Testasimme
7 viimeistelynaulaimet:
- DeWalt DCN660N-XJ
- Einhell TE-CN 18 LI
- Makita DBN600
- Milwaukee CN18GS
- Ryobi Airstrike R18GN18X
- Stanley Fatmax FMC792B-XJ
- Tjep TF-16/64

DeWalt DCN660N-XJ
Naulat, Ø: 1,6 mm
Naulat, pituus: 32–63 mm
Hinta: 470 euroa

Einhell TE-CN 18 LI
Naulat, Ø: 1 mm
Naulat, pituus: 15–32 mm
Hinta: 120 euroa

Makita DBN600
Naulat, Ø: 1,6 mm
Naulat, pituus: 19–64 mm
Hinta: 555 euroa

Milwaukee CN18GS
Naulat, Ø: 1,2 mm
Naulat, pituus: 16–54 mm
Hinta: 630 euroa

Ryobi Airstrike R18GN18X
Naulat, Ø: 1,2 mm
Naulat, pituus: 15–54 mm
Hinta: 350 euroa

Stanley Fatmax FMC792B-XJ
Naulat, Ø: 1,6 mm
Naulat, pituus: 25–64 mm
Hinta: 420 euroa

Tjep TF-16/64
Naulat, Ø: 1,6 mm
Naulat, pituus: 18–63 mm
Hinta: 370 euroa
Klikkaa ja katso testin esittely:
Viimeistelynaulaimet
Tässä testissä on kuusi naulainta, jotka toimivat joko kiinteän paineilmasäiliön tai pienten kaasuräjähdysten voimalla. Se asettaa laadulle kovat vaatimukset ja näkyy myös naulainten hinnoissa, jotka alkavat 350 eurosta. Seitsemäs naulain toimii jousella. Se pitää hinnan kurissa mutta syö voimia.
Näiden naulaimien kanssa käytetään pieniä viimeistelynauloja, joten koneita kutsutaan viimeistelynaulaimiksi. Viimeistelynaulat ovat yleensä 1,2 millin tai 1,6 millin kokoisia, ja niitä käytetään samalla tavalla. Suurin ero on se, että kapeampi kärki tekee puuhun helpommin koloja.
Kova tahti
Naulaimen kanssa työskentely on paljon nopeampaa kuin vasaran ja naulojen käyttö. Testissä oli kolme konetta, joita ei pysty siirtämään niin nopeasti kuin kone ampuu nauloja.
Näin testasimme
On hyvä asia, jos työkalu ei rajoita työtahtia. Tässä testissä oli kolme naulainta, jotka ampuivat nopeammin kuin konetta ehti siirtää.
Naulain toimii paremmin, jos naulan syvyyttä voi säätää. Pinnan alle mennyt naula on helpompi peittää tasoitteella, ja tarkasti pinnan tasolle ammuttu naula näyttää siistiltä. Pinnan päälle jäävästä kannasta on hyötyä väliaikaisessa kiinnittämisessä, ja naulan voi vetää myöhemmin irti pihdeillä.
Ergonomia on tärkeää sen kannalta, kuinka pitkään naulaimella voi tehdä töitä, ja laatu ratkaisee, kuinka pitkään kone kestää.

ARVOSANA
Yleisarvosana on nopeuden, ergonomian, laadun ja kestävyyden painotettu keskiarvo.

NOPEUS
Ammuimme minuutissa niin monta naulaa kuin pystyimme. Kolme naulainta ampui nauloja nopeammin kuin konetta ehti siirtää.

TARKKUUS
Testasimme, voiko naulaimia säätää siten, että naulan kanta menee pinnan alle, jää pinnalle tai sen yläpuolelle.

ERGONOMIA
Kaikista koneista lähtee ääntä, mutta melutasossa on isoja eroja. Myös koko, paino ja tasapaino vaikuttivat arvioon.

LAATU
Arvioimme materiaalien, nappien ja liikkuvien osien sekä naulaimen yleisen laadun.
Tulokset

Ryobi Airstrike R18GN18X
350 euroa
Einhell TE-CN 18 LI
120 euroa
DeWalt DCN660N-XJ
470 euroa
Makita DBN600
555 euroa
Milwaukee CN18GS
630 euroa
Stanley Fatmax FMC792B-XJ
420 euroa
Tjep TF-16/64
370 euroaLue lisää viimeistelynaulaimista valmistajien sivuilta:
Testivoittaja
Kätevä, nopea ja hiljainen
Ryobi Airstrike R18GN18X
Ryobin naulaimen ergonomia on huippuluokkaa, ja kone ampuu nopeaan tahtiin pienestä koostaan huolimatta. Koneen ääni kuulostaa hiljaisemmalta kuin sen pitäisi.
Ryobi on onnistunut tekemään erittäin hyvin toimivan viimeistelynaulaimen, jolla on mukava tehdä töitä ja vieläpä nopeaan tahtiin. Naulaimella voi ampua sarjatulta, joten liipaisinta voi pitää koko ajan pohjassa ja siirtää naulainta paikasta toiseen.
Kone ampuu naulan joka kerta, kun kärki painetaan pohjaan ja niin nopeasti kuin sitä ehtii siirtää.
Huippuluokan ergonomia
Testivoittaja on yhtä pieni kuin Einhellin kone, joka on tämän testin hyvä ostos. Pienestä koosta on selvää hyötyä, kun naulaimen kanssa tehdään töitä hankalissa asennoissa. Myös tasapaino on kunnossa, ja kone on niin kevyt, ettei se rasita käsivartta.
Desibelimittarin mukan Ryobin naulain piti yhtä kovaa ääntä kuin muutki akulla toimivat naulaimet, mutta jostain syystä koneen ääni kuulostaa vaimeammalta. Ääni on ontto kumahdus eikä terävä pamahdus kuten naulaimissa yleensä.
Yleisesti ottaen kone on erittäin laadukas, ja sen kanssa voi käyttää Ryobin tavallisia työkaluakkuja. Jos hyllyssäsi on jo ennestään Ryobin työkaluihin sopiva akku ja laturi, saat erinomaisen viimeistelynaulaimen 350 eurolla. Se ei ole paha hinta ylivoimaisesta testivoittajasta.

Pienestä säätöruuvista on helppo valita, kuinka syvälle naula menee. Säätäminen onnistuu tarkasti ja johdonmukaisesti.

Voimansäädin säätelee painetta, jolla naula lähtee matkaan. Mitä kovempi puulaji, sitä kovempaa painetta tarvitaan.

Jos olet unohtanut, minkä pituisia ja paksuisia nauloja koneen kanssa voi käyttää, voit tarkistaa asian selkeistä ohjeista koneen kyljestä.
Tutustu Ryobin viimeistelynaulaimeen
Voit katsoa tästä Ryobin oman esittelyvideon Ryobi Airstrike R18GN18X -viimeistelynaulaimesta,
Video on Ryobin YouTube-kanavalta.
Hyvä ostos
Selvästi muita halvempi
Einhell TE-CN 18 LI
Einhell oli testin ainoa kone, jonka laukaisutoiminto perustuu jouseen. Kone on sen ansiosta muita halvempi, ja sillä on merkitystä siksi, että akulla toimivat viimeistelynaulaimet ovat yleensä melko kalliita.
Sen lisäksi, että Einhellin naulain on halpa, se on myös kätevän kokoinen ja mahtuu ahtaisiin paikkoihin. Kone oli testin ainoa malli, jolla voi ampua sekä nauloja että hakasia, eikä konetta pidä säätää erikseen. Sekä naulat että hakaset sopivat samaan lippaaseen.
Jousen huono puoli on heikko iskuvoima ja epätarkkuus. Einhellin naulain oli testin ainoa malli, jonka kanssa käytetään hyvin ohuita 1 millin nauloja, joiden maksimipituus on 32 milliä.
Naulaimella oli vaikeuksia upottaa nauloja kovaan jalopuuhun, ja iskujen voimakkuus oli epätasaisempi kuin testin muilla koneilla. Joka kymmenes naula piti lyödä pohjaan vasaralla, vaikka naulasimme tavallista mäntyä.
Kone oli kaikesta huolimatta niin halpa, että se on testin hyvä ostos.
Lehtiversio
Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.