Voiko sen pistosahata?

Pistosaha on nerokas työkalu, mutta voiko sillä sahata terästä tai tiiltä? Kerromme vastauksen.

Kierretangot

Kulmahiomakone on nopeampi, mutta pistosaha katkaisee kierretangon siistimmin ja helpottaa mutterin asentamista. Sahaamisessa kannattaa käyttää apuna sahausöljyä, sillä se vähentää kitkaa ja pitää lämpötilan matalana. Öljy ei pysy kunnolla kiinni pyöreässä kierretangossa, joten sen voi ruiskuttaa terään.

Hyvä vaihtoehto: Dewalt DT2161, Hinta noin 10 euroa/6 kpl.

Teräs

Pistosahalla voi sahata teräslevyjä- ja putkia, jos ne eivät ole liian paksuja. Terien maksimisahaus syvyys vaihtelee yleensä 3–6 millin välillä. Metalliterien hampaat ovat pieniä, yleensä noin millin kokoisia. Halvimmat teräkselle tarkoitut terät maksavat noin 2 euroa, mutta ne kuluvat nopeasti. Kovametalliterät kestävät pitempään ja maksavat paljon enemmän.

Hyvä vaihtoehto: Dewalt DT2150-QZ Extreme, hinta noin 10 euroa/kpl

Valurauta

Valurautaa ei tarvitse sahata kovin usein, mutta esimerkiksi vanhat viemärit ovat usein valurautaa. Puukkosaha on paras mahdollinen purkutyökalu, mutta viemärin sahaamiseen voi käyttää myös pisto sahaa. Valurautaviemärin sahaamiseen tarvitaan kuitenkin oikea terä, jossa on kovametallirakeita.

Hyvä vaihtoehto: Craftomat T 130 RF, hinta noin 7 euroa/kpl

Pleksi

Pleksin sahaaminen on helppoa, kun siihen käytetään oikeaa terää. Voit käyttää pienihampaista metalli terää tai muoville tarkoitettua erikoisterää.

Hyvä vaihtoehto: Bosch T 102 H, hinta noin 10 euroa/5 kpl

Tiilet

Tiilten sahaaminen on kovaa ja hidasta, ja tiilet kuluttavat terää. Se tarkoittaa, ettei pistosaha ole paras työkalu ison tiilikasan sahaamiseen, mutta se voi olla hyvä vaihtoehto muutamalle tiilelle. Tiiliä voi sahata leveähampaisella terällä, joka on tehty kovasta metallista. Terä on tarkoitettu varsinaisesti kuitusementin ja kevytbetonin sahaamiseen.

Hyvä vaihtoehto: Bosch T 141 HM, hinta noin 25 euroa/3 kpl

Keraamiset laatat

Kovia laattoja ei ole helppo sahata, mutta pistosaha sopii pienten lovien ja kaarien tekemiseen esimerkiksi putkien ja pistorasioiden ympärille. Terä kuumenee nopeasti, joten sitä pitää viilentää sahaamisen aikana. Se onnistuu helpoimmin lisäämällä terään hitaasti vettä tippapullosta. Terän pitää olla mallia, jossa on kovametallijyviä hampaiden asemesta.

Hyvä vaihtoehto: Craftomat T 130 RF, hinta noin 7 euroa/kpl

Lasi

Lasin sahaamiseen tarvitaan nopea ja tarkka timanttiterä. Pistosahan terä liikkuu ylös ja alas, aiheuttaa tärinää ja pysähtyy hetkeksi, ennen kuin vaihtaa taas suuntaa. Sellainen ei käy päinsä lasin leikkaamisessa!

Ruostumaton teräs

Ruostumaton teräs on äärimmäisen kovaa, mutta alle 3 milliä paksua terästä voi sahata pistosahalla. Siihen tarvitaan kuitenkin oikeanlainen terä, joka kestää leikkaamista. Sahaamiseen kannattaa käyttää kovametalliterää, jossa on noin millin korkuiset hampaat. Lisäksi sahaamiseen kannattaa käyttää leikkausöljyä.

Hyvä vaihtoehto: Bosch T 118 AHM, hinta noin 25 euroa/3 kpl

Kuitusementti

Kovat, kivipohjaiset materiaalit kuten kuitusementti kuluttavat terän todella nopeasti. Kuitu sementtiä voi sahata kerran tai kaksi monenlaisilla terillä, mutta useamman levyn leikkaamiseen tarvitaan erikoisterä, joka ei kulu liian nopeasti. Kovametallihampaista on hyötyä.

Hyvä vaihtoehto: Bosch T 141 HM, hinta noin 25 euroa/3 kpl

Betoni

Betoni on yksinkertaisesti liian kovaa pistosahalle. Lisäksi betoniseinät ovat yleensä niin paksuja, ettei pistosahan terä yllä sen läpi.

Muut lukevat juuri nyt …