Testasimme
6 käsisirkkeliä:
- BILTEMA CS 18V
- BOSCH PKS 18 Li
- Einhell TE-CS 18/190 Li
- RYOBI R18CS
- SKIL 3520 AA
- WORX WX520.9

BILTEMA CS 18V
Hiiliharjaton moottori:Ei
Kierrokset: 4 200/min
Hinta noin, pelkkä laite: 65 euroa

BOSCH PKS 18 Li
Hiiliharjaton moottori: Ei
Kierrokset: 4 300/min
Hinta noin, pelkkä laite: 85 euroa

EINHELL TE-CS 18/190 Li
Hiiliharjaton moottori: Kyllä
Kierrokset: 3 800/min
Hinta noin, pelkkä laite: 170 euroa

RYOBI R18CS
Hiiliharjaton moottori: Ei
Kierrokset: 4 700/min
Hinta noin, pelkkä laite: 150 euroa

SKIL 3520 AA
Hiiliharjaton moottori: Ei
Kierrokset: 4 500/min
Hinta noin, pelkkä laite: 90 euroa

WORX WX520.9
Hiiliharjaton moottori: Kyllä
Kierrokset: 6 100/min
Hinta noin, pelkkä laite: 180 euroa
Klikkaa ja katso testin esittely:
Käsisirkkelit
Pyörösaha sopii sekä pitkiin että lyhyisiin sahauksiin, ja se on useimpien tee se itse -harrastajien ensisijainen valinta – ja hyvästä syystä. Se on tehokas ja helpottaa siistin lopputuloksen saamista. Kun on aika sahata suuria rakennuslevyjä esimerkiksi MDF-levystä tai vanerista tai kun hyllyn kokoa on muokattava tai työtaso katkaistava, tartumme pyörösahaan.
Nykyaikaiset sähkötyökalut maksavat suunnilleen saman verran riippumatta siitä, valitseeko johdollisen vai akkukäyttöisen mallin – jos akkua ja laturia ei oteta huomioon. Sama koskee myös tämän testin sirkkeleitä. Pelkkä kone maksaa 65–180 euroa. Ja kuten aina, akkujen ja latureiden etsiminen verkosta säästää rahaa, sillä hinnat vaihtelevat suuresti eri toimittajien välillä.
Tiukka kisa
Valitsimme tähän testiin kuusi mielenkiintoista konetta suosituilta tee se itse -merkeiltä – ja kisa oli yllättävän tiukka. Koneiden välinen ero oli enimmillään vain 1,3 pistettä, kun taas kärkikolmikko oli vaivaisen 0,3 pisteen päässä toisistaan.
Eroihin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Kahdessa koneessa on hiiliharjaton moottori. Ne eivät saa aikaan havaittavia eroja kestävyydessä, mutta pienemmän kitkan pitäisi pidentää moottorin käyttöikää.
Testin edullisimmassa koneessa ei ole pehmeää käynnistystä. Siksi saha hypähtää helposti käyntiin, jos sitä ei pidä tiukasti paikallaan käynnistyksen aikana.
Näin testasimme
Kaikki koneet testattiin mukana toimitetuilla sahanterillä. Jos haluat säätää sahausnopeutta ja -puhtautta, voit aina vaihtaa sahanterän ohuempaan tai karkeampaan.
Käsisirkkelin on oltava tehokas. Siksi testasimme niiden voimaa sahaamalla MDF-levyyn. Hyvä kestävyys on ratkaisevan tärkeää, jos haluaa välttää työn keskeytymisen liian usein akun lataamisen takia.
Hyvä ergonomia on tärkeää, jos sahaa käytetään pitkään.
Älykkäät toiminnot, kuten työvalo ja lasertähtäin, helpottavat monesti työskentelyä.

ARVOSANA
Lopullinen arvosana on näiden neljän ominaisuuden painotettu keskiarvo:

VOIMA
Sahasimme kolme kertaa 24 mm paksuun ja 1 metrin pituiseen MDF-levyyn. Puristimme sahoista irti niin paljon kuin pystyimme ilman taukoja.

KESTÄVYYS
Sahasimme kaasu pohjassa 24 millin MDF-levyä, kunnes akut tyhjenivät kokonaan.

ERGONOMIA
Arvioimme testin aikana jatkuvasti painikkeiden, kahvojen, liikkuvien osien ja sahojen yleistä laatua.

TOIMINNOT
Testasimme sahojen eri toimintoja, kuten työvaloa, lasertähtäintä ja mahdollisuutta tarkistaa akun varaustaso.
Tulokset

WORX WX520.9
180 euroa
SKIL 3520 AA
90 euroa
BILTEMA CS 18V
65 euroa
BOSCH PKS 18 Li
85 euroa
EINHELL TE-CS 18/190 Li
170 euroa
RYOBI R18CS
150 euroaLue lisää akulla toimivista käsisirkkeleistä valmistajien sivuilta:
Testivoittaja
Kätevä saha suurella terällä
Worx WX520.9
Suuri sahanterä tarjoaa vaikuttavan 67 millin sahaussyvyyden. Vahvuus on myös hyvää tasoa, joten saha on erinomainen valinta vaativiin tehtäviin ja paksuille materiaaleille.
Vaikka testivoittajassa on suuri 190 millin sahanterä, itse saha on melko kompakti. Paino on kuitenkin 3,2 kg ilman akkua ja 3,4 kg akun kanssa. Suhteellisen suuri paino ei kuitenkaan ole huono asia. Sen ansiosta saha pysyy tukevasti sahattavalla alustalla, ja käsiin kohdistuva tärinä on melko vähäistä.
Suuren sahanterän ansiosta testivoittaja pystyy tarjoamaan testin parhaan sahaussyvyyden: 67 mm. Worx-saha on itsestään selvä valinta, kun sahattavana on paksuja kappaleita tai useita rakennuslevyjä samalla kerralla. Jos sahanterä kallistetaan 45 asteeseen, sahaussyvyys on 47 mm. Sahanterän kallistuskulma on jopa 57°, mikä on testin suurin kallistus.
Mainiot yksityiskohdat
Testivoittajaa on helppo käsitellä ja käyttää. Syvyys- ja kallistusasteikot on painettu koneeseen. Siksi ne eivät näy yhtä selkeästi kuin muunväriset painatukset. Toisaalta ne eivät kulu pois.
Kaiken kaikkiaan Worxin pyörösaha on mukava, laadukas ja ergonominen.

Kahden selkeän kohdistusmerkin avulla on helppo sahata viivaa pitkin riippumatta siitä, sahaako pystysuunnassa vai jalkalevy 45 asteen kulmassa.

Syvyyssäätökahvaan on helppo tarttua. Se sijaitsee vasemmassa reunassa, oikeakätisille luonnollisessa paikassa.

Suuri, halkaisijaltaan 190 millin sahanterä tarjoaa vaikuttavan 67 millin sahaussyvyyden, joka on myös testin syvin.
Hyvä ostos
Edullisin parhaista koneista
Skil 3520 AA
Skil on vakiinnuttanut edellisten testiemme tulosten perusteella paikkansa merkkinä, joka tarjoaa hyviä sähkötyökaluja edulliseen hintaan. Tämä käsisirkkeli ei ole poikkeus.
Saha oli mukana kärkitaistossa ja sijoittui upeasti kolmannelle sijalle, ja sen hinta on 90 ja 60 euroa alempi kuin voittajalla ja toiseksi tulleella. Nopeus on hyvä, ergonomia hyväksyttävää tasoa ja toimintoja on runsaasti. Todellisen vaikutuksen Skilin saha tekee kuitenkin kestävyydellään.
Se sahaa yhdellä latauksella 27 metriä 24 millin MDF-levyyn, mikä vastaa 6,75 metriä per ampeeritunti. Se on parempi tulos kuin millään
muulla kilpailijalla.
Saha ei ole kevyt, mutta se pysyy tukevasti alustalla ja sitä on helppo ohjata. Kaikki kädensijat ja kahvat ovat hyvin sijoiteltuja ja helposti käytettävissä, ja kulma- ja syvyyssäätöjen asteikot ovat selkeitä, joten sahan säätäminen eri tehtäviä varten on helppoa. Sisäänrakennettu työvalo toimii myös hyvin.
Lehtiversio
Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.