Testasimme
4 piikkauskonetta:
- BILTEMA GHD 1700
- EINHELL TE-DH 1027
- PROBUILDER 55111
- SCHEPPACH AB 1600

BILTEMA GHD 1700
Iskuenergia: 50 JOULEA
Paino: 17,4 KG
Hinta: 249 EUROA

EINHELL TE-DH 1027
Iskuenergia: 32 JOULEA
Paino: 11,1 KG
Hinta: 300 EUROA

PROBUILDER 55111
Iskuenergia: 45 JOULEA
Paino: 16,9 KG
Hinta: 250 EUROA

SCHEPPACH AB 1600
Iskuenergia: 50 JOULEA
Paino: 14,9 KG
Hinta: 265 EUROA
Piikkauskoneet
Moni luulee, että piikkauskoneet ovat niin kalliita ja voimakkaita työkaluja, että ne on tarkoitettu vain ammattilaisten käyttöön. Tämä testi osoitti, ettei se pidä paikkaansa. Kaikki testin koneet maksavat enintään 300 euroa, ja niissä on voimaa koko rahan edestä. Piikkauskoneesta on paljon hyötyä monissa erilaisissa töissä. Niillä voi purkaa esimerkiksi seiniä, kiviterasseja ja betonilattioita. Piikkauskoneet ovat niin voimakkaita ja kovaäänisiä, että niiden käsittelyyn pitää suhtautua ammattimaisesti. Piikkauskonetta ei pidä käyttää ollenkaan ilman kuulosuojaimia, eikä konetta saa käynnistää huonossa työasennossa tai huteralla telineellä.
Vahvin ei ole aina paras
Piikkauskoneissa on paljon samaa, mutta siitä huolimatta testin koneet tuntuivat käytössä melko erilaisilta. Testissä kävi selväksi, että ergonomia on yhtä tärkeää kuin se, että kone on voimakas ja keskittää iskuvoiman piikkaustaltan kärkeen.
Piikkauskoneet ovat raskaita, ja ne tärisevät kovasti. 16 kilon painoista konetta ei oteta käyttöön pikkuhomman takia, joten piikkauskoneella pitää pystyä työskentelemään pitkiä aikoja kerrallaan.
Testi paljasti isoja eroja mutta myös sen, että 250 eurolla voi saada kunnollisen ja todella voimakkaan piikkauskoneen. Kaikkien koneiden mukana tulee säilytyslaatikko, jossa työkaluja on mukava siirrellä ja säilyttää varaston hyllyllä.
Näin testasimme
Piikkauskoneen pitää olla voimakas muttei liian painava. Jo parin kilon ero tuntuu käsivarsissa selvästi puolen tunnin työskentelyn jälkeen. Ergonomia on yhtä tärkeä ominaisuus kuin koneen voimakkuus.
Testasimme piikkauskoneet eri materiaalien kanssa. Voimakokeessa käytettiin 14 senttiä paksuja betonireunakiviä. Koneiden toiminnoissa on isoja eroja. Kiinnitimme huomiota ertiyisesti siihen, kuinka helppoa sivukahvan kiinnittäminen ja työkalun vaihtaminen oli.
Lopuksi arvioimme koneiden yleisen laadun, kestävyyden ja materiaalit.

ARVOSANA
Yleisarvosana on voiman, ergonomian, toimintojen ja käyttötuntuman painotettu keskiarvo.

VOIMA
Piikkasimme rikki 14 senttiä paksuja betonireunakiviä. Teimme testin kolme kertaa ja laskimme aikojen keskiarvon.

ERGONOMIA
Arvioimme painon ja tasapainon sekä sen, kuinka helppo koneita on käyttää pystyssä ja vaakatasossa.

TOIMINNOT
Onko työkalujen vaihtaminen helppoa ja nopeaa, ja voiko sivukahvaa säätää? Erot olivat pieniä mutta selviä.

KÄYTTÖTUNTUMA
Arvioimme myös koneiden yleisen laadun ja käyttömukavuuden sekä materiaalien kestävyyden.
Tulokset

EINHELL TE-DH 1027
249 euroa
PROBUILDER 55111
300 euroa
BILTEMA GHD 1700
249 euroa
SCHEPPACH AB 1600
265 euroaLue lisää piikkauskoneista valmistajien sivuilta:
Testivoittaja
Hyvä ergonomia toi voiton
EINHELL TE-DH 1027
Einhellin malli ei voittanut testin kaikkia osia, mutta tärkeimmät asiat ovat kunnossa, ja koneen ergonomia on ylivoimainen. Koneella jaksaa tehdä töitä pitkään.
Einhellin kone oli vain kaksi sekuntia hitaampi kuin voimakokeen voittaja. Koneen iskuvoima on ”vain” 32 joulea, mutta pneumaattinen iskumekanismi siirtää voiman taltan kärkeen todella tehokkaasti.
Kone on vähintään pari astetta parempi vaakapiikkauksessa ja kätevänä jokapaikankoneena kuin testin muut mallit. Se johtuu etenkin koneen pienestä koosta ja kevyestä painosta. Molemmat helpottavat koneen käsittelyä huomattavasti. Ero painavampiin kilpailijoihin on helppo huomata pitkään kestävässä työssä ja etenkin vaakasuuntaisessa piikkauksessa.
Pitää tärinän kurissa
Einhellin kone ei muuta rystysiä valkoiseksi, sillä kahva ja käynnistysnappi on eristetty kunnolla moottorista ja koneen rungosta. Se ei huononna koneen käyttötuntumaa, mutta vaimentaa iskujen voimaa.
Koneessa on hyvää myös se, että taltat perustuvat SDS Max-kiinnitysjärjestelmään, joka on esimerkiksi poravasaroista tutun SDS-järjestelmän isompi versio. Einhellin piikkauskone on helmi, jossa on vain vähän huonoja puolia. Yksi niistä on, että hintaan kuuluu vain yksi taltta. Se annettakoon anteeksi, sillä kaikki muu toimii!

Tukikahvan pehmustetut alueet imevät sisäänsä suurimman osan tärinästä.

Einhelli kone painaa taltan kanssa vain 11,1 kiloa, eli se on monta kiloa muita kevyempi. Sillä on iso merkitys pitkään kestävässä työssä.

SDS Max-kiinnitys tekee taltan vaihtamisesta helppoa ja helpottaa sopivien talttojen löytämistä.
Hyvä ostos
Kova kone sopuhintaan
PROBUILDERIN piikkauskone oli testin toiseksi nopein, mutta koneen ergonomia jäi kauas voittajasta raskaan painon ja ison koon vuoksi. Probuilderin kone on kuitenkin hyvä ja kohtuuhintainen vaihtoehto lattian piikkaamiseen. Painostaan huolimatta kone sopii myös vaakasuuntaiseen piikkaamiseen. Se on ennen kaikkea kahvan ansiosta, sillä se seuraa käden liikkeitä. Liikkuvaan kahvaan pitää aluksi totutella, mutta kun työ alkaa sujua, kahva tuntuu erittäin hyvältä. Probuilderin piikkauskone ei eroa kilpailijoistaan kovin paljon, mutta se on ollut markkinoilla niin pitkään, että koneen hinta on tullut alas. Se kertoo koneesta pelkkää hyvää.
Lehtiversio
Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.