10 asiaa jotka voivat mennä pieleen maalaamisessa

Kodin puupintojen maalaaminen ei ole niin helppoa kuin voisi luulla, sillä pienetkin virheet näkyvät selvästi sileällä pinnalla. Voit välttää nämä 10 tavallista virhettä, jos näet hieman vaivaa.

1. Maali valuu

Jos levität maalia reilulla kädellä, se voi alkaa valua. Maalikerros voi olla yksinkertaisesti niin paksu, ettei se pysy kiinni seinässä vaan alkaa valua alaspäin. Jos huomaat valuman vasta, kun maali on kuivunut, ongelmaan on vain yksi ratkaisu: maali pitää hioa pois ja aloittaa alusta. Levitä maalia mieluummin ohuina kerroksina ja tarkista säännöllisesti, valuuko maali.

2. Maaliin jää laikkuja

Jos maalaat liian nopeasti, pintaan jää helposti paljaita kohtia. Maalaa pinnat hyvässä järjestyksessä, jotta maali leviää varmasti joka paikkaan ja peittää puupinnan kokonaan.

3. Maalaat väärällä telalla

Myös puupinnan voi maalata telalla siistiksi ja tasaiseksi, mutta siihen pitää käyttää erittäin lyhytkarvaista telaa. Maalipinta jää ­rypyläiseksi, jos puun maalaamiseen käytetään telaa, jossa on keskimittaiset karvat. Pitkäkarvainen tela tekee pinnasta hyvin
epätasaisen.

4. Jätät siivoamisen väliin

Maali ei tartu kiinni likaiseen ja rasvaiseen pintaan, joten muista puhdistaa puupinnat maalattavan pinnan pesuaineella. Hio pinta vasta sen jälkeen, jos se on tarpeen. Järjestys on tärkeä, sillä muuten hiomapaperi hieroo rasvan ja lian puun sisään, ja sitä on vaikea saada pois.

5. Välihionta unohtuu

Pohjamaali nostaa tikut pystyyn ja tekee pinnasta karhean. Jos levität seuraavan maalikerroksen pohja­maalin päälle, pinnasta ei tule koskaan sileä. Pinta kannattaa hioa jokaisen maalikerroksen jälkeen varovasti pienijyväisellä hiomapaperilla. Pyyhi hiomapöly pois ja jatka maalaamista.

6. Maaliin jää pensselinjälkiä

Maalaamisessa pitää olla ­huolellinen, mutta pensseliä ei saa liikuttaa niin hitaasti, että maali ehtii kuivua. Jos ­pensseliä vedetään kuivunutta maalia pitkin, pintaan jää selvästi erottuvia uria, eikä kuiva maali täytä niitä. Vesi­ohenteinen maali kuivuu ylhäältä alaspäin, joten maalin pinnalle muodostuu nopeasti kalvo. Sitä ei pidä mennä rikkomaan pensselillä.

7. Et noudata kuivumisaikoja

Kärsimättömyys on huono ominaisuus puupintojen maalaamisessa. Vesiohenteinen maali voi näyttää kuivalta mutta olla märkää pinnan alta. Jos et anna maalin kuivua kunnolla, seuraava kerros voi liuottaa alemman kerroksen irti ja tehdä pinnasta kokkareisen.

8. Levität öljymaalia vesimaalin päälle

Vesiohenteista maalia voi levittää aiemmin öljymaalilla maalatulle pinnalle, mutta maaleja ei saa käyttää toisinpäin! Jos levität öljymaalia vesimaalin päälle, uusi maali ei tartu kunnolla kiinni.

9. Käytät liian halpoja pensseleitä

Jos pensselistäsi irtoaa karvoja maalin sekaan, osta uusi ja parempi. Huonoista pensseleistä irtoavat karvat erottuvat selvästi maalin pinnasta. Niin ei käy laatupensseleiden kanssa.

10. Et välitä rei’istä ja raoista

Pahimmat reiät ja kuopat pitää tasoittaa ennen maalaamista. Pienimmät raot erottuvat yleensä parhaiten vasta, kun ensimmäinen maalikerros on kuivunut, joten pinta kannattaa käydä läpi huolellisesti sen jälkeen. Peitä raot esimerkiksi akryylisauma­massalla ja anna sen kuivua. Hio pinta kevyesti ja maalaa se toiseen kertaan. Reikää tai rakoa ei voi peittää pelkällä maalilla, sillä rako tulee näkyviin, kun maali kuivuu.

LUE LISÄÄ: Teetkö sinäkin nämä 10 maalausvirhettä?

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Maalaus