1. Kaikki työkaluista
Saat kaiken tämän Työkalut-teemapaketissa:
- Katsauksen siihen, mikä on parasta ja halvinta juuri nyt
- Ammattilaisten parhaat työkaluvinkit ja -niksit
- Tietoa tärkeimmistä tekniikoista
- Tietoa fiksuimmista sähkötyökaluista
- Hyviä neuvoja työkalujen huoltamiseen
- 27 perusteellista opasvideota työkalujen käyttämiseen
- Uusimmat työkalujen jättitestit
Katsaus teemapakettiin
Oikeat työkalut ja laaja työkaluvalikoima helpottavat työskentelyä. Kaikkien tarvittavien työkalujen hankkiminen voi kuitenkin olla vaikeaa.
Ero töihin tarvitaan eri työkalut, ja niiden hinnat vaihtelevat. Kallein työkalu ei ole aina paras, ja se on hyvä.
Kokosimme yhteen tietomme monen vuoden ajalta, jotta osaat suunnistaa työkaluviidakossa mahdollisimman hyvin.
Tämän teemapaketin lopussa on pääsy uusimpiin jättitesteihin, joissa testataan yleisimpiä työkaluja,, joita tarvitaan tee se itse -projekteissa. Voit lukea, mitkä koneet ovat parhaita ja halvimpia, ja mitkä sopivat parhaiten sinun tarpeisiisi.
Sähkötyökalut
Sähkötyökalujen ostajan pitää tehdä monta valintaa. Ne vaikuttavat työskentelyn mukavuuteen, lopputulokseen ja pankkitilin saldoon. Pitääkö työkalun toimia akulla vai verkkovirralla? Kannattaako ostaa poravasara vai iskuporakone? Pistosaha vai käsisirkkeli? Tarvitsetko 8 ampeeritunnin akun, vai onko 2 ampeerituntia tarpeeksi?
Ruuvinväännin - tärkein sähkötyökalu
Tee se itse -rakentaja tarvitsee eniten porakone-ruuvinväännintä, joten siihen kannattaa sijoittaa kunnolla rahaa. Hyvästä ja vankkatekoisesta koneesta on iloa pitkään. Tee Itsen testitoimittaja, joka oli aiemmin sähköasentaja, osti itselleen noin 400 euroa maksavan koneen vuonna 2005. Kone on melko raskas, mutta se vetää edelleen vertoja uusille koneille.
Tärkeät sähkösahat
Porakone-ruuvinvääntimen jälkeen tulevat pistosaha ja käsisirkkeli. Sahan valinta riippuu siitä, mitä sillä on tarkoitus sahata. Pistosaha on monipuolisin, ja sillä voi sahata suoraan ja tehdä kaarteita. Käsisirkkelillä voi sahata vain suoraan, mutta se tekee siistimpää jälkeä ja sahaa nopeammin.
Verkkovirralla vai akulla?
Nykyaikaiset akut ovat niin vahvoja ja koneet niin energiatehokkaita, että ne vetävät vertoja verkkovirralla toimiville koneille. Akkukoneet ovat kuitenkin selvästi kalliimpia. Nyrkkisäännön mukaan koneet maksavat saman verran, mutta akut ja laturi maksavat yleensä enemmän kuin kone.
Hiiliharjaton moottori vai ei?
Hiiliharjaton tai hiiletön moottori on käsite, jota käytetään uusien työkalujen markkinoinnissa. Nykyaikaisissa työkaluissa ei ole pieniä hiiliharjoja kuten vanhanaikaisissa sähkömoottoreissa. Koneet toimivat kehittyneellä tekniikalla ja tuottavat vähemmän kitkaa, joten niiden moottorit kestävät kuluvat vähemmän. Se pidentää moottorin käyttöaikaa ja tekee siitä noin 25 prosenttia energiatehokkaamman.
Newtonmetrit - mitä ne ovat?
Monien sähkötyökalujen kuten ruuvinvääntimien voimakkuus ilmoitetaan newtonmetreinä. Luku vastaa newtoneina mitattua voimaa, jolla työnnetään metrin pituista tankoa. Yhden kilon kohtisuora veto vastaa 9,8 newtonia. Jos metrin pituisen tangon päähän ripustetaan kilon painoinen paino, vääntömomentti on 9,8 newtonmetriä.
12 , 18, 36 vai 54 volttia?
Akkutyökalujen volttilukuja voi olla vaikea hahmottaa, mutta nyrkkisäännön mukaan volttien määrä kertoo, kuinka voimakas työkalu on. Se ei kuitenkaan pidä aina paikkaansa.
Kaupoissa on voimakkaita 12 voltin ruuvinvääntimiä ja heikoimpia 18 voltin koneita. 36 voltin ja sitä vahvemmat koneet ovat yleensä isoja sahoja tai pihatyökaluja.
18 voltin koneet ovat yleisimpiä, sillä sen vahvuiset koneet sopivat useimpiin töihin. Siksi suosittelemme niitä suurempaan osaan töistä.
Mitä ampeeritunnit ovat?
Ampeeritunnit (Ah) kertovat, kuinka paljon virtaa akkuun mahtuu. Mitä enemmän ampeeritunteja, sitä pitempään akku toimii yhdellä latauksella. Se, kuinka paljon ampeeritunteja tarvitaan, riippuu lähinnä siitä, minkä koneen kanssa akkua käytetään. 2 ampeeritunnin akku riittää hyvin porakone-ruuvinvääntimelle, mutta akkusirkkelin kanssa kannattaa käyttää 4 ampeeritunnin tai isompaa akkua.
Kaksi akkua on kätevä ratkaisu
Yksi akku riittää, jos ruuvaat ruuvin tai poraat reiät silloin tällöin. Isommissa projekteissa kannattaa käyttää kahta akkua. Toinen akku voi olla laturissa sillä aikaa, kun toinen on käytössä.
Käsityökalut
Ruuvimeisseli, vasara, pihdit, mattopuukko, saha, taltta ja paljon muuta. Hyvässä työkalupakissa on paljon erilaisia työkaluja, joita tarvitaan hyvään lopputulokseen.
Ruuvimeisseli joka tarpeeseen
PZ1, PH2, AW20, TX25 – kaupoissa on paljon erityyppisiä ja -kokoisia ruuvimeisseleitä. Useimpia ristipääruuveja voi vääntää PZ2-kärjellä, mutta se voi pilata ruuvin kannan ja meisselin.
Suosittelemme hankkimaan ruuvimeisselisarjan, jossa on noin 20 halpaa meisseliä. Sellaiset sarjat maksavat yleensä noin 30 euroa, ja ne ovat hintansa arvoisia. Oikean kokoinen halpa ruuvimeisseli on paljon parempi kuin väärän kokoinen kallis meisseli.
Voit ostaa sarjan lisäksi muutaman kalliimman meisselin ruuveille, joita käytät eniten.
Kolmen korvaamattomat pihdit
Rautakaupoissa on valtava valikoima erikoispihtejä, joilla on omat vahvuutensa. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että kolmet erilaiset pihdit riittävät melkein kaikkiin töihin.
Kärkipihdeillä on helppo tarttua pieniin esineisiin ahtaissa paikoissa. Sivuleikkureilla voi katkaista melkein kaikki ohuet esineet ja putkipihdit tarttuvat lujasti mihin tahansa. Muista olla varovainen, sillä putkipihtien kovat leuat voivat tehdä pintoihin rumia jälkiä.
Yksi vasara riittää
Sen ei tarvitse olla monimutkaista. Useimmat rakentajat tarvitsevat vain yhden vasaran. Suosittelemme 700-800 gramman painoista kirvesmiehen vasaraa. Ne maksavat noin 8 euroa.
Käsisaha on välttämätön
Sähkösahojen lisäksi tarvitaan aina muutamaa hyvää käsisahaa. Ne ovat yleissahoja, joilla voi sahata erilaisia esineitä. Käsisahoilla voi olla myös erityisominaisuuksia.
Tavallinen käsisaha uppoaa puuhun tehokkaasti. Vanerisahassa on pienet hampaat, ja se tekee siistiä jälkeä. Rautasaha sopii kovien materiaalien kuten metallin ja pleksin sahaamiseen.
2. Työkalujen ostaminen
Jotkut sähkötyökalut on suunnattu ensisijaisesti ammattilaisille ja toiset kotikäyttöön.
Ammattilaiset maksavat mielellään ylimääräistä nopeista koneista, jotka toimivat monta tuntia päivässä, mutta tee se itse -rakentajat eivät tarvitse yhtä kovia koneita. Kotikäyttöön suunnatuissa työkaluissa ei ole yhtä kallis koneisto, eivätkä ne ole yhtä vankkaa tekoa. Toisaalta ne ovat paljon halvempia ja tarpeeksi kestäviä pitkäaikaiseen kotikäyttöön.
Käytä rahaa tärkeimpiin koneisiin
Ruuviväännin tee se itse -rakentajan tärkein työkalu. Sitä käytetään eniten, joten siihen kannattaa sijoittaa kunnolla rahaa. Sama pätee erikoissahoihin, joita käytetään usein. Rahoja ei kannata tuhlata huippuluokan akkurälläkkään, jos sillä sahataan poikki pari kierretankoa joka kolmas vuosi. Siihen riittää hyvin 30 euron hintainen verkkovirralla toimiva malli.
Monta konetta samalla akulla
One+, One4All - Eri valmistajilla on omat sarjansa, mutta niiden idea on sama. Saman tuoteperheen koneet toimivat samalla akulla. Siinä on järkeä, sillä samoja akkuja käyttämällä voi säästää paljon rahaa. Voit jäädä yhden merkin vangiksi, mutta toisaalta voit saada kätevän akkupistosahan samaan hintaan kuin verkkovirralla toimivan mallin.
Katso internetistä
Työkaluja myyviä verkkokauppoja on koko ajan enemmän, ja hintojen vertailu on muuttunut helpoksi. Tarjousten avulla voi säästään uskomattoman paljon rahaa. Suosittelemme käyttämään aikaa verkkokaupoissa. Se kannattaa.
3. Turvallisuus
Varo leikkaavia sähkötyökaluja
Kulmahiomakoneissa, sirkkeleissä ja vastaavissa työkaluissa on suojuksia ja turvakaaria. Siihen on syynsä, sillä sahaavat ja leikkaavat koneet voivat tehdä pahaa jälkeä, jos niitä ei käytetä varovasti. Esimerkiksi kulmahiomakoneen teränsuojusta ei saa koskaan irrottaa, vaikka se olisi tiellä.
Suojaa silmäsi kunnolla
Kulmahiomakonetta ei saa koskaan käyttää ilman suojalaseja. Ne suojaavat silmiä myös pensasaidan leikkaamisessa ja reikien poraamisessa.
Suojalasit ovat erilaisia, ja niissä voi olla vahvuudet. Ei ole mitään syytä olla käyttämättä suojalaseja.
Visiiri
Visiiristä voi olla hyötyä pienten puiden ja pensaiden kaatamisessa. Visiiri suojaa kasvoja ja silmiä oksilta ja puulastuilta. Visiirissä on se hyvä puoli, ettei se huurru työn aikana.
Käytä kuulosuojaimia
Poravasara, kulmahiomakone ja sirkkelit pitävät kovaa ääntä. Niillä on mukava työskennellä, mutta ne voivat pilata kuulon.
Kovaäänisten koneiden kanssa pitää käyttää kuulosuojaimia. Rautakaupoissa on laaja valikoima erilaisia kuulosuojaimia. Yksinkertaisia sankakuulosuojaimia voi säilyttää kaulalla, kun niitä ei tarvita.
Elektronisissa kuulosuojaimissa on radio, ja niillä voi puhuta puhelimeen samalla, kun se suojaavat ulkoa tulevalta melulta.
Viiltosuojatut metsurinhousut
Suurin osa moottorisahaonnettomuuksista johtuu siitä, että ketju osuu jalkoihin. Moottorisahan kanssa pitää käyttää aina turvahousuja, joissa on viiltosuoja. Se pysäyttää ketjun sekunnin murto-osassa.
Turvakengät
Turvakengät ovat erittäin hyvä idea. Useimmissa malleissa on naulaan astumiselta suojaava pohja, varvassuojus sekä antistaattinen ja iskuja vaimentava pohja. Unohda vanhat lenkkarit ja hanki tilalle kunnon turvakengät.
Hengityssuojaimet
Jokainen tasoitettua seinää hionut tietää, kuinka paljon pölyä siitä syntyy. Hengityssuojain pitää pölyn pois keuhkoista.
Hengityssuojaimesta on hyötyä myös laattojen ja tiilten leikkaamisessa ja mineraalivillan asentamisessa.
Työhanskat
Tee se itse -projekteissa tarvitaan hyviä työhanskoja. Työhanskojen valikoima on laaja. ja niillä on omat tarkoituksensa. Valikoimassa on kaikkea näppylähanskoista viilloilta suojaaviin malleihin. Epoksimaalin, uretaanivaahdon ja betonin kanssa pitää käyttää ihoa suojaavia hanskoja.
Suojakypärä
Kypärästä voi olla hyötyä myös kotona. Suurin osa onnettomuuksista tapahtuu tikkailla, ja kypärä suojaa päätä tehokkaasti. Se suojaa päätä myös putoavilta esineiltä.
Polvisuojat
Polvisuojat ovat hyvä idea, jos joudut konttaamaan. Kaupoissa on sekä kovia että pehmeitä malleja. Polvisuojat voi kiinnittää housujen päälle kuminauhoilla tai tarralla tai sujauttaa työhousujen polvitaskuihin. Suosittelemme polvitaskuihin asennettavia suojaimia, sillä ne eivät ole tiellä, mutta ovat aina paikallaan, kun niitä tarvitaan.
4. VIDEO: Näin käytät työkaluja
Poraus- ja ruuvaustyökalut
Porakone-ruuvinväännin
Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.
Iskuruuvinväännin
Iskuruuvinväännin on tavallista ruuvinväännintä vahvempi ja monipuolisempi työkalu. Tällä videolla näytetään, miten käytät konetta isojen ja syvien reikien poraamiseen sekä pitkien ruuvien vääntämiseen. Siihen tarvitaan vain oikeat tarvikkeet ja asetukset.
Poravasara
Videolla kerrotaan kaikki poravasarasta. Poravasaralla ja oikeilla työkaluilla on helppo porata reikiä tiiliseiniin ja betoniin tai purkaa esimerkiksi laattoja.
Nauharuuvinväännin
Nauharuuvinväännin sopii vain yhteen tarkoitukseen, mutta siihen se on täydellinen. Nauharuuvinvääntimen avulla kipsilevyjen asentaminen sujuu nopeasti, sillä kone upottaa ruuvit tarkasti oikeaan syvyyteen. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään ja säädetään.
Viimeistelynaulain
Videolla esitellään viimeistelynaulaimen toiminnot ja säätömahdollisuudet. Naulaimesta on paljon apua monissa eri töissä kuten listojen tai räystäspohjalautojen asentamisessa. Naulaimen ansiosta toinen käsi jää vapaaksi listojen ja lautojen kannatteluun.
Sahaustyökalut
Käsisirkkeli
Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.
Upotussaha
Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.
Pöytäsirkkeli
Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.
Katkaisu- ja jiirisirkkeli
Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.
Pistosaha
Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.
Puukkosaha
Sahassa on paljon voimaa, ja se on korvaamaton purkutyökalu. Puukkosahalla ja oikealla terällä voi sahata puuta, rautaa, tiiltä ja betonia. Tällä videolla esitellään kaikki sahanterät ja kerrotaan, miten sahaa kannattaa käyttää.
Kulmahiomakone
Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.
Hiomakoneet
Varsihiomakone
Tällä videolla näytetään, miten käytät isoa ja tehokasta varsihiomakonetta seinien ja kattojen viimeistelyyn. Pitkän varren ansiosta koneella voi työskennellä lattialta. Ilman telineitä hiominen säästää paljon aikaa ja voimia.
Nauhahiomakone
Tällä videolla näytetään, miten käytät nauhahiomakonetta. Se on vahvin hiomakone, joka tekee karkeaa jälkeä. Epätasaisen pinnan hiomisessa voi säästää paljon aikaa, jos pinta hiotaan aluksi nauhahiomakoneella.
Kärkihiomakone
Tällä videolla esitellään kärkihiomakoneen käyttömahdollisuudet ja toiminnot. Hiomakoneen kapea kärki mahtuu kapeisiin nurkkiin ja ahtaisiin paikkoihin, joihin muilla koneilla ei ole asiaa. Konetta voi käyttää myös isojen pintojen hiomiseen.
Epäkeskohiomakone
Tällä videolla näytetään, mihin kaikkeen epäkeskohiomakonetta voi käyttää. Se on erinomainen työkalu isojen vaakapintojen hiomiseen, lakan ja maalin poistamiseen ja käsittelemättömän puun hienohiontaan. Sen lisäksi koneella voi kiillottaa esimerkiksi öljytyn pöytälevyn.
Puuntyöstökoneet
Sähköhöylä
Tällä videolla näytetään, miten sähköhöylä muuttaa sahapintaiset laudat sileiksi puiksi. Höylää voi säätää millintarkasti, joten sillä on helppo tehdä siistiä jälkeä.
Yläjyrsin
Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.
Monitoimityökalu
Videolla esitellään työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.
Mittaustyökalut
Ristilinjalaser
Videolla esitellään kaikki ristilinjalaserin toiminnot. Laser heijastaa ympärilleen pysty- ja vaakasuorat viivat, joten sitä voi käyttää apuna esimerkiksi laattojen asentamisessa, taulujen ripustamisessa, lamppujen ja hyllyjen asentamisessa ja korkojen merkitsemisessä.
Rakennetunnistin
Tällä videolla esitellään rakennetunnistimen käyttömahdollisuudet. Pieni ja kätevä laite havaitsee seinien sisältä metallin, sähkön ja koolaukset ja auttaa välttämään porausvahingot.
Pyörivä laser
Tällä videolla näytetään, miten käytät ja säädät pyörivää laseria. Laite heijastaa ympärilleen yhtenäisen viivan ja tarkan pisteen yhteen suuntaan. Kun olet opetellut käyttämään pyörivää laseria, voit merkitä helposti tarkat korkomerkit pitkille etäisyyksille. Siitä on hyötyä esimerkiksi lattian ja terassin tekemisessä.
Isot koneet
Iso kulmahiomakone
Tällä videolla kerrotaan, miten käytät 230 millin kulmahiomakonetta. Koneella voi tehdä samoja töitä kuin tavallisella rälläkällä, mutta isolla laikalla voi leikata myös paksuja betonilaattoja ja isoja kiviä.
Iso poravasara
Poravasara on voimakas työkalu ja hyvä valinta moniin raskaisiin purkutöihin. Poravasaralla ja oikealla terällä voi tehdä roiloja seiniin ja irrottaa laatat kylpyhuoneen seinistä. Opettele käyttämään poravasaraa tältä videolta.
Piikkauskone
Tällä videolla kerrotaan kaikki piikkauskoneen käyttömahdollisuuksista ja tarvikkeista. Oikean piikin tai taltan avulla piikkauskoneella voi purkaa tehokkaasti seiniä, perustuksia ja asfalttia.
Tarvikkeet
Pölynimuri
Pölynimurilla voi tehdä muutakin kuin imuroida lattioita. Sen voi yhdistää esimerkiksi käsisirkkeliin tai hiomakoneeseen, jolloin puulastut ja sahanpuru menevät suoraan imuriin. Tällä videolla esitellään verstaspölynimurin toiminnot ja työt, joihin sitä voi käyttää.
Kompressori
Videolla näytetään, miten käytät kompressoria paineilmatyökalujen kanssa. Kompressorin avulla voi puhaltaa työpöydän puhtaaksi pölystä ja pumpata renkaita, mutta sillä voi tehdä myös vaativia töitä kuten käyttää hiomakoneita ja naulaimia.