Näin ladot laatat ja kivet

Kivien ja laattojen latominen on suhteellisen helppoa, kun pohja on rakennettu oikein ja asennushiekka on tiivistetty tasaiseksi kerrokseksi. Työ etenee nopeasti. Kivi- ja laattavalikoima on laaja, ja erilaisia kuviovaihtoehtoja on paljon. Esittelemme tässä jutussa kolme yleistä kiveystyyppiä: isot laatat sekä suoriin ja viistoihin riveihin ladotut pienet kivet.

TAHTI: Mitä isompia laatat ovat, sitä nopeampaa niiden latominen on. Käytä paksuja hanskoja.

ISOT LAATAT

1. Isojen laattojen pitää osua kahdalleen ensi yrittämällä, jotta asennushiekka ei muutu epätasaiseksi. Asenna ensimmäinen laattarivi esimerkiksi linjalaudan avulla.

2. Asenna loput laatat viereisten laattojen reunaa vasten. Laattojen väliin jää 3 millin sauma. Pidä laatasta lujasti kiinni, jotta se ei putoa liian aikaisin.

3. Kun kaikki laatat ovat paikoillaan, lyö ne kevyesti kiinni hiekkaan. Suojaa laatta esimerkiksi lankunpätkällä, jotta laatta ei halkea.

PIENET KIVET SUORIIN RIVEIHIN

1. Pienet kivet ladotaan limittäin joko sattumanvaraisesti tai puolen kiven limityksellä. Lado aluksi kaikki kokonaiset kivet ja leikkaa palaset vasta lopuksi.

2. Pienten kivien latomisessa on tärkeää tarkistaa tasaisin väliajoin, että rivit ovat suorassa. Voit käyttää tarkistamiseen esimerkiksi pitkää ja suoraa lautaa.

3. Kivet ladotaan 2–3 millin saumoilla. Jos rivit eivät ole aivan suorassa, voit oikaista pienet mutkat vääntämällä kiviä kevyesti lapiolla.

PIENET KIVET VINOISSA RIVEISSÄ

1. Pienet kivet ladotaan vinoihin riveihin linjalangan avulla. Lado kivet 2–3 millin saumoilla. Limitä kiviä siten, etteivät vierekkäisten rivien saumat osu missään kohdassa toistensa jatkoksi.

2. Siirrä lankaa, kun olet latonut neljä riviä kiviä. Viritä lanka neljän rivin päähän ja ota huomioon saumojen tarvitsema tila. Siten saumat pysyvät yhtä leveinä kiveyksen joka puolella.

3. Leikkaa lopuksi palaset kiveyksen reunoille. Aseta kivi kolon päälle ja piirrä merkit. Reunakivien ei pitäisi olla kolmasosakiveä pienempiä, jotta ne eivät ala keikkua.

Tärkeää kankaasta

Asennushiekan päälle levitetty kuitukangas on yksi yleisimmistä virheistä kiveyksen tekemisessä. Kuitukangas ei estä rikkaruohojen kasvua, sillä rikkaruohot leviävät yleensä ilman kautta siemenistä ja juurtuvat saumahiekkaan.

Kuitukangas erottaa kivet hiekasta, jolloin kivet pääsevät liikkumaan. Sadevesi valuu saumoista kiveyksen alle, ja pohja muuttuu veteläksi. Se lisää kiveyksen vajoamisen todennäköisyyttä.

SAUMAHIEKKA: TIIVISTÄ PINTA JA TÄYTÄ SAUMAT

Lopuksi kiveys pitää saumata. Tavallinen rantahiekka ei kelpaa, vaan saumoihin tarvitaan hiekkaa, jossa on karkeita, teräväreunaisia ja erikokoisia jyviä. Siten saumoista tulee tiiviit, kivet pysyvät paikoillaan, saumat hylkivät vettä ja rikkaruohot pysyvät loitolla.

Hiekka levitetään saumoihin jäykällä harjalla viistosti laattojen yli.

Pinta harjataan puhtaaksi ja tiivistetään tärylevyllä. Saumat täytetään kokonaan, kiveys tiivistetään uudestaan ja koko pinta harjataan puhtaaksi hiekasta.

TYÖKALUT: Näin leikkaat laatat ja kivet

Laatat ja kivet on nopeinta leikata laattaleikkurilla. Leikkauspinnasta ei tule sileä, joten leikkuri sopii parhaiten rosoreunaisten kivien kuten kartanokivien leikkaamiseen.

Jos kivet pitää leikata erittäin siististi esimerkiksi kapeiden saumojen takia, leikkaamiseen tarvitaan kulmahiomakone ja timanttilaikka. Laikan lovettu reuna varmistaa, ettei terä kuumene liikaa.

LUE LISÄÄ: Siistit laatat laattaleikkurilla