Testasimme
5 paineilmanaulainta:
- METABO DSN 50
- TJEP TF-15/50F
- BILTEMA15-540
- MFT 16/50
- PROBUILDER 69350
Testasimme nämä 6 paineilmanaulainta

METABO DSN 50
Ilmantarve/laukaus: 0,66 LITRAA
Paino: 1106 G
Hinta: 320 EUROA

TJEP TF-15/50F
Ilmantarve/laukaus: 1,0 LITRA
Paino: 1397 G
Hinta: 250 EUROA

BILTEMA 15-540
Ilmantarve/laukaus: 0,53 LITRAA
Paino: 2238 G
Hinta: 75 EUROA

MFT 16/50
Ilmantarve/laukaus: 0,485 LITRAA
Paino: 1567 G
Hinta: 100 EUROA

PROBUILDER 69350
Ilmantarve/laukaus: 1,4 LITRAA
Paino: 1217 G
Hinta: 60 EUROA
Paineilmanaulainta
Viimeistelynaulaimesta on paljon hyötyä ison paneelikaton naulaamisessa ja koko talon listojen asentamisessa. Kaikki testin naulaimet ovat nopeita, ja testivoittaja ampuu 50 naulaa 23 sekunnissa. Naulaimet toimivat paineilmalla, mikä tarkoittaa, että niiden käyttämiseen tarvitaan kompressori.
Paineilmalla toimivat viimeistelynaulaimet ovat monta kertaa halvempia kuin akkumallit. Edellisen testimme halvin akulla toimiva viimeistelynaulain maksoi noin 350 euroa, ja se oli selvästi hitaampi kuin paineilmanaulaimet. Pienikin kompressori riittää, ja sitä voi käyttää myös muihin tarkoituksiin.
Nerokas ja säästää aikaa
Viimeistelynaulain on nerokas työkalu, joka säästää paljon aikaa ja helpottaa työskentelyä. Naulain ampuu paneelit ja listat kiinni salamannopeasti, ja sen käyttämiseen tarvitaan vain yksi käsi. Listan tai paneelin voi painaa alustaa vasten naulaimen kärjellä ja kiinnittää liipaisinta painamalla. Se on naurettavan helppoa naulaamiseen verrattuna.
Paineilmalla toimivat viimeistelynaulaimet eivät paina kovin paljon, sillä ne saavat voimansa kompressorista paineilmaletkun kautta. Se tarkoittaa, että paineilmanaulain voi olla akkunaulainta parempi työkalu, jos naulattavaa on paljon.
Testin halvimmat naulaimet maksavat alle sata euroa. Se ei tunnu kovalta hinnalta, mutta kompressori lisää hintaa vähintään 100–150 euroa. Sijoitus ei kuitenkaan mene hukkaan, sillä paineilmanaulain on tehokas ja kestää pitkään
Näin testasimme
Viimeistelynaulaimen tärkeimpiä ominaisuuksia on se, kuinka tarkasti naulan syvyyden voi säätää.
Myös naulaimen ergonomia ja paino ovat tärkeitä, sillä naulainta käytetään yleensä suoraksi ojennetulla kädellä.
Naulainta on sitä helpompi käyttää, mitä nopeammin se kehittää painetta. Joissakin naulaimissa on myös pikanaulaustoiminto.
Joskus naulain ampuu kaksi naulaa kerralla tai naula vääntyy mutkalle. Toisinaan naula juuttuu koneen sisään. Mitä harvemmin niin käy, sitä parempi

ARVOSANA
Yleisarvosana on tarkkuuden, nopeuden, ergonomian ja virheiden keskiarvo.

NOPEUS
Ammuimme naulaimilla 50 naulaa 50 millin syvyyteen niin nopeasti kuin mahdollista.

VIRHEET
Yleensä naulaimet toimivat oikein. Kirjasimme kuitenkin ylös kaikki nopeuskokeessa tulleet virheet.

TARKKUUS
Ammuimme nauloja mäntylankkuun ja arvioimme, upposivatko naulat, jäivätkö ne puun pinnalle tai sen yläpuolelle.

ERGONOMIA
Koneen paino, tasapaino ja ergonomia ovat tärkeitä asioita etenkin ylöspäin naulaamisessa.
Tulokset

METABO DSN 50
320 euroa
PROBUILDER 69350
60 euroa
TJEP TF-15/50F
250 euroa
BILTEMA 15-540
75 euroa
MFT 16/50
100 euroaLue lisää paineilmanaulaimista valmistajien sivuilta:
Testivoittaja
Nopea, kätevä ja kevyt
METABO DSN 50
Metabon naulain menestyi hyvin testin kaikissa osissa ja teki vain vähän virheitä. Se toimii nopeasti, painaa vain vähän, on tasapainoinen ja ergonominen.
Metabon naulain on tehty enimmäkseen komposiitista, mikä on hyvä asia koneen painon kannalta. Kevyestä painostaan huolimatta kone on vankkaa tekoa. Kaikki osat tuntuvat tukevilta ja hyvin tehdyiltä.
Työkalun ainoa puute on, ettei syvyyssäädin vaikuta naulojen asennussyvyyteen juuri lainkaan. Kone ampui nauloja vain pinnan alle. Jos naulat halutaan asentaa hieman pinnan yläpuolelle väliaikaista kiinnittämistä varten, painetta pitää säätää kompressorista.
Tarkka ja hyvin tehty
Pienistä puutteistaan huolimatta naulain on erittäin laadukas. Kaikki yksityiskohdat vaikuttavat hyvin suunnitelluilta ja tehdyiltä. Lipas liukuu ja napsahtaa paikalleen luotettavasti, ja naulaimen kärki on helppo avata napista, jos naula sattuu juuttumaan koneeseen. Niin ei kuitenkaan käynyt testissä yhtään kertaa. Vain yksi naula meni mutkalle nopeuskokeessa, kun koneella ammuttiin 50 laukausta mahdollisimman nopeasti.
Naulaaminen oli nopeaa, sillä liipaisinta voi pitää pohjassa ja siirtää naulaimen kärkeä paikasta toiseen. Se tarkoittaa, että koneella voi ampua niin nopeasti kuin naulainta ehtii liikuttaa.

Metabon naulaimen mukana tulee kolme erilaista paineilmaletkun liitintä. Sen ansiosta kone sopii erilaisten kompressorien liittimiin.

Kiinni juuttunut naula pitää saada irti mahdollisimman nopeasti. Tässä naulaimen kärki aukeaa helposti nappia painamalla.

Lippaaseen mahtuu sata naulaa. Punainen osoitin näyttää selkeästi, kuinka monta naulaa lippaassa on jäljellä.
Hyvä ostos
Nopea ja superhalpa
PROBUILDER 69350 kolkuttelee testivoittajan kannoilla. Naulain on pieni, sitä on helppo käyttää, ja se vaikuttaa kestävältä. Naulain on ominaisuuksiinsa verrattuna käsittämättömän halpa. Kone toimii nopeasti, ja sillä voi naulata melkein yhtä nopeasti kuin konetta ehtii siirtää paikasta toiseen. Naulain ei tehnyt nopeuskokeessa yhtään virhettä, mikä oli hyvä, sillä juuttuneen naulan irrottamiseen ei ole pikakonstia. Päin vastoin, koneesta pitää irrottaa koko naulausmekanismi ja neljä ruuvia, ennen kuin juuttuneeseen naulaan pääsee käsiksi. Konetta ei voi säätää mitenkään, mutta nopeus, toimintavarmuus ja edullinen hinta tekevät siitä hyvän ostoksen.
Lehtiversio
Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.