Pöytäsirkkelin terät ja tarvikkeet

Pöytäsirkkelin tärkeimmät tarvikkeet ovat tietysti terät. Terien ominaisuudet ja hinnat vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan. Pöytäsirkkeliin on myös muita tarvikkeita, joiden avulla sirkkelistä saa irti kaiken mahdollisen. Luomme katsauksen teriin ja muihin tarvikkeisiin näillä sivuilla.

Terän ominaisuudet

  1. PYÖRIMISSUUNTA. Terän pyörimissuunta on merkitty sirkkeliin tai pöytään nuolella. On tärkeää, ettei terää kiinnitetä sirkkeliin väärin päin.
  2. HAMPAAT. Hampaat on juotettu kiinni sahanterään. Ne ovat noin millin leveämpiä kuin terä, jotta terä ei kiilaudu kiinni sahausuraan.
  3. HAMMASKULMA. Hampaiden pitää kallistua eteenpäin. Kulma on terästä riippuen 5–15 astetta.
  4. TEROITUS. Hampaat voivat olla joko terävät tai koverat. Joidenkin terien hampaat on teroitettu ristiin, ja niiden hampaat kallistuvat vuorotellen oikealle ja vasemmalle.

Lue lisää käsisirkkeli

STANDARDI: NÄIN VALITSET OIKEAN TERÄN

HAMPAIDEN MÄÄRÄ
Iso- ja harvahampaiset terät sahaavat nopeasti, mutta jättävät reunat rosoisiksi. Mitä enemmän hampaita terässä on, sitä siistimpää jälkeä se tekee. Karkeaa jälkeä tekevät terät sopivat parhaiten runkotöihin sekä muihin sahauksiin, jotka eivät jää näkyviin.

HAMPAAN ASENTO
Sirkkelinterän hampaat voivat kallistua joko eteen- tai taaksepäin. Pöytäsirkkelissä pitää käyttää terää, jonka hampaat kallistuvat eteenpäin. Jos hampaat kallistuvat hieman taaksepäin, terä on tarkoitettu yksinomaan katkaisu- ja jiirisirkkeliin.

KOKO
Terän koko on suhteessa sirkkelin kierroslukuun, joten sirkkelissä saa käyttää vain teriä, jotka sopivat sirkkelin tehoon. Älä osta väärän kokoista terää edes hyvästä alennuksesta ellet ole varma, että terä sopii sirkkeliin. Terän koko käy ilmi sirkkelistä ja ohjekirjasta.

LAATU
Sirkkelin mukana tuleva terä on yleensä kehnompi kuin erikseen myytävät terät. Sijoita sirkkelin lisäksi laadukkaaseen ja tiheähampaiseen terään. Tee siistiä jälkeä vaativat sahaukset paremmalla terällä ja jätä kehnompi terä lankkujen sahaamiseen.

TURVALLISUUS: SUOJAA SORMET, KORVAT, SILMÄT JA NENÄ

TYÖNTÖKAPULA
Joskus puuta on pideltävä kiinni aivan terän vierestä. Sormien suojelemiseksi puun ohjaamiseen kannattaa käyttää työntökapulaa. Kapulan voi ostaa, mutta sen voi tehdä myös itse tavallisesta laudasta tai käytännössä mistä tahansa rimanpätkästä.

KUULOSUOJAIMET
Pöytäsirkkeli pitää kovaa ääntä, ja sitä käytetään yleensä pitkiä aikoja kerrallaan. Sen vuoksi korvien suojaaminen on erittäin tärkeää. Kuppikuulosuojaimet suojaavat kuuloa paremmin kuin korviin työnnettävät tulpat. Suosittelemme kuppisuojainten käyttämistä.

SUOJALASIT
Myös silmät pitää suojata. Hanki kunnolliset lasit, jotka suojaavat silmiä sahanpurulta ja estävät teräviä tikkuja lentämästä silmiin. Suojalasien pitää suojata silmät myös sivuilta, mutta lasit eivät saa olla niin tiiviit, että ne menevät huuruun ja sumentavat näkökentän.

HENGITYSSUOJAIN
Myös nenä ja keuhkot on tärkeä suojata hienojakoiselta sahanpurulta, sillä kaikki puru ei mene suoraan pölynimuriin. Käytä hengityssuojainta jossa on venttiili ja varmista, että suojaimen metallisanka puristuu tiukasti kiinni nenän varteen, jotta pöly ei pääse suojaimen sisään sivuilta.

ERIKOISTERÄT: NÄISSÄ TERÄT OVAT PARHAIMMILLAAN

VANERI JA LAMINAATTI
60 ristiinteroitettua¹ hammasta. Pinnoitettu terä ei revi reunoja.

NOPEA YLEISPUUTERÄ
Koverat hampaat, jotka osoittavat vuoroin oikealle¹, vasemmalle² ja pystyyn³.

KEVYTBETONI JA NAULAT
Vahva terä, suorat hampaat ja pitkät selät. Hampaat eivät mene liian syvälle.

MINERIITTILEVYT
Timanttihampaat¹ ja vahvat selät². Vähemmän pölyä kuin kulmahiomakoneesta.

VINKKI: Rullateline

Työmaalla ei aina ole kaveria, joka voisi kannatella pitkän laudan toista päätä. Onneksi rullateline maksaa vain muutaman kymmenen euroa. Yksi molemmille puolille sirkkeliä riittää.

TARVIKKEET: RAKENNA ISO SAHAUSPÖYTÄ

1. Kokoa pöytä vanerista ja viidestä rimasta. Voit päättää pöydän koon itse omien tarpeidesi mukaan.

2. Tee sahauspöytään niin iso reikä, että sirkkelin teränsuojus mahtuu siitä läpi juuri ja juuri.

3. Sahauspöytä pitää vakauttaa kahdella tukijalalla. Kiinnitä jalat pöydän alle kulmaraudoilla.

4. Kiinnitä pöydän päälle rima sivuohjaimeksi. Nyt sirkkeli ja pöytä ovat valmiit käytettäviksi.

LUE LISÄÄ: Pöytäsaha

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pöytäsirkkeli