1. PÄivÄ
Klo 08.00 Valmistele huone
Vaikka huoneen tyhjentäminen vie jonkin verran aikaa, se kannattaa tehdä, ennen kuin ryhtyy maalamaan.
Olisi houkuttelevaa työntää huonekalut hieman irti seinästä sitä mukaa, kun työ etenee, mutta useimmiten kannattaa tyhjentää koko huone kertaheitolla. Tällöin on hel-pompaa ja tehokkaampaa työskennellä. Jos haluat ripustaa taulut tai hyllyt samoille pai-koille maalaamisen jälkeen, säästät aikaa, kun poistat naulat ja ruuvit ja laitat reikiin hammastikut. Poista ne maalauksen ajaksi ja aseta ne heti takaisin reikiinsä maalauksen jälkeen. Näin ei tarvitse taas mitata taulujen paikkoja uusitussa huoneessa.
Klo 11.00 Suojaa lattiat, ovet, listat ja ikkunat
Muovin ja lattiapahvin yhdistelmä suojaa tehokkaimmin.
Huonepintojen suojaaminen ei vie kauaa, varsinkaan jos huone on tyhjennetty koko-naan. Lattialle kannattaa levittää muovi ja sen päälle lattiapahvia. Peitä koko lattia ja teippaa liitokset 50 mm leveällä maalarin-teipillä, niin pahvit pysyvät paikoillaan. Nyt koko lattia on suojattu maaliroiskeilta ja tikkaiden ja maaliämpäreiden aiheut-tamilta naarmuilta.
Listat ja puuosat
Muista suojata myös jalkalistat ja muut puuosat, joita ei ole tarkoitus maalata. Telasta roiskuu maalia, ja sen aiheuttamalta siivoustarpeelta on näin helppo välttyä.
Jalkalistat peitetään koko matkalta muovilla ja maalarinteipillä, tarvittaessa juuri tähän tehtävään kehitettyä teippi-rullaa käyttäen. Ovet ja ikkunat on helpoin peittää muovilla, joka kiinnitetään leveällä maalarinteipillä.
Suojamatto
Pahvin päälle rullataan suojamatto maalattavaa seinäpintaa seuraten. Suojamatto imee maalitipat ja -roiskeet niin tehokkaasti, että kenkiin ei tartu juuri lain-kaan maalia, jos maaliin astuu jälki-käteen. Ja se vähä, mikä kenkiin saattaa jäädä, tarttuu lattiapahviin.
Klo 13.00 Paikkaa tai tasoita kokonaan
Yleensä paikkatasoittaminen riittää. Vain jos seinät ovat kovin kuluneet, ne saattavat vaatia täystasoittamista.
Ennen kuin ryhdyt maalaamaan, tarkista seinä huolellisesti ja tasoita kaikki pienet reiät ja halkeamat. Käytä leveää teräslastaa isom-piin epätasaisuuksiin ja pientä lastaa pieniin reikiin. Usein reiät joutuu tasoittamaan kah-desti, jotta seinistä tulee täysin sileät, mutta jos noudatat seuraavaa maalausneuvoa, ker-tatasoitus riittää: Levitä paksu kerros tasoite-massaa reikään ja sen päälle ja ”kaavi” alue teräväreunaiseksi neliöksi. Kun tasoitemassa on kuivunut, tasoitettu alue näkyy helposti, ja myös se, mistä pintaa on tasoitettu - alueen reunoja ei enää näy.
Valmis: 1. pvä klo 18.00
2. PÄivÄ
Klo 08.00 Hionta
Hionta ja sitä seuraava pölyn-imu ovat ratkaisevia hyvän lopputuloksen kannalta.
Hio seinät hiomapaperilla tai -verkolla. Hiomakoneeseen ei kannata liittää tavallista pölynimuria, sillä hieno hiomapöly voi rikkoa imurin. Liitä verstasimuri tai vuokraa hiomakirahvi, jossa on pölynimuri mukana. Näin huoneen hiomiseen menee vain puolet tavanomaisesta ajasta. Ennen kuin jatkat, pyyhi seinät kostealla liinalla, jotta saat hiomapölyn pois. Pölyhiukkanen voi kasvaa 20-kertaiseksi, kun se kastuu. Tämä näkyy maalipinnassa.
Klo 10.00 Maalaus
Varsinainen maalausvaihe on itse asiassa pienin urakka. Esivalmistelut vievät aikaa.
Kokonaan tasoitetun seinän voi maalata suoraan, mutta seinäpinta on verrattain hauras. Seinään kannattaa asentaa kuitukangas ja pohjustaa sen pinta tapettiliimalla.
Muuten työjärjestys on sama, laittoipa seinään kuitukankaan tai ei.
Maalaa ensin kaikki reunat siveltimellä tai kulmatelalla ja kasta maalaustela hyvin maaliin. Aloita ensimmäinen maalattava kaistale noin puolen telan leveydeltä reu-nasta. Vedä telaa katosta lattiaan ja jaa maali tasaisesti sivuille. Älä paina telaa, sillä se voi aiheuttaa kohoraitoja, ja maalin peittävyys heikkenee. Rullaa telaa kevyesti seinäpintaa pitkin ja etene kaistale kaistaleelta. Jatka aina limittymällä edelliseen märkään maalikaistaleeseen. Kun seinä on maalattu ja yhä märkä, silota se vetämällä telaa rauhallisesti koko matkalta katosta lattiaan niin, että kaikki reunat ja limitykset katoavat.
Klo 17.00 Viimeistely
Toinen maalikerros on lähes aina nopeampi levittää kuin ensimmäinen kerros.
6-7 tunnin kuivumisajan jälkeen seinät voi maalata toistamiseen. Nyt ei reunojen kanssa tarvitse olla yhtä huolellinen.
Työ on nyt tehty ja huonekalut voidaan tuoda takaisin. Jos haluat maalata puuosia, odota, että seinämaali on kuivunut.
Nyt puupinnat pestään uudestaan, jotta puuhun ei pääse hiomapölyä. Hio kaikki epätasaisuudet ja hio sileät pinnat matta-maisiksi hienolla hiomapaperilla.
Tämän jälkeen pinnat pestään jälleen, jotta niihin ei jää hiomapölyä.
Maalaa kaikki puuosat ensin peittävällä pohjusteella. On tärkeää, että alusta on tasainen pintamaalia varten. Jos olet poh-justanut puhdasta puuta, pinta on hiottava uudelleen, kunnes ylös nousseet puunsyyt on hiottu pois. Niitä ei pidä edes yrittää peittää maalilla. Se ei nimittäin ole mahdol-lista, ellet sitten aio maalata samaa pintaa todella moneen kertaan. Hiomalla kertaal-leen säästät aikaa ja rahaa.
Työ on valmis
Tärkeät työkalut
Maalaustarvikkeita valittaessa on tärkeintä keskittyä laatutuotteisiin. Halvoista telarullista irtoaa nukkaa ja halvoista siveltimistä puolestaan irtoaa usein harjaksia.
Vinkki
Jos maalikaukalon vuoraa ohuella muovikelmulla, kaukaloa ei tarvitse lopuksi puhdistaa, vaan riittää, että poistaa muovikelmun, kun maali on käytetty loppuun.
Maalitela
Kun maalia on tarkoitus levittää isolle pinnalle, mikään ei voita maalitelaa. Telan pitää olla tarpeksi leveä, vähintään 30 cm, ja maalikaukalon koon on sovittava tälle telalle.
Hanki telaan myös jatkovarsi, niin voit seistä lattialla ja maalata myös useimmat korkealla olevat kohteet lattialla seisten. Tikkaita tarvitset vain niissä kohteissa, joissa käytetään sivellintä.
Saumauspistooli
Ennen kuin maalaat seinän ja katon rajan, vedä kulmiin kapea akryylisauma ja silota se saumaustikulla. Näin vältyt mustilta var-joilta. Sama pätee tilanteeseen, jossa seinään on asennettu kuitu-kangas ja se yhdistyy toiseen kulmissa, pysty- ja vaakasuunnassa: käytä aina akryylisaumaa kulmissa, niin vältyt varjoilta.
Seinien puhdistaminen
Vanhan tapetin yli voi maalata, mutta jos tapetissa on voimakas kuviointi, tapetti pitää poistaa ennen maalaamista.
Jos onni on myötä, tapetin saa kaavittua irti ns. tapettikaapimella. Se on vahva lasta, jossa on pitkä varsi. Jos tapetti on tiukasti kiinni, tarvitaan tapetinhöyrystäjää, joka irrottaa vanhan tapettiker-roksen. Pehmitä, kaavi ja jatka näin, kunnes kaikkien seinien tapetit on poistettu.
Pienimmätkin tapettiriekaleet on poistettava, sillä ne näky-vät maalipinnassa. Valaise seinäpintaa tehokkaalla lampulla sivulta, niin varjo näyttää mahdolliset epätasaisuudet.