KAUNIS AITA: Tällä sähkötoimisella pensasleikkurilla on paljon helpompaa leikata aita suoraan – tehokkaasti.

KAUNIS AITA: Tällä sähkötoimisella pensasleikkurilla on paljon helpompaa leikata aita suoraan – tehokkaasti.

PENSASLEIKKURIN TÄRKEIMMÄT OSAT

1. MOOTTORI on pensasleikkurin painavin osa. Mitä paksumpia oksia laitteella halutaan leikata, sitä tehokkaampi moottori siinä pitää olla. Tällöin laitteesta tulee myös painavampi, joten mieti, millä tekijällä on sinulle eniten merkitystä.

2. KAHVASSA on hyvä olla pehmeä päällyste, jotta laitteesta saa varman otteen. Kun pensasleikkuria pitelee etukahvasta ja takasilmukasta, laitteen pitää olla tasapainoinen, muutoin sitä on liian raskas pidellä.

3. KYTKIN on kaksiosainen. Pensasleikkuri käynnistyy, kun kahvan ja silmukan kytkimiä pidetään yhtä aikaa alas painettuina.

4. SUOJALEVY moottorin etuosassa on tärkeä turvallisuustekijä. Se estää sormia joutumasta liian lähelle terää.

5. TERÄN HAMMASVÄLIEN leveys ratkaisee, kuinka paksuja oksia pensasleikkurilla voi leikata.

6. TERÄN PITUUDELLA on merkitystä, jos leikattava aita on korkea. Pensasaita on helpompi leikata suoraan, jos terä on pitkä.

LUE LISÄÄ: Testissä akkupensasleikkurit

3 PENSASLEIKKURIN TAVALLISINTA TEHTÄVÄÄ
PENSAIDEN LEIKKUU Pensasaita on huomattavasti helpompi leikata pensasleikkurilla kuin pensassaksilla.
PENSAIDEN JA PUIDEN MUOTOILU Joitakin pensaita ja puita voi muotoilla, esim. onnenpensaita ja marjakuusia. Karkeasta leikkuusta selviää leikkurilla.
KASVIEN LEIKKUU JA AIDAN TEKO Matalat pensasaidat, esim. laventeli- tai puksipuuaidat, on helppo ja nopea pitää matalina pensasleikkurilla.
3 PENSASLEIKKURIVAIHTOEHTOA
SÄHKÖLLÄ TOIMIVA Sähköinen pensasleikkuri on yleisin vaihtoehto. Sillä selviää tavallisista leikkuutöistä ja tehokkaammilla malleilla voi leikata tiiviisti aidan päältä ja sivuilta.
BENSIINILLÄ TOIMIVA Bensiinileikkurit ovat selvästi sähkötoimisia painavampia. Toisaalta ne leikkaavat paksumpia oksia. Hyvä vaihtoehto pensaiden harventamiseen.
AKKUTOIMINEN Akkupensasleikkurit on tarkoitettu ensisijaisesti tavallisiiin leikkuutöihin. Akut eivät vielä ole niin tehokkaita, että laitteilla voisi tehdä järeitä harvennusleikkuita.

PENSASLEIKKURIN TÄRKEIMMÄT TOIMINNOT

KAPASITEETTI: Hammasvälin leveys ratkaisee, kuinka paksuja oksia laitteella voi leikata. Jos väli on esim. 20 mm, se ei aina tarkoita sitä, että laite leikkaa 20 mm paksuja oksia, sillä hammasväli on 20 mm vain sekunnin murtoosan ajan. Muun ajan väli on pienempi.

KAHVA: Leikkuutyössä asentoa halutaan usein vaihtaa. Tämän vuoksi etukahvan ja takasilmukan muotoilulla on iso merkitys. Joissakin malleissa kahvaa voi kääntää, jos työ niin vaatii.

HAMPAAT: Hampaiden hionnalla on suuri merkitys laitteen leikkuuteholle – sille, onko työnjälki siisti vai rispaantunut. Joidenkin laitteiden hampaissa on myös sahaustoiminto, jolloin laitteella voi sahata hammasväliä paksumpia oksia.

KOLMEN HINTALUOKAN PENSASLEIKKUREITA:
KALLIS
Tehokas bensiinillä toimiva, ammattilaistason pensasleikkuri.
Moottoriteho: 0,7 kW (= 700 W)
Leikkaa jopa 38 mm paksuja oksia
Terän pituus: 65 cm
Paino: 5,6 kiloa
Hinta: noin 650 €
KESKIHINTAINEN
Hyvä jokapaikan pensasleikkuri. Selviää myös karkeista leikkuista.
Moottori 550 W
Leikkaa jopa 24 mm paksuja oksia
Terän pituus: 48 cm
Paino: 3 kiloa
Hinta: yli 150 €
EDULLINEN
Hyvä tavallisiin pensaiden leikkuutöihin, mutta ei selviä karkeasta leikkuusta.
Moottori 450 W
Leikkaa jopa 14 mm paksuja oksia
Terän pituus: 52 cm
Paino: 2,8 kiloa
Hinta: alle 70 €