita maalaussovelluksia

Tässä jutussa on käytetty maalinvalmistaja Nordsjön Visualizer-sovellusta, mutta sovelluskaupoissa on myös monia muita vastaavia maalaussovelluksia.

Sopivatko värit yhteen?

Muista tutustua myös vastavärisuosituksiin ja maaliperheisiin. Esimerkiksi keltainen ja violetti sekä punainen ja vihreä sopivat yhteen siitä huolimatta, että värit ovat hyvin erilaisia.

Voit katsoa myös, mitkä värit ja sävyt ovat lähellä toisiaan ja käyttää samaa väriperhettä koko huoneessa tai viereisissä huoneissa.

Väriympyrä näyttää, mitkä värit ovat yhteensopivia eli toistensa vastavärejä.